Kunhalmi: A centralizált oktatási rendszer működésképtelen

Amíg nem adják vissza az iskolák autonómiáját, és nem lesz az intézményeknek saját költségvetésük, a rendszer rosszul fog működni a szocialisták szerint.

 

 

Az MSZP szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) feldarabolása 59 kisebb egységre továbbra is koncentrációt és centralizációt jelent az oktatási rendszerben. Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikus vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, amíg a központosított logika nem szűnik meg, addig teljesen mindegy, hogy a Kliket hányfelé darabolják, a rendszer továbbra sem lesz működőképes.

A Fidesznek meg kell értenie, hogy addig, amíg nem adják vissza az iskolák autonómiáját, és nem lesz az intézményeknek saját költségvetésük, a rendszer rosszul fog működni – hangsúlyozta a kulturális bizottság MSZP-s alelnöke. Az ellenzéki politikus azt is jelezte, a jövő évi költségvetésben még nincs benne az 59 Klik létrehozása, és az, hogy jövő év elején már működtetni akarják a kisebb tankerületi központokat, azt mutatja, hogy rohamtempóban, fejetlenül, szakmai koncepció, hatástanulmányok nélkül vágott bele a kormány az átalakításba.

Az MSZP szerint hiba az is, hogy az önkormányzatokat megfosztották az oktatás igazgatásától, a totális államosításból problémák lesznek – hangsúlyozta. Az ellenzéki párt szerint létezik az az „arany középút", van olyan „okos rendszer", ahol az állam és az önkormányzatok képesek együtt igazgatni az iskolákat.

Kunhalmi Ágnes a tankönyvekről szólva azt mondta, újra kell alkotni a piaci alapú tankönyvfejlesztést, el kellene felejteni a központosított tankönyveket, továbbá a digitális tartalomfejlesztésre kellene áttérni az iskolákban.

A rövidített tanórák kapcsán úgy vélte, hogy a harminc perces órákat az alsó évfolyam első és második osztályában már régóta alkalmazzák a pedagógusok, így a Fidesz „lerágott gumicsontként próbálja ezt a módszert újdonságként eladni" – fogalmazott. Szerinte a lexikai tudás mellett emelni kellene a kreatív órák számát, fele-fele arányban meghatározva a lexikális tudást adó és a kreatív órák arányát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.