Kultikus filmsorozat alkotói rágtak be Bayer Zsoltra, de nem azért

A Másfélmillió lépés Magyarországon stábjának tagjai szerint a kitüntetett publicista plagizálta és hiteltelenítette az ő művüket. Nem akarnak egy lapon szerepleni vele, ezért lemondanak kitüntetéseikről.

Lemondtak a 2014-ben kapott állami kitüntetéseik viseléséről az 1979-ben forgatott Másfélmillió lépés Magyarországon című, az Országos Kéktúra útvonalát végigjáró dokumentumfilm-sorozat alkotói Bayer Zsolt publicista kitüntetése miatt. Faludi Sándor, Hencz László, Sáfrány József, Stenszky Gyula és Szabados Tamás erről levélben tájékoztatták Áder János köztársasági elnököt.

A Népszabadság Online birtokába került levél szerint az alkotók azt írják, Bayernek az elmúlt években lehetősége adódott saját filmet készíteni az ismert filmsorozat alapján, amivel nem is lenne baj. Bayer Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva című filmjének „stílusa, hangneme rendkívül távol állt Rockenbauer Pál filmjeinek szellemiségétől", újabb sorozata pedig „a médiaetikát és a szerzői jogot semmibe véve" az országosan ismert sorozat címével jelent meg.

„Ez plágium és hiteltelenítés" – írják a filmesek, akik felidézik, hogy Bayer egyebek mellett „példaértékű újságírói tevékenységéért" kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. „Bayer Zsolt újságírói tevékenységét mi példának nem tekinthetjük" – áll a levélben, amelyben az alkotók közlik, nem vállalhatják, hogy az ő nevük együtt szerepeljen a kitüntetettek köz Bayerével.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.