Külön szabályozás készül a Városligetre

A Városliget intézményei megőriznék önállóságukat, csupán a liget területe kerülne a vasárnap bejelentett Városligeti Ingatlanfejlesztő Zrt. kezelésébe – mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója, a ligeti múzeumnegyed megvalósításáért felelős miniszteri biztos, aki szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a Városliget „államosításával” kapcsolatos előző napi sajtóhírekre.

A vasárnap Papcsák Ferenc zuglói polgármester, fideszes országgyűlési képviselő által beterjesztett törvényjavaslat szerint az állam által alapított ingatlanfejlesztő zrt. 99 évre kapná hasznosításba a ligetet, s bonyolítaná le az ide tervezett múzeumi negyed megépítését, ez megkönnyítené az engedélyeztetési folyamatokat.

Világos, hogy a jelenlegi építési szabályozási keretek alapján nem volna engedélyezhető a projekt, sem a zuglói, sem a fővárosi paraméterek szerint. Ezért ezektől eltérő, új szabályozás készül a ligetre, amelyet Budapest főváros dolgoz ki június 30-ig. Ennek nyilván figyelembe kell vennie a jelenlegi 6 százalékos beépítést, amely már most több a hatályos 3 százaléknál, így az új szabályozásban ez feltehetően nem tud majd kevesebb lenni 6 százaléknál, de a miniszteri biztos szerint nem lesz majd több 10-nél.

Az ingatlanfejlesztőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma fogja alapítani. A miniszteri biztos hatásköre az új helyzetben nem egyértelmű, egyfajta felügyelői szerep lehet a végrehajtó szervezet mellett, válaszolta kérdésünkre Baán László. Az új múzeumépületekre a nemzetközi tervpályázatot január végén írják majd ki. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.