galéria megtekintése

Kukájuk már nincs, hamarosan fűtés sem lesz

5 komment


Szalai Anna

Már kukája sincs a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat III. kerületi tagintézményének. A munkatársak viszik haza a szemetet zacskókban. Bármikor kikapcsolhatják a fűtést, és nincs internet sem. A képtelen működési feltételek miatt tucatnyi szakember távozott tavaly.

Több szülő is hiába kereste fel a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat III. kerületi tagintézményét gyermeke korai fejlesztését kérve. Bár a gyerekek súlyos állapotát, illetve a diagnózisban foglaltak alapján az ellátás szükségességét a Vihar utcai szakszolgálat sem kérdőjelezte meg, a fejlesztő foglalkozásokat mégsem tudták megkezdeni. Se emberük, se infrastruktúrájuk nincs hozzá.

A korai fejlesztést, amely egyébként kötelező feladatuk, tavaly október óta nem tudják biztosítani a kerületben, mivel nincs rá szakember. Az intézménypszichológus koordinátori szakfeladat szintén ellátatlan szeptembertől, a szakember ugyanis a frissen felújított első kerületi szakszolgálathoz kérte át magát. A Népszabadság információi szerint tavaly összesen 12 szakember távozott a III. kerületi szakszolgálattól a Vihar utcai épület „fenntartása és működtetése körül kialakult súlyos és végeláthatatlan problémák" miatt. A képtelen működési feltételek a jelentkezőket is elriasztják. A megbízási szerződések és a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásának leállítása miatt a logopédiai ellátás és a gyógytestnevelés is akadozik.

A mai napig nem tisztázott ugyanis az épület működtetésének kérdése. A közüzemi számlák egy részét az épületben működő alapítványi iskola fizeti, de a horribilis fűtésszámlát nem vállalták, így a tartozás egyre gyűlik, bármikor kikapcsolhatja a szolgáltató. Mint ahogy történt ez a szemétszállítással, a telefonnal és az internettel. Már kukájuk sincs, a szemetet a dolgozók hordják el zacskóban. A telefont nagy könyörgésre visszakötötték, internet azonban továbbra sincs. A szolgálat szobáit, a wc-ket és a folyosót a munkatársak takarítják, a számítástechnikai eszközök teljesen leamortizálódtak, folyton meghibásodnak, de papír sincs. Így a törvényi kötelezettségeiket sem tudják teljesíteni.

 
Fejlesztő foglalkozás – a körülményekkel van a gond, nem a szakértelemmel.
Komka Péter / MTI

A Klik szerint alig öten távoztak 2013 óta a III. kerületi szakszolgálattól és a vizsgálatokra legfeljebb 2-3 hetet kell várni. Arról nem írnak, hogy az ellátást miképpen biztosítja az intézmény. A Népszabadság Eduleaks vonalára érkezett információk ennél sokkal sötétebb képet mutatnak. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Népszabadságnak adott válaszában az önkormányzatra tolja a felelősséget. Mint írják, a települési önkormányzatnak saját tulajdonú intézményben kell biztosítani a tárgyi feltételeket.

A III. kerületben két telephelyen működik a szakszolgálat: a Bebó Károly utcában és a Vihar utcában. 2013 óta mindkettőt az önkormányzat üzemeltette. A Vihar utcai ingatlan működtetéséből azonban az önkormányzat kivonult tavaly nyáron. Bár azt a Klik is elismeri, hogy az épület állami tulajdon, a feladat ellátása pedig a Klikhez tartozik. Azt sem tagadják, hogy az önkormányzat 2011-ben teljesen felújíttatta és a funkciónak megfelelően átalakította az épület második emeletét, mielőtt ide költöztették az intézményt.

Folytatódik az EduLeaks!

Továbbra is arra kérünk mindenkit, akinek olyan dokumentumok vannak a birtokában, amelyek segítenek bemutatni az oktatási rendszer abszurditását, problémáit, juttassa el szerkesztőségünkbe. Folyamatosan dolgozzuk fel a beérkezett anyagokat. (E-mail: eduleaks@nepszabadsag.hu, postai cím: Népszabadság, 1082 Budapest, Futó utca 35–37.) Forrásainkat sohasem adjuk ki.


Szakszolgálatok - körkép

Az állami pedagógiai szakszolgálatok fenntartója a Klik, a munkáltatói jogkört az illetékes tankerület igazgatója gyakorolja. A szakmai munkáért a területi főigazgató felel. Működésüket egy 2013-as minisztériumi rendelet szabályozza. Ennek értelében a szakszolgálatokban egyesültek a szakértői bizottságok, a nevelési és pályaválasztási tanácsadók, a beszédjavító intézetek és a többi szakellátó.

Így hozzájuk tartozik a fejlesztés, gyógypedagógiai, nevelési és pályaválasztási tanácsadás, konduktív pedagógiai, pszichológiai és logopédiai ellátás. gyógytestnevelés, a kiemelten tehetséges gyerekek gondozása. Mindezt komplex rehabilitációként. Jelenleg 20 szakszolgálat működik az országban 336 telephellyel. (Ezenfelül 3 egyetem és 17 civil szervezet is ellát ilyen feladatokat.) A Klik szakszolgálatai 392 ezer gyereket gondoznak a 400 ezer ellátottból. A szakszolgálatokon 5000 ember dolgozik.

Önkormányzati mentegetőzés

A III. kerületi önkormányzatot szintén megkereste a Népszabadság. A kerület hangsúlyozza: az állam teljes egészében elvonta az önkormányzatoktól ezt a feladatot és vele a forrást is. Ennek ellenére a kerület a 2014/15-ös tanév végéig biztosította a működési feltételeket. A tagintézmény vezetője tavaly nekik és tudomásuk szerint a szakszolgálat vezetőjének is jelezte a gondokat, és segítséget kért. Nem sok történhetett, mivel az önkormányzat fenntartásában lévő óvodákhoz és bölcsődékhez sorra érkeztek a szülői panaszok a gyermekek ellátásának bizonytalansága és megoldatlansága miatt. Csakhogy ennek biztosítása szerintük 2012 óta a Klik feladata.

Az önkormányzatnak így se hatásköre, se illetékessége nincs a szakszolgálatok működésének vizsgálatára. A kerületi gyerekek érdekében levélben kérték a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat vezetőjének segítségét, de azt a választ kapták, hogy „hatáskör hiánya miatt" nem tud az üggyel foglalkozni. Ekkor Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárhoz fordultak, aki azonban anélkül távozott posztjáról, hogy válaszolt volna. Utódja sem reagált. Az önkormányzat ezért maga vette kezébe a dolgot, és idén januártól saját forrásból öt munkatársat vett fel az óvodákhoz, a bölcsődékhez pedig egy plusz státuszt biztosított korai fejlesztésre. A többi feladat ellátása továbbra is bizonytalan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.