Gaudi-Nagy akcióban: kukába dobott, felgyújtott uniós zászló

A „gyarmatosítók” több mint százmillió forinttal támogatták a tápióbicskei óvoda felújítását.

Sajátosan ünnepelte március 15-ét a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. A parlamenti képviselő a Pest megyei Tápióbicskén levette a polgármesteri hivatalról az uniós lobogót: a földre dobta, majd a kukába rakta. Helyette árpádsávos zászlót tett ki az épület falára.

A Gaudi-Nagy honlapján közzétett beszámolóból tudjuk, hogy a jobbikos eseményen beszédet mondott Budaházy György is, aki „hosszú évek politikai üldöztetése után” először szólalt fel nemzeti ünnepen. A főtéren tartott úgynevezett hazafias (értsd: szélsőjobboldali) rendezvényen Gaudi-Nagy kifejtette, hogy a „gyarmatosítás csúcsra járatott üzemmódban veszélyezteti nemzetünket”. A végcél szerinte az „őshonos magyar közösség rabszolgasorsba taszítása”.

A jobbikos képviselő arra kért mindenkit, hogy juttassa „méltó helyére a köztereinket, középületeinket csúfító és megaláztatottságunkat, kifosztottságunkat jelképező európai uniós jelképet”. Kanyó Sándor, Tápióbicske független polgármestere lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az önkormányzati testület hozzájárulását adta a jobbikos rendezvény megtartásához. A korábbi években ebből „nem származott semmi probléma”. A polgármester nem volt jelen az ünnepségen, utólag értesült róla, mi történt. A megrongált uniós zászló egy utcai szemeteskosárból került elő.

Az egyik helybéli férfi – név és cím a szerkesztőségben – a közeli buszmegállóban várakozva látta, ahogyan próbálják meggyújtani a zászlót. A polgármester ezzel kapcsolatban nem tudott biztosat mondani, de szerinte elképzelhető, hogy valóban égésnyomok láthatók a zászlón. Az uniós lobogót amúgy nemrég vásárolta az önkormányzat, jelen állapotában nem lehet visszatenni a polgármesteri hivatal épületére. (Az árpádsávos zászlót néhány óra múltán a rendőrség eltávolította.)

A jobbikos akciót Kanyó Sándor nem kívánta minősíteni, ugyanakkor ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. A polgármester közölte, hogy mindenki nagy örömére felújították és bővítették a település óvodáját: a 118 millió forintos beruházás öt százaléka volt az önrész, az összeg 95 százalékát az Európai Unió adta.

A rendőrség telefonon már kereste Gaudi-Nagy Tamást. A képviselő honlapján erről az olvasható, hogy „a telefonos érdeklődés keretében” pillanatnyilag nem áll módjában részletesen nyilatkozni, de amennyiben a hatályos jogszabályoknak megfelelő módon idézik, akkor áll a hatóságok rendelkezésére és vállalja tettének következményeit.

Gaudi-Nagy kérdésünkre kijelentette: „nem szolgált szomorúságomra, de nem vettem részt a zászló meggyújtásában”. A jobbikos képviselő korábban a Parlamentből hajította ki a „gyarmatosítás jelképét”. Elmondása szerint ennek nem volt sem anyagi, sem jogi következménye. A rendőrségtől szűkszavú tájékoztatást kaptunk: a tápióbicskei ügyben a Nagykátai Rendőrkapitányság szabálysértési eljárást folytat, amelyről bővebb információ – a vonatkozó jogszabályok alapján – nem adható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.