galéria megtekintése

Közröhej tárgya a hitközség

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 08. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Több mint mélyrepülés. Soha ilyen rossz nem volt a magyarországi zsidóság renoméja, mint napjainkban. A hitközség és a zsidóság, tisztesség ne essék szólván, közröhej tárgya – kommentálta a sorozatos botrányokat Frölich Róbert.

A főrabbi Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója társaságában tartott igencsak zártkörű sajtóbeszélgetést. Az eseményre jobboldali orgánumok nem kaptak meghívást.

Kontra: Frölich Róbert és Kunos Péter
Kontra: Frölich Róbert és Kunos Péter
Veres Viktor / Népszabadság

A Magyar Nemzet a birtokában lévő hangfelvételekre hivatkozva több cikket közölt arról, hogy a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszere körül gyanús ügyletek történtek. Az esetleges visszaélések kapcsán a lap név szerint említette Frölich Róbertet és feleségét, valamint Kunos Pétert is.

 

Frölich szerint Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) regnáló ügyvezető igazgatója áll a támadások hátterében. A főrabbi korábban bizalmat szavazott neki, de ma már úgy látja, hogy Schwezoff „túl fiatalon került túl magas posztra”. Lehet – folytatta a főrabbi –, hogy a találgatások nem igazak, és az ügyvezető igazgató mögött nincs politikai vagy titkosszolgálati szerveződés. Annyi viszont mára kiderült: nem bírja a terhet és a felelősséget.

Schwezoff Dávid a minap – vélelmezett gazdasági visszaélések miatt – megszüntette Frölich Róbert és felesége munkaviszonyát. A főrabbit a Dohány utcai körzet megerősítette tisztségében, jelenleg munkaszerződés nélkül látja el feladatát. Frölich kijelentette: feleségének és neki tiszta a keze, a szíve, a lelkiismerete. Utalt arra, hogy eredetileg éppen Schwezoff egyik volt tanácsadójáról készült egy olyan hangfelvétel, amely erőteljesen felveti a vesztegetés gyanúját. A főrabbi azért is furcsállja a történteket, mert – közlése szerint – Schwezoff Dávid a beléptetőrendszer átalakítására tett előkészületek minden fontos állomásáról tudott, azokkal egyetértett. Frölich közölte, hogy szükség esetén ezt kész e-mailekkel és hangfelvételekkel is bizonyítani. Más kérdés, hogy bizonyos technikai részletek még belső körben sem voltak publikusak. A Dohány utcai zsinagóga kiemelten veszélyeztetett objektum, különösen fontosak a biztonsági szempontok – magyarázta a főrabbi.

Schwezoff valóban mindenről tudott, de semmit nem csinált – tette hozzá Kunos Péter. Többen panaszkodtak, hogy heteken-hónapokon át nem lehet hozzá bejutni, „valamit tehát lépni kellett”. Kunos megerősítette korábbi állítását: semmiféle visszaélés nem történt. A beléptetőrendszer megvalósítására kiírt pályázatot a „jelenlegi áldatlan helyzet miatt” vonta vissza.

A Dohány utcai zsinagóga a főváros egyik leginkább látogatott kulturális létesítménye. Kunos Péter elmondta, hogy az eladott jegyekből befolyó összeg dinamikus növekedést mutat, jelenleg évi bruttó 500 millió forint körül mozog.

A BZSH-ban jövő héten rendkívüli közgyűlést tartanak. Frölich és Kunos egyaránt abban bízik, hogy a küldöttek leváltják posztjáról Schwezoff Dávidot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.