Nyomoz a BRFK az antifasisztákra vadásztatók ellen

Közösség elleni izgatás gyanújával nyomozást rendelt el a rendőrség a 97 éves Csatáry László egykori csendőrparancsnok ellen tüntető antifasiszta aktivisták feljelentése nyomán, miután a Kuruc.info nevű szélsőjobboldali internetes portál a megmozdulást követően egyik írásában 100 000 forint jutalmat ajánlott fel annak, aki a legtöbb „zaklató zsidót” azonosítja. E felhívás óta az antifasiszta demonstráció több aktivistáját megfenyegették, zaklatták.

Csatáry László volt – miként megírtuk – a Kassai gettó parancsnoka, e tisztségében mintegy 15 700 ember deportálásában vett részt. A Simon Wiesenthal Központ az egyik „legfontosabb” háborús bűnösként tartja számon. Feljelentésük nyomán a Budapesti Nyomozó Ügyészség még tavaly ősszel nyomozást rendelt el ellene háborús bűntettek gyanújával, de csak a múlt héten hallgatták ki gyanúsítottként.

Csatáry letartóztatását követelték, a kurucinfó vérdíjat tűzött ki a fejükre
Csatáry letartóztatását követelő tüntetésen, emiatt a kurucinfó vérdíjat tűzött ki a fejükre

Kihallgatására pár nappal az után került sor, hogy az angol The Sun riporterei kétoldalas riportban számoltak be arról, hogy Csatáry háborítatlanul él Budapesten, Krisztinavárosban. A The Sun írására a főügyészség múlt hétfőn még úgy reagált: az nem tartalmaz új információkat. Két nappal e nyilatkozat után azonban őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki Csatáryt, akit „emberek törvénytelen megkínzásával elkövetett háborús bűntett” elkövetésével gyanúsítanak.

Ezért a bűncselekményért akár életfogytig tartó szabadságveszés is kiszabható. Csatáry láthatóan készült a kihallgatására, védekezését azonban a legtöbb már elítélt háborús bűnöshöz hasonlóan ő is arra építette, hogy parancsokat, utasításokat hajtott végre, a kötelességét teljesítette annak idején. Korára tekintettel nem tartóztatták le, jelenleg házi őrizetben várja az eljárás folytatását.

Közben antifasiszta aktivisták egy csoportja felelősségre vonást sürgetve demonstrált Csatáry lakása előtt. (A háború után Kanadába menekült Csatáryt távollétében 1948-ben Csehszlovákiában halálra ítélték. A szlovák igazságügyi tárca szóvivője erre emlékeztetve egy nyilatkozatában külön is hangsúlyozta: Szlovákia számára fontos a Csatáry-ügy, figyelemmel kísérik a fejleményeket).

Az antifasiszta megmozdulásról készült fotók és videofelvételek felkerültek a Kuruc.infora azzal a címmel, hogy „Keressük a 97 éves Csatáry bácsit zaklató zsidókat (nyomravezetői díjjal) – hét antimagyart már beazonosítottunk”. A portál több aktivista telefonszámát, Facebook- és Iwiw-profilját közzétette.

A megmozdulás egyik szervezője – miként azt rendőrségi feljelentésében kifejtette – a felhívás közzététele óta nem mer kimozdulni otthonából a nagy számú és egyre durvább mocskolódó üzenetek és fenyegetések miatt. Telefonját is csak félve veszi fel. A Facebookról pedig törölte magát.

A feljelentő szerint a Kuruc.info kifogásolt cikke, amelyben embervadászatra szólították fel a portál szimpatizánsait, kimeríti a közösség elleni izgatás törvényi tényállását, egyebekben pedig rágalmazó, és megvalósítja a személyes adattal visszaélés törvényi tényállását is.

Információink szerint a BFFK több kerületi kapitánysága is kapott feljelentést ez ügyben, az eljárást azonban hamarosan központi hatáskörbe vonják, és a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya folytatja majd le a nyomozást.

Az ügy kapcsán Szijjártó Péter államtitkár a napokban az Egyesült Államokban tett látogatásán ismételten kérte az ottani hatóságoktól a Kuruc.info szerverének lekapcsolását. Kérését a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságára tekintettel elutasították, ahogy azt korábban, az akkor hivatalban lévő kormányok hasonló tartalmú kéréseivel is tették.

A Belügyminisztérium névtelenséget kérő illetékese azt közölte, hogy a tárca a Kuruc.info ügyében kérte már az FBI, a CIA, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és a budapesti amerikai nagykövet segítségét is. Tájékoztatták őket arról, hogy a magyar hatóságok szerint a Kuruc.info milyen bűncselekményeket valósít meg tevékenységével. Arról a belügyi illetékes sem kívánt részleteket elmondani, hogy saját eszköztárával a magyar titkosszolgálat mit tett a gyűlölködő, valamint bűncselekményeket megvalósító tartalmak szerzőinek, szerkesztőinek azonosítása, felkutatása és felelősségre vonása érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.