galéria megtekintése

Közmunkások, félkész rendőrök védhetik a magyar határt

37 komment


Fekete Gy. Attila

Háromezerrel akarja növelni a kormány a rendőrség létszámát a határőrizet erősítése érdekében, de ez csak úgy lehetséges, ha gyorstalpaló tanfolyamot szerveznek a jelentkezőknek.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár múlt héten jelentette be, hogy háromezerrel növeli a kormány a rendőrség létszámát a határőrizet megerősítése érdekében. Hacsak a törvények megkerülésével, fű alatt nem állítják vissza a félig sem önálló határőrséget, a határvadász századokban szolgáló rendőröknek ugyanolyan kiképzésen kell részt venniük, mint Magyarországon bármelyik más egyenruhás rendőrnek, aki egyenruhában a közterületeken járőrözik. Ehhez pedig a hatályos előírások szerint el kell végeznie a kétéves rendőr-szakközépiskolát, ahová azonban csak a szigorú fizikai, pszichikai feltételeknek megfelelő, büntetlen előéletű, és a rendőri munkára más szempontok szerint is alkalmas 18–35 év közötti jelentkezőket veszik fel.

Kiképzés a rendészeti szakközépiskolában, még a BM sem tudja, hogy honnan „varázsolnak elő” háromezer új rendőrt a határőrizet erősítésére
Kiképzés a rendészeti szakközépiskolában, még a BM sem tudja, hogy honnan „varázsolnak elő” háromezer új rendőrt a határőrizet erősítésére
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Bár már arra is volt példa, hogy a fentiek közül nem minden feltétel teljesítésére volt szükség. Tavaly például a migrációs vészhelyzetre hivatkozva 863 fiatal rendőr tanulmányai befejezése előtt tett esküt a Hősök terén, majd azonnal indultak a déli határt őrizni.
Belügyminisztériumi források a hét végén még kitérő választ adtak arra a kérdésre, hogy honnan „varázsolnak elő” majd le egyszeriben háromezer új rendőrt. Azt mondták, a kormány elvi döntést hozott a kérdésben, a részleteket pedig a héten dolgozzák ki a minisztérium illetékesei.

 

Névtelenséget kérő forrásaink szerint az egyik lehetséges megoldás, hogy gyorstalpalón „félkész rendőröket” képeznek majd, akik járőrtársként már éppen képesek lesznek majd bizonyos szolgálati feladatokat (konkrétan a határon történő járőrözést) segíteni. Kiszivárgott információk szerint pár hónapos alapkiképzés után az új rendőrjelöltek fél évet a határon szolgálnának, majd újabb fél évre visszaülnének az iskolapadba. Teljes értékű rendőrré majd csak fokozatosan, többszöri részképzés után válhatnak, a migrációs helyzettől függően a hivatalosan kétéves képzés helyett három-négy év alatt. Ez a megoldás, már ha valóban emellett teszi le a voksát a szaktárca, komoly jogi és szakmai aggályokat vet fel. „Kicsit olyan lesz ez, mintha egy másodéves orvostanhallgatóra bíznánk egy vakbélműtétet” – fogalmazott forrásunk. Egy másik lehetséges megoldás az önkéntes tartalékosok átképzése rendőrré, illetve, hogy a ma a laktanyákban szolgáló kiképzett önkéntes tartalékosokat levezénylik a határ védelmére, s a helyüket frissen toborzott önkéntesekkel töltik majd fel.

Olyan hírek is lábra kaptak, hogy a kormányszervek az elkövetkezőkben megpróbálnak nyomást gyakorolni a közmunkásokra, hogy mind nagyobb számban vállaljanak önkéntes katonai szolgálatot vagy a fiatalabbak álljanak be rendőrnek. Egy, az előbbi megoldásra hajazó megoldás már nyilvánosságot is kapott, ám akkor a szaktárca kategorikusan tagadta, hogy a közfoglalkoztatottak kényszersorozását terveznék, csupán tájékoztatást adtak a közfoglalkoztatottaknak a katonai pálya kínálta lehetőségekről.

Bennfentesek szerint a kényszersorozás és a tartalékosok behívásának lehetősége egyáltalán nem lenne ellenére a kormánynak, a szakma azonban aggodalommal gondol rá. Abból indulnak ki, hogy a rendelkezésre álló „munkaerő” (azaz a munkanélküliek) jellemzően nem igazán alkalmasak arra, hogy ripsz-ropsz katonákká képezzék át őket és fegyvert adjanak a kezükbe.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a súlyos (legalább hatezer fős) létszámhiánnyal küzdő honvédség, a kormány minapi döntése folytán háromezer új rendőrt kiállítani kényszerülő Belügyminisztérium és két éven belül felépítendő kilenc új börtön miatt két és fél ezer új dolgozó felvételét tervező büntetés-végrehajtás egyszerre és valószínűleg egymás rovására kezdett toborzásba országszerte. Hárman együtt több mint 7000 új embert szeretnének a soraikba tudni a jövő év elejéig. Ez egy majdnem lehetetlen küldetés.

Zöldfülűek a határon: új rendőrök régi trükkel

Névtelenséget kérő belügyminisztériumi forrásaink erős túlzásnak tartják, hogy három-négy hónap múlva szolgálatba léphetnek azok a rendőrök, akiket a kormány múlt heti döntése alapján terveznek felvenni a Készenléti Rendőrséghez. Ilyen rövid idő belül ugyanis legfeljebb az első új felvételisek felszerelése történhet meg, ezután kezdődhet csak a kiképzésük. Tovább a cikkre: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.