galéria megtekintése

Nem jön ki a kormányzati közmunkás matek

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 09. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

Az ambiciózus kormányzati tervek szerint havi átlagban kétszázezer embert vonnának be idén a közfoglalkoztatásba. A programra elkülönített pénzekből viszont csak 30 százalékkal kevesebb közmunkásra futja.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint „a kormány felkéri a közfoglalkoztatásért felelős minisztert, hogy a közfoglalkoztatás 2014. évi céljainak teljesítése érdekében havi átlagban 200 ezer ember 2014. december 31-ig történő folyamatos, napi 8 órás közfoglalkoztatását biztosítsa”.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda közpolitikai elemzőintézet vezetője a tavalyi arányokat – vagyis a teljes költségvetés 81 százaléka bér, 19 százaléka dologi kiadás – alapul véve kiszámolta: ha ezt a célt el akarja érni a kormány, akkor az 290 milliárdba kerülne.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár az MTV kedd reggeli adásában viszont azt mondta: idén 184 milliárd áll rendelkezésre közfoglalkoztatásra. Ez viszont nem elég, ezt az összeget nem kétszázezer, hanem száznegyvenezer emberre kalkulálták.

 

A Belügyminisztérium kérdésünkre azt közölte: a foglalkoztatás megvalósításához felmérik az igényeket, „majd az ehhez társított forrásigényről tervezetet készít, és 2014. július 15. napjáig bemutatja azt a kormánynak”.

Czomba Sándor államtitkári közmunkán: esztergagépet avat
Czomba Sándor államtitkári közmunkán: esztergagépet avat
Vajda János / MTI

Az elemzőintézet vezetője azt is kiszámolta, hogy mennyit vitt haza 2013-ban egy közmunkás egy hónapban. Kiss Ambrus a Belügyminisztériumtól kapott adatokra támaszkodott. A tárca azt közölte, egy közfoglalkoztatott átlagosan 4,92 hónapot (148 nap/fő) töltött közfoglalkoztatási jogviszonyban, és azt is tudni lehet, hogy a tavalyi 171 milliárdos büdzsé 81 százaléka ment bérre. Ebből kalkulálva a Policy Agenda megállapította: a legtöbben hat órában dolgoztak, így egy közmunkás, amikor dolgozhatott, átlagosan csak 37 138 forintot vitt haza.

Az adatokból az is kiderül, egy „klasszikus közmunkás” az öt hónapnyi közmunkabérrel és a hét hónapnyi foglalkoztatást helyettesítő támogatással egy évben 345 ezer forintot kap kézbe. Ez havi átlagban 28 774 forint.

Ezért is volt meglepő a KSH legfrissebb munkaerő-piaci gyorsjelentése, amely szerint 2014. január–februárban a teljes munkaidőben alkalmazott közfoglalkoztatottak átlagos bruttó keresete 78 100 forint volt. Mivel a Policy Agenda a BM adatai alapján számolt, a tárcához fordultunk, mert ki akartuk deríteni: a KSH tévedett, vagy a minisztérium adott hibás adatokat?

Közmunkások Cserdi határában
Közmunkások Cserdi határában
M. Schmidt János / Népszabadság

A tárca szerint a Policy Agenda tévedett.

Azt írták: „A Belügyminisztérium által megadott adat a 2013. évben a támogatások során felhasznált költségeket tartalmazta, melyek kizárólag a tárgyévi előirányzatra vonatkoztak. Megadtuk továbbá az átlagos foglalkoztatási időtartamot, mely azon személyekre vonatkozik, akinek közfoglalkoztatási jogviszonya a vizsgált időszakban – jelen esetben 2013-ban – szűnt meg, függetlenül attól, hogy az mikor kezdődött. Tekintettel arra, hogy a két adat nem ugyanazon időszak alapján képződik, azaz nem áll fenn köztük egyértelmű összefüggés, ezért azokból következtetés sem vonható le a közfoglalkoztatottak átlagos bérezésére vonatkozóan”.

– Mivel 387 ezer embert érintett a közmunkaprogram a BM tájékoztatása alapján, és átlagosan 4,9 hónapot dolgoztak, amelyre összesen 139 milliárdot fizetett az állam, így jött ki a nettó 37 ezer forint (56 700 bruttó). Ha még az előleget is le kell vonnunk, akkor ennél kisebb számot kapunk – fogalmazott Kiss Ambrus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.