galéria megtekintése

Temetni jöttek, nem dicsérni - tényleg ez volt a Közfelháborodás napja

Mintegy tízezren tüntettek hétfő este a Kossuth téren: a demonstrálók a korrupció felszámolását, a NAV-elnök leváltását, valamint az Orbán-kormány távozását követelték. A rendezvény lezárása után tüntetők egy csoportja összetűzésbe került az Országházat védő rendőrökkel. Helyszíni riport.

– Megint iszonyú sokan vagyunk!

Ekképpen adott helyzetjelentést hétfőn, nem sokkal fél hat után a Parlament elől egy telefonáló fiatalember, és megállapítása még visszafogottnak is tetszett. Egyfelől azért, mert már ekkor, azaz jóval a hatra meghirdetett rendezvény kezdete előtt voltak vagy kétezren a Kossuth téren, másfelől pedig azért: folyamatosan özönlöttek az emberek az Országház elé. Az Erzsébet tér és a Nyugati tér irányából is tömött oszlopokban érkeztek a tüntetők „A közfelháborodás napjára", hogy folytassák a netadó elleni demonstrációval indult, a sarc visszavonását megünneplő, majd az áfabotrányban és a kitiltási ügyben érintett NAV-elnök miatt szervezett 5-10 ezres korrupció-, kormány- és Fidesz-ellenes megmozdulások sorát.

Kiszorítósdi a Kossuth téren
Kiszorítósdi a Kossuth téren
Veres Viktor / Fotó

 

A hétfő esti újabb tüntetést – az „új ellenzéknek" is nevezett, szinte kivétel nélkül civilekből álló, a Facebookon szervező és szerveződő – rendezők eredendően a NAV-elnök lemondását követelve hirdették meg. Az viszont hamar kiderült, hogy „A közfelháborodás napja" már nem csak egy-egy ügyről szólt. Erről árulkodtak a transzparensek, zászlók is, amelyekkel a tüntetők a üzentek a kabinetnek: „Korrupcióba NAVigáltatok!", „Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok!" Sokan egy-egy norvég, amerikai vagy uniós lobogó lengetésével utaltak a civilek elleni „hadjáratra" és a kitiltási botrányra, s akadt, aki ekképpen fejezte ki érzéseit: „Nem leszünk szar a palacsintában!"

Negyed hét körül a tér nagy része megtelt, többek szerint úgy 10 ezer ember gyűlt össze. Ezt a becslést alátámaszthatja, hogy már-már fülsértő hangerővel kezdte skandálni a tömeg, hogy „Orbán, takarodj", amikor színpadra lépett az első szónok, Dabóczy Mihály, aki azzal tüzelte a tömeget: „Temetni jöttünk, nem dicsérni!" Tetszéssel fogadták a tüntetők azt a kijelentést is, amely szerint nem a 700 forint bőszítette fel az embereket, amit a netezés után akartak beszedni, az „internetadó csak az utolsó csepp volt a pohárban", most lett elege a népnek az ország vezetőiből, akik „felbőszült dzsentriként" szórják a pénzt. Krasznahorkai Emma egy-egy szóban fogalmazta meg dühét: NAV, NER, ÁFA, Vida, Fidesz, Jobbik, MSZP, DK... – sorolta hosszú perceken át, mi minden bosszantja. Beszédét kétszer szakította meg a tömeg: Orbánnál és a Fidesznél. Kertész Luca arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a politikusok a köz szolgálatában állnak, így az ország vezetői „a mi hűtlen szolgáink", és kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban történtek miatt „nagyon fel vagyunk háborodva".

Mécs Imre az első sorokban tüntetett
Mécs Imre az első sorokban tüntetett
Veres Viktor / Fotó

Az oktatási ügyekről egy középiskolai tanár, Nagy Emília beszélt az embereknek, s legott „nemzeti konzultációt" kezdeményezett. Egyebek mellett azt kérdezte: „Akarja-e ön, hogy a kormány további 100 milliárd forintot vonjon ki a közoktatásból? Akarja-e ön, hogy a szakképzés átszervezésével értelmes, gondolkodó emberek helyett beszélő szerszámokat bocsásson ki a magyar közoktatás? Akarja-e ön, hogy az oktatási rendszer kivesse magából a legelesettebbeket? Akarja-e ön, hogy az érettségit adó gimnáziumokba csak a kiváltságosok járhassanak?" Miután a tömeg minden kérdésre nemmel felelt, a pedagógus rögtön eredményt is hirdetett: „Nem az átláthatatlan finanszírozású, társadalomromboló oktatási koncepcióra."

Üdvrivalgással fogadta a tömeg az áfabotrányt kirobbantó Horváth Andrást is. Az adóhivatali korrupciót és az áfaügyet a második olajbotránynak nevező egykori adóhatósági munkatárs a korrupció elleni fellépést sürgette. Bejelentette, hogy – a kilencvenes évek olajbotrányának egyik kirobbantójával – korrupcióellenes szövetséget hoznak létre. Horváth András beszélt arról, hogy tudomása szerint a NAV-nál a dolgozók „önként" aláírással támogatják a hivatal vezetését. Azt a vezetést, amely már elkezdte az „iratrendezést", vagyis „a nyomok eltüntetését". Horváth András szólt arról: bízott abban, hogy maradt még valami a 89'-es Orbán Viktorból, eltünteti a korrupt vezetőket, de sokakkal egyetemben neki is csalódnia kellett.

Lökdösődésbe fulladt a tüntetés
Lökdösődésbe fulladt a tüntetés
Veres Viktor / Fotó

A beszédek után a demonstráció hivatalosan véget ért, sokan el is indultak hazafelé, néhány ezren azonban még a téren maradtak. Nem sokkal nyolc óra után többen megpróbáltak közelebb kerülni a Parlamenthez, ám rendőrsorfal állta útjukat. Percek múltán – a közeli utcákban várakozó furgonokból – rohamsisakos erősítés vonult az Országházhoz. Kisebb dulakodásra ugyan volt példa, de komolyabb összecsapás lapzártánkig nem történt a tüntetők és a rendőrök között. Végül tíz óra körül megkezdték a tér kiürítését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.