Közelít az eső, hamarosan a folyók szintje is emelkedik

Jelenleg nagyon alacsony a vízállás a Dunán, de jövő szerdára körülbelül 30 centiméterrel fog emelkedni a vízszint a hét elején lehulló csapadék miatt - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 csatornán pénteken.
A hazai folyók vízszintje a hosszú ideje tartó hőség miatt nagyon alacsony, a Tiszán, a Dunán és a kisebb folyókon is már sokfelé megközelíti a vízállás a valaha mért legkisebb szintet - közölte. A Tiszán, a Kisköre-alsó vízmércénél a vízszint egy centivel, Szolnokon kettővel haladja meg a valaha mért legkisebb vízállást, Dél-Magyarországon már vannak kiszáradt medrek is, Nyugat-Magyarországon, a Kerkában pedig már alig van víz.

A Dunán Dunaföldvár és Szob között 12 olyan gázló van, ahol az alacsony vízállás miatt alapos körültekintést igényel a hajózás, a legkritikusabb a helyzet Gödnél. Mindezek ellenére sem a Dunán, sem a Tiszán nem kellett jelentős vízminőségi problémákkal megküzdeni.

Augusztus 17-ére és 18-ára a meteorológusok a Duna és a Tisza vízgyűjtő területére is jelentős mennyiségű, 10-70 milliméter közötti csapadékot jeleznek, ami azt jelenti, hogy megemelkedik majd a folyók vízszintje. Budapestnél a Duna vízszintje most 106 centiméter, de a vízgyűjtő területen lehulló csapadék hatására jövő szerdára 135 centi körülire fog emelkedni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.