galéria megtekintése

Közbiztonsági főnök maradhat a gyilkossággal gyanúsított fideszes

15 komment


Ungár Tamás

Önfeloszlatásra szólította fel Dunaújváros közgyűlését Pintér Tamás jobbikos képviselő arra hivatkozva, hogy a testület egyik fideszes tagját gyilkossággal gyanúsítják. A kormánypárti többség nemet mondott a javaslatra.

Amint az várható volt, a dunaújvárosi közgyűlés csütörtöki ülésén fontos témává vált az, hogy Gál Roland fideszes képviselőt a múlt héten letartóztatták emberölés vádjával. Mint arról írtunk, a 40 esztendős Gált és még két, újvárosi férfit azzal gyanúsít a rendőrség, hogy 2013 májusában meggyilkoltak egy 41 éves dunaföldvári vállalkozót. A bűntény okát és részleteit még nem árulta el a nyomozóhatóság, az ügyről adott tájékoztatás alapján azonban a rendőrök biztosak a dolgukban, mivel a trió bűnösségét tárgyi bizonyítékok és vallomások erősítik.

Pintér Tamás (Jobbik( szerint politikai felelősség terheli társuk miatt a Fideszt
Pintér Tamás (Jobbik) szerint politikai felelősség terheli társuk miatt a Fideszt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A bűncselekmény nyilvánosságra kerülése óta most ülésezett először a Fejér megyei város közgyűlése, s napirend előtt Pintér Tamás, a testület jobbikos tagja indítványozta, hogy a grémium oszlassa fel önmagát. Pintér ezt azért látta indokoltnak, mert szerinte a testület Fidesz-frakcióját politikai felelősség terheli társuk miatt. Pintér amiatt is távozásra ösztönözte a tizenöt tagú testületbe – Gállal együtt – 10 képviselőt delegáló kormánypárti frakciót, mert úgy látta, Dunaújváros közvilágításának korszerűsítése nem sikerült, az erre fordított 280 millió forint elherdált pénz, az egész beruházás mutyigyanús.

 

Utóbbit a baloldali pártok képviselői is hangsúlyozták, hisz a zebrákon az elmúlt négy hétben öt gyalogost ütöttek el az esti órákban, s immár rendőrök és polgárőrök vigyázzák naplemente után a sötétbe burkolózó zebrákat. Az ellenzéki képviselők azonban azzal nem értettek egyet, hogy a gyilkossággal gyanúsított képviselő miatt a testületet fel kell oszlatni.

Cserna Gábor, fideszes polgármester ésszerűtlennek és tisztességtelennek minősítette a feloszlatási javaslatot, mondván: egy embert mindig közösség vesz körül, s ha a rokonok, barátok, szomszédok, párttársak nem tudnak a közösség egyik tagjának bűncselekményéről, nem vettek abban részt, akkor nem is vonhatók felelősségre. A kormánypárti frakció minden tagja így vélekedett, s leszavazták Pintér indítványát.

Gál Roland hűlt helye
Gál Roland hűlt helye
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Egyébként voksolás előtt Pintér még egyszer szót kért, ám a polgármester – a vita lezárására hivatkozva – nem adott erre lehetőséget. Pintér utóbb tudósítónknak elárulta: azt szerette volna elmondani, hogy Gál Rolandot korábban már marasztalta el a bíróság és az ügyészség, vagyis amikor a Fidesz háromszor is elindította őt az önkormányzati választáson, akkor szemet hunytak a férfi viselt dolgai fölött, ezért igenis felelősség terheli a párt városi szervezetét.

Gál-dosszié

Gál Roland fideszes önkormányzati képviselőt, közbiztonsági tanácsnokot a múlt héten tartóztatták le; Gált és két társát azzal gyanúsítják, hogy 2013-ban megöltek egy dunaföldvári vállalkozót. Az üggyel kapcsolatos híreinket itt gyűjtjük: >>>

Tegyük hozzá: vélhetően ez az érv sem hatott volna, hiszen a Fidesz tudott Gál bírósági elítéléséről, lévén a férfi azért kapott pénzbüntetést, mert 2006-ban ragasztóval leöntötte egy szocialista képviselő autóját a kampány hevében.

A csütörtöki közgyűlésen a képviselők többsége – az ártatlanság vélelmére hivatkozva – úgy döntött, nem hívják vissza önkormányzati pozícióiból Gált. Ez azt a sajátos helyzetet teremti: jelenleg egy gyilkosság gyanúsítottja a város közbiztonsági tanácsnoka.

Nem oszlatja fel magát a testület, sőt Gált is bevédték
Nem oszlatja fel magát a testület, sőt Gált is bevédték
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kormánypárti többség érvelése azért is furcsa, mert a Fidesz – az ártatlanság vélelmétől függetlenül – az ügy nyilvánosságra kerülése után felfüggesztette Gál párttagságát; Kósa Lajos parlamenti frakcióvezető ezzel kapcsolatban azt mondta a múlt héten: ha a bíróság elítéli Gált, véglegesítik a döntést, tehát „semmi közünk ettől a pillanattól hozzá”. 

Marad a vaksötét

Besztercei Zsolt DK-s képviselő a polgármester személyes felelősségét feszegette a közvilágítás-korszerűsítés sikertelensége okán, mivel Cserna írta alá a kivitelezői szerződést egy addig közvélemény-kutató cégként működő kft.-vel. Besztercei megkérdőjelezte a kormánypárti frakció tisztességét az ügyben.

Szepesi Attila fideszes alpolgármester válaszolt erre, s azt mondta, hogy Beszterceitől furcsa hallani a tisztesség szót, hisz „az ő pártja lövette ki több száz ember szemét”. A sajátos alpolgármesteri reagálás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a világítás-korszerűsítés csődjét immár a városvezetés is elismeri, azt viszont, hogy ki a felelős mindezért, nem hajlandók vizsgálni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.