Köves Slomó rabbi is keményen bírál

A történelmi felelősség vállalása nem a zsidó közösség, hanem az egész magyar társadalom ügye – hangsúlyozza Köves Slomó rabbi, aki továbbra sem látja értelmét annak, hogy látogassa a kormány által létrehozott emlékbizottság üléseit. Az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) vezetője is keményen bírálja a józsefvárosi Sorsok Háza és például a Szabadság téri megszállási emlékmű tervét.

A Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) vasárnapi rendkívüli közgyűlése elsöprő többséggel úgy döntött, hogy „jelen körülmények között” távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól. A Mazsihisz „akkor tud részt venni a Holokauszt 2014 kormányprogram folyamatában és abban az esetben fogja felhasználni a Civil Pályázati alaptól elnyert támogatásokat, ha a magyar kormány a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán jelen határozatunk figyelembevételével változtat”.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a közgyűlés után elmondta, hogy a magyarországi zsidóság talán a háború óta nem volt annyira egységes, mint most. Heisler közlése szerint a megállapítás érvényes a Köves Slomó rabbi vezette EMIH-re (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) is, amellyel pedig korábban voltak konfliktusai a Mazsihisznek.

A közgyűlés után kerestük Köves Slomó rabbit, kérve, reagáljon a fejleményekre. Az EMIH külföldön tartózkodó vezetője e-mailben válaszolt kérdésünkre.

Amíg az emlékbizottság központi feladata továbbra is a kormány és a zsidó közösség közötti alkudozásban merül ki, addig nem látjuk értelmét az emlékbizottsági ülések látogatásának – írta Köves Slomó. (A kormány által tavaly januárban létrehozott, Lázár János miniszterelnökségi államtitkár vezetésével működő Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottságról van szó – a szerk.) Ha azonban – folytatta a rabbi – ismét előkerülnek az év során többször felmerült témák, mint a túlélők szociális helyzetének javítása, a kuruc.info és az interneten terjedő nyílt antiszemita uszítás elleni fellépés és az oktatási programok, akkor abban szívesen részt vállalunk.

A történelmi felelősség vállalása nem a zsidó közösség, hanem az egész magyar társadalom ügye. Ezért már a csütörtöki kerekasztal-megbeszélésről is távol maradtam. (Lázár János múlt hét csütörtökön találkozott a Zsidó Közösségi Kerekasztal képviselőivel. A konzultáció nem hozott komoly eredményt, Lázár annyit ígért, hogy a problémákat továbbítja Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki válaszolni fog a felvetésekre – a szerk.) Megítélésünk szerint kerülni kellene azt a látszatot, hogy ebben az ügyben a kormány és a zsidó közösségek alkudoznak – hangsúlyozta Köves Slomó.

Az önmagában félrevezető nevű Sorsok Háza projekt kapcsán már az Emlékbizottság novemberi ülésén jeleztük, hogy abban nem tudunk részt venni, valamint hogy egy újabb holokauszt múzeum helyett egy a magyar zsidó életről szóló központot tartanánk megvalósításra alkalmasnak. A Civil Alapból az EMIH eleve nem kívánt részesülni. Az EMIH az úgynevezett emlékmű ügyben többször kifejtette, hogy azt jelen megnevezésében és esztétikájában félrevezetőnek és károsnak tartja.

Tekintve, hogy az emlékmű kapcsán már az összes zsidó közösség elmondta kritikáját, fontos lenne, hogy a civil társadalom és a tudományos élet is kinyilvánítsa véleményét. Javasoljuk, hogy a rendkívül komplex kérdés elemzésére ne történészbizottságot hozzon létre a Miniszterelnökség, hanem az MTA II. (történelem és filozófia) osztálya véleményét kérje ki a nemzeti emlékezet ilyen horderejű ügyében, legyen az a „megszállás áldozatainak emlékműve”, a Veritas Intézet, vagy akár egy új Holokauszt Múzeum kiállítási tartalma – zárul Köves Slomó válasza.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.