Köves Slomóék kiállnak a Pázmány sokat támadott ötlete mellett

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség kiáll a Pázmány Péter Katolikus Egyetem „Holokauszt és emlékezet" kurzusa mellett.

Május végén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Szuromi Szabolcs sokak számára váratlan bejelentést tett. Az egyetem a jövő évtől kötelező alapozó tárgyként bevezeti „A holokauszt és emlékezete" nevű órát. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tantárgy teljesítése nélkül diplomát sem lehet majd szerezni az ország egyik legtekintélyesebb egyetemén. Az elmúlt napokban több támadás is érte az egyetem rektorát a kezdeményezés miatt, ezért az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szükségesnek látja, hogy támogatásáról biztosítsa az intézményt. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, amennyiben az egyetem vezetése igényli, bármilyen fórumon szívesen kifejti támogató álláspontját a kezdeményezéssel kapcsolatban.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) maximálisan támogatja a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorának kezdeményezését, melynek értelmében a holokauszt összefüggéseinek alapos megismerésére egy kötelező alapozó tárgyat terveznek bevezetni a következő tanévtől kezdődően. A kurzust – az EMIH-hez eljutott információk szerint – a jeruzsálemi Jád vásem intézet szakértőinek szakmai segítségével állítják össze. Az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó szerint kifejezetten progresszív kezdeményezés, hogy éppen egy egyházi irányítású intézménynél merült fel elsőként ennek a megvalósítása. A Holokauszt történetének oktatása ugyanis mindenekelőtt emberi morális tanulságai miatt lényeges. Annak a felismerése, hogy a modern emberi civilizáció milyen mélységekbe jutott a huszadik század modern civilizációs fejlődésének a csúcsán, egyben elévülhetetlen közös bibliai értékeinkre is rávilágítják ismételten a figyelmet. Ezért is egyben természetes és dicséretes, hogy Magyarországon elsőként egy katolikus egyházi intézmény kezdeményezte egy ilyen jellegű kurzus bevezetését.

Az EMIH álláspontja szerint a holokauszt oktatása elsősorban nem a zsidóságról szól, noha természetesen a zsidó közösségek számára egy feltehetően örökre megmaradó szörnyű emléket jelentenek a történtek. A holokauszt elsősorban az emberség fontosságáról és arról szól, milyen hatása lehet annak, ha egymás elfogadása és az alapvető emberi értékek tiszteletének helyét átveszi az értelmetlen, embertelen pusztítás. Ráadásul a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kezdeményezése nemzetközi szinten egyáltalán nem példa nélküli, hiszen egyebek mellett az Egyesült Államok számos államában, neves egyetemeken van már évek óta hasonló, kötelező tantárgy.

Az EMIH álláspontja szerint a holokauszttal kapcsolatos oktatásnak éppen azért van létjogosultsága, hogy a hetven évvel ezelőtti borzalmakról minél többen kaphassanak pontos, reális képet, ezzel is elősegítve azt, hogy mindennapi életünkben is tanulsággal bírjon az emberi erkölcs felelősségének a kérdése. Az egyetem döntését érintő kritikákra reagálva az EMIH minden szellemi vagy morális támogatást szívesen megad a példaértékű kurzus jelentőségének elfogadtatása érdekében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.