galéria megtekintése

Kövérnek elege lett Habonyból és Rogánból, nagy beszélgetésre készül Orbánnal

70 komment


Csuhaj Ildikó

Kövér László úgy érzi, a Fidesz népszerűségét veszélyezteti egyes kormánypárti politikusok üzletelése, gazdagodása. Orbán Viktor szűk körében is lát kivetnivalót, ám a kormányfőben semmit.

Kövér László egyre nehezebben tartja magában nemtetszését. Az elmúlt napokban a Népszabadság forrásai egybehangzóan állították, hogy a fideszes bázist és a vidéki közhangulatot is figyelemmel kísérő választmányi elnök „forrong” és még az őszi politikai szezon nyitánya előtt nagy beszélgetésre készül Orbán Viktorral, mert szeretne valamilyen fordulatot kierőszakolni az őt zavaró területeken.

A kormányoldalon sokszor közszemlére tett és már-már törvényszerűnek beállított politikusi gazdagodás és nyílt üzletelés meghaladta Kövér tűrőképességét. Forrásaink szerint amikor a házelnök mindezt szóba hozza, nemcsak Habony Árpádra és Rogán Antalra tesz megjegyzéseket, s nem válogatja meg a ­szavait. (Az átláthatatlan forrású jövedelmekkel bíró kommunikációs guruval nincs is nagyon beszélő viszonyban.) Kövér szerint a kormánypártnak a korrupció látszatát is kerülnie kellene, ám tapasztalja, hogy „egyesek már erre sem adnak”.

Egyik ismert kormányzati szereplő mindezt úgy írta le, hogy Kövér László minden ellen harcol, ami a tisztesség ellen hat. Ezen kívül erős töltetű morális felelősséget is érez, amit a technokrata Habony-vonal nem is tud értelmezni – jegyezte meg forrásunk. Bizalmasai körében felindultan beszélt például arról is, hogy Orbán Viktor szűk környezetéhez kapcsolódó „jelenségek” miatt is aggódik, tudniillik nem tud azonosulni azzal, hogy a miniszterelnök hozzátartozója – ha saját jogon is, de – „jól körülhatárolható hátszéllel” kilépjen a közéleti, üzleti porondra.

 

A Fidesz-alapító éppen egy évvel ezelőtt beszélt Orbán Viktorral veje, Tiborcz István közbeszerzéseiről is – méghozzá a takarékos közvilágítás önkormányzati kiépítése kapcsán megítélt milliárdos közpénzek apropóján –, és akkor a kiszivárgott sajtóhírek szerint a visszavonulását is kilátásba helyezte, ha a miniszterelnök nem rendel el irányvonalváltást. (Ennek ismeretében nem tűnik véletlennek, hogy a találkozót követő napokban a miniszterelnök veje lemondott a keszthelyi kikötőről és az általa résztulajdonolt Elios Innovatív Zrt.-ről.)

Kövér László erős töltetű morális felelősséget is érez
Kövér László erős töltetű morális felelősséget is érez
Veres Viktor / Népszabadság

Kövér László nemzeti érzelmű, nem az ellen van elvi kifogása, hogy Orbán Viktor maga találjon meg vagy jelöljön ki nyolc-tíz nagytőkést Magyarországon – tették egyértelművé ismerői. Egy régebbi interjújában konkrétan arról beszélt, hogy a piacon az így felfedezett nagyvállalkozók épp azokat a kapcsolataikat kovácsolhatják versenyelőnnyé, amelyek az ország miniszterelnökéhez és „belső köreihez” fűzik őket. E térnyerésnek saját megfogalmazása szerint „a kommunisták” ellenében érezte szükségét, mert „azok kötelékben repülnek”, és készülnek a visszatérésre. A kormányoldal egyik politikusa úgy fogalmazta meg – saját interpretációban – a házelnök belső indíttatását: „Kövér László szeretné megóvni legrégebbi harcostársát annak a látszatától is, hogy idegenforgalmi és turisztikai nagytőkésként esetleg a miniszterelnökhöz közel álló szereplőre legyen kiszignálva a Balaton.”

A házelnök a kemény tónusú tavalyi találkozó idején a miniszterelnök felelősségét is felvetette – igaz, csak utalás szinten –, amikor a Heti Válasznak Tiborcz István vagyonosodása és Mészáros Lőrinc orosz cége kapcsán azt mondta, hogy minden döntéssel el kell számolni, ha közpénzről van szó, mégpedig annak, aki meghozta a döntést. Sziklaszilárd lojalitása megakadályozza abban, hogy a nagy nyilvánosság vagy széles plénum előtt bírálja személyesen a miniszterelnököt, mély meggyőződése ugyanis – és ezt kormánykörökben terjedő elmesélés szerint könnyekkel a szemében el is mondta korábban –, hogy Orbán Viktor az egyetlen államférfi, aki Magyarország szuverenitásának biztos bástyája lehet. Fidesz-elnökségi ülésen volt korábban néhány kirohanása az „urizálások” ügyében, és amikor Lázár János valamire impulzívan reagált, Kövér László emelt hangon utasította távozásra a volt Fidesz-alelnököt az elnökségi ülésről. Az esetről munkatársunknak több jelen lévő politikus is azt mondta: Orbán minisztere védelmére kelt, de a „békesség kedvéért” Lázár mégis távozott a szeánszról.

Nem is tudtuk, de Rogán Antal titokban feltaláló is

A kabinetminiszter az informatikában alkotott nagyot. Egy digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyez a kormányzati hátszéllel gazdagodó Hunguard tulajdonosaival.Részleteket itt olvashatnak: >>>

Azt a Népszabadsághoz eljutott információt, miszerint a választmányi elnök a nyári szünet utáni első elnökségi ülésen asztalt borítana a benne felgyülemlett belső elégedetlenség miatt, forrásaink nem tartották valószínűnek. Maga Kövér László munkatársunk megkeresésére azt is tudatta, hogy nem kíván „élő lelkiismeret lenni”, és külön megbeszélést sem tervez a miniszterelnökkel. Jegyezzük meg: a személyes találkozó minden különösebb előkészület nélkül is létrejöhet közöttük, akkor is, ha a házelnök informális befolyása a miniszterelnökre már messze elmarad közjogi titulusának a formai rangjától. Forrásaink szerint ugyanakkor Kövér László figyelmeztetni készül a miniszterelnököt: súlyosan rombolhatja a Fideszt és a kormány hitelét és ezzel népszerűségét, ha a médiabirodalmakat használva botrányos, korrupciógyanús ügyek kiszivárogtatásával egymásra lőnének a kormánypárt befolyásos politikusai.

Engem nem érdekel a Fidesz – pontosan egy évvel ezelőtt mondta ezt egy felsőtárkányi fórumon Kövér László, hozzátéve: az unokái jövője, a család érdekli. Azóta ismét kandidált a választmányi elnöki posztra, és – állítják forrásaink – korántsem lemondó, tenni akar.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.