Kövér már látja a fényt az alagút végén

Kövér László szerint "már túl vagyunk a nehezén, megcsillant a fény az alagút végén a Széll Kálmán Terv második fejezetével, amit a kormány bejelentett".

Az Országgyűlés elnöke szerdán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezete országjáró kerekasztal-beszélgetésének fonyódi rendezvényét megelőző sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta, hogy az új tervek végrehajtásával befejeződhet egy olyan, hosszú távon kiszámítható és fenntartható adórendszer kiépítése, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország kikerüljön az unió túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól.

Ezzel elkerülhető, hogy az uniós források egy részét visszatartsák, továbbá megalapozható a nemzetközi pénzvilág bizalma is az ország iránt, s ez már a jövő esztendőben éreztetheti hatását a gazdasági növekedés beindításával - tette hozzá a fideszes politikus.

Az országgyűlés elnöke beszélt arról is, hogy a kormány sok rosszra fel volt készülve, amikor átvette az ország irányítását, de a valóság a várakozásoknál sokkal rosszabbnak bizonyult. "Részben azért, mert sok mindenre ellenzéki pozícióból nem láthattunk rá, részben azért, mert a világgazdaság nem azt az utat járta be, amit a világban mindenhol máshol is reméltek" - mondta a politikus.

Mint kifejtette, az új kormány arra készült, hogy az előző kormány rossz gazdaság-, és társadalompolitikájának legsúlyosabb következményeit, főként a költségvetést rendbe tegye 2010 második felében, és a 2011-es esztendő a felkészülés éve legyen az ország 2012-től történő emelkedő pályára állításához. Ezeket a számításokat azonban a világgazdasági válság újabb hullámai jelentősen keresztülhúzták.

Kövér László hangsúlyozta, a kormány ténykedése ezzel együtt sikeresnek mondható, hiszen az országot visszarántotta a szakadék, a csőd, a működésképtelenség széléről. "Ezzel azonban parazsat gyűjtöttünk a fejünkre, hiszen azt a fajta kísérletünket, ami arra irányult, hogy az EU, az IMF legyen velünk szemben egy kicsit nagyvonalúbb - ha már cinkosok voltak abban, hogy az előző kormányok meghamisították a magyar államháztartási adatokat -, és engedjék egy kicsit magasabbra a hiányt, elutasították" - fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Mint mondta, a tovább már nem terhelhető munkavállalók és vállalkozások helyett a multinacionális cégeket, bankokat próbálták terhelni. Emiatt kellett egy sor nemzetközi konfliktusba bonyolódnia a kormánynak, és megosztani energiáit a gazdaságpolitikai pálya új kijelölése és a politikai támadások elhárítása között. A támadásokról szólva megjegyezte: "nem ok nélkül tételezzük fel, hogy összefüggésben voltak bizonyos nemzetközi gazdasági körök azon érdeksérelmeivel, amelyeket ez a gazdaságpolitika okozott".   

A KÉSZ-rendezvény másik vendége, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár arról beszélt, hogy már a választok előtt nyilvánvaló volt, Magyarország megújítását az oktatási rendszerrel kell kezdeni, amely a jövő alapja. "Örömmel mondhatom, hogy amit vállaltunk, azt időarányosan teljesíteni tudtuk, hiszen a parlament elfogadta a két alapvető törvényt, a köznevelésről szólót és a felsőoktatásit, amellyel megteremtettük az alapjait az új rendszer kiépítésének" - mondta a kereszténydemokrata politikus, arról is beszámolva, gőzerővel folyik a részszabályok kidolgozása, hogy a kerettörvényeket megtöltsék tartalommal ott, ahol erre szükség van. Hangsúlyozta, a közművelődésügyi rendszer átalakításának a célja a megújulás, a minőség, az erkölcsi nevelés helyreállítása, és alapja az a pedagóguspolitika, amelytől azt remélik, hogy a pedagógustársadalom partnerré válik a program megvalósításában. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a minőség, a versenyképesség és a racionalizálás jegyében zajló felsőoktatási reform nem lehet fájdalommentes, sok körülötte az értetlenség, és a rosszindulatú ferdítés, ezért van szükség az ilyen fórumokra.

Fodor Csaba politológus, a Nézőpont Intézet munkatársa szerint egy súlyos gazdasági és társadalmi válság közepén a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát megszerző kormánynak fel kell vállalnia azokat a szükségszerű lépéseket, amelyekről több mint 22 éve mindenki beszél az országban, de eddig senki nem lépte meg azokat. A friss közvélemény-kutatások trendjeiről beszámolva elmondta, a teljes népesség körében vesztett a népszerűségéből a kormány a felvállalt konfliktusok hatására, ugyanakkor azoknak a szavazóknak a körében, akik biztosra ígérik a részvételüket egy következő vasárnapi választáson, még mindig egyértelmű a kormánypárti többség, amelyre a korábbi kormányok ciklusainak félidejében még nem volt példa.

Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ győri tiszteletbeli elnöke, a KDNP parlamenti frakciójának tagja arról számolt be, hogy akkora az érdeklődés a KÉSZ fórumai iránt, "ahol az igazságot bátran és hitelesen kimondják", hogy már csak 2014-re tudnak újabb meghívást elfogadni. Az 1997-ben megkezdett kerekasztal-beszélgetések 186. rendezvényét tartották szerdán a fonyódi gimnáziumban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.