Kövér László megszelídítené az internetet

Szalai Annamária, a médiahatóság elnöke szerint egy önálló internetes gyermekvédelmi törvény bevezetése jó eszköz lehetne a gyerekek megóvására az online világban.

– Akiknek nem muszáj, azok a konferencia alatt ne használják az internetet, mert az akadémia hálózata nem bírja a nagy terhelést – ezzel a meglepő felütéssel indult Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra című konferencia a Magyar Tudományos Akadémián.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat rendezvényét Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. Szerinte a virtuális világ elképesztő lehetőségekkel és veszélyekkel jár. Akárcsak a valóságban, itt is a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben. – Mivel internet nélkül nincs jövő, ezért meg kell szelídíteni a netet, ahogy őseink a tüzet –mondta. Éppen ezért a gyerekeket meg kell tanítani, hogy mi az értékes, és mi nem, hogyan kerülhetik el a netes csapdákat, hogyan kérhetnek segítséget.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke kiemelte, hogy a mai fiatalok számára olyan természetes az internet használata, minnt az anyanyelvé. Csakhogy szerinte a neten is vannak játékszabályok, melyeket be kell tartani, ezeket pedig a fiataloknak meg kell tanulniuk.

Tudatos és értő internethasználatot szerinte a pozitív családi minta tud kialakítani, ehhez viszont tudatos és tájékozott szülők kellenek. Az elnök hangsúlyozta, hogy az új médiatörvény komoly eszközrendszert hozott létre a kiskorúak védelmében. Az eredmények között említette a 18-as karikát, amelyet egyre több site használ, vagy az internet hotline-t, ahol a kiskorúakra káros tartalmakat lehet bejelenteni.

Szalai Annamária szerint ugyanakkor rendezetlen például a videomegosztók területe, ahová a felhasználók töltik fel a tartalmat, így azok nem számítanak médiatartalomnak, nem vonatkozik rájuk a médiaszabályozás. Egy példát is hozott az egyik megosztóról, ahol egy rajzfilmre keresve annak vicces, szexualitásra utaló szinkronnal elkészített verziója is fellelhető. A hatóság elnöke felvetette egy önálló internetes gyermekvédelmi törvény vagy az elektronikus kereskedelemről szóló törvény módosításának lehetőségét is.

Plüssállatok és egy Anonymous-maszk – ezek láthatók az Anonymous nemzetközi hackercsoport feltételezett magyar tagjának szobájában készült házkutatási videóban. Nem meglepő, hiszen a dunaújvárosi fiú csak 16 éves, vele együtt lebuktatott társai is kamaszok.

– Gyerekkatonák ők is, csak másképp, mint azok, akik fegyvert fognak Afrikában. Sok milliárd dollár van a kiberbűnözésben, amely mögött jól szervezett bűnözői csoportok állnak még akkor is, ha a billentyűzet előtt 14-22 évesek ülnek. Ők viszik el a balhét – hívta fel a figyelmet Krasznay Csaba IT-biztonsági tanácsadó. Hozzátette, hogy fogtak már el magyar gyerekeket Svédországtól Amerikáig sok helyen emiatt. Egy kutatás szerint a gyerekek 90 százaléka 20 éves kora alatt kezdte a hackelést.

– Hasznossá is tehetik a tudásukat, saját maguk és a társadalom számára, csak vigyázni kell rájuk –hangsúlyozta. Krasznay Csaba szerint nem az Anonymous aktivistái az igazán félelmetesek, hanem, hogy mivé válhatnak, ha bűnözői háttér kerül mögéjük. Szerinte ennek elkerülése csak oktatással lehetséges, így válhatnak IT-szakértőkké hackerek helyett a fiatalok.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke felhívta a figyelmet a másik gyerekekre leselkedő netes veszélyre, a pedofíliára. Szerinte a kormányoknak hatékonyabban kellene fellépniük a netes bűnözők ellen, és nem hagyni, hogy például diplomáciai mentességet élvezzen valaki, akiről tudják, hogy érintett a netes pedofil bűnözésben. Krasznay Csaba hozzáfűzte, hogy a gyerekek jelentős része azzal sincs tisztában, hogy a saját magukról feltett képeknek mi lehet a sorsa. Nem tudják, hogy a kortársaiknak szánt erotikus képeket kik, milyen célokra használják, ezért minél korábban el kell kezdeni az iskolákban beszélni erről.

Russel Prue internetes szakértő egy közelmúltbeli példát említ: Harry herceg a világ egyik legjobban védett fiatalja, mégsem tudta senki megvédeni attól, hogy egy szállodai szobában készült meztelen fotói bejárják a világsajtót. –Ehhez elég volt egy mobiltelefon, ennyire megváltozott a világ, amelyben élünk – hangsúlyozta. Szerinte éppen ezért új eszközök kellenek a gyerekek, kamaszok védelmére, ilyen például az az internetes rádió, amelyet fiatalok készítenek fiataloknak, s amely természetesen az egész világon hallgatható. Szerinte ez olcsó és hatékony eszköz, mert a kamaszok egymás figyelmét hívják fel a veszélyekre és megoldásokra.  

Lucza Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársa emlékeztetett, hogy tavalyi adatok szerint a 16 évesnél idősebb magyar lakosság közel fele digitálisan írástudatlan, vagyis a számítógépet sem tudják bekapcsolni. Különösen igaz ez a kistelepüléseken élőkre, az idősekre és a hátrányos helyzetűekre. Ugyanakkor a fiatalok között már 9 éves kortól sokkal magasabb a digitális írástudók száma. Kérdés, hogy a felnőttek hogy tudják eligazítani őket az online világban, ha az elmaradott térségekben a tanárok sem elég felkészültek, nincsenek meg a technikai eszközeik sem.

Kövér László házelnök, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke beszél Az internet hatása a gyermekekre és a fiatalokra című nemzetközi konferencián
Budapest, 2012. szeptember 25. Kövér László házelnök, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke beszél Az internet hatása a gyermekekre és a fiatalokra című nemzetközi konferencián a Magyar Tudományos Akadémián 2012. szeptember 25-én. A gyermekmentő szolgálat által szervezett és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által támogatott kétnapos nemzetközi rendezvény célja, hogy hozzájáruljon egy új médiakultúra kialakításához. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.