Kövér és Kósa elemében: napi parlamenti 'Ki a korrupt'

A parlamenti sajtószobából tudósítjuk az Országgyűlés fontosabb eseményeit. Néha sajtótájékoztatók szakítják meg a munkát, ilyenkor fülesen hallgathatjuk a parlamenti közvetítést - a belépőnkért cserébe. Parlamenti tudósítás light.

"A szocialisták a korrupció pártján állnak. Sőt! A szocialista párt maga a korrupció pártja!" - ezt a következtetést vonta le napirend előtti felszólalásában Kósa Lajos abból, hogy a Zuschlag-ügyben csak a büntetőjogi felelősséget állapították meg, a politikai következmények levonása elmaradt.

A Fidesz alelnöke nem győzte hangsúlyozni, hogy az ifjúsági minisztériumból "maffiaszerűen, bűnszövetkezetben hordták ki a pénzt", amikor is a miniszter Gyurcsány Ferenc volt, államtitkára pedig Mesterházy Attila. Ha nem tudtak róla, akkor egy forintot nem szabad rájuk bízni, ha pedig tudtak, akkor ők a keresztapák - így Kósa.

Ahelyett pedig, hogy ebből a szocialisták levonták volna a következtetést, az egyik politikai felelősből miniszterelnököt csináltak, a másikat pedig pártelnökké választották - zárta sorait Kósa. Az elnöklő Kövér László nyugtázta, hogy a kormány nevében senki nem kiván válaszolni, majd - az ellenzékiek derültségét hallva - hozzátette, hogy "a szocialistáknak meg nincs joga válaszolni egyelőre".

Schiffer: Handa-bandázás van

Kósára rímelt Schiffer András (LMP), aki szerint igenis szükség van az elszámoltatásra az elmúlt évek mutyi-gyanús ügyletei után, de vajon az elszámoltatókat ki fogja elszámoltatni? Ehhez világos korrupció-ellenes stratégia kellene, de "egyelőre handa-bandázás van". Schiffer újabb - esztergomi és zuglói - mutyikra hívta fel a kormányzók figyelmét.

Esztergomban az előző ciklusban 60 millió forintért rendeltek 12 közvélemény-kutatást, 6 millió forintért pedig főzőműsort. Az esztergomi kultúráért felelős nonprofit Kft. pedig 700 ezer forintért vásárolt pókerasztalt és pókerzsetonokat, amelyet aztán csak az akkori ügyvezető használhatott. Zuglóban pedig Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos 28 millió forint értékű ügyekben vizsgálódott, miközben a Fidesz helyi ügyletei 80 millió forintra rúgnak.

Példaként említette, hogy az önkormányzat a választások óta jellemzően korábbi fideszes képviselőknek, a fideszes holdudvarnak, valamint debreceni cégeknek juttatott támogatásokat. Mindebből Schiffer azt szűrte le, hogy a "forradalomból" egyelőre az látszik, hogy "a banánköztársaságot felváltotta a narancsköztársaság".

Navracsics: Gyarlók vagyunk

Ezt már a kormány sem hagyhatta szó nélkül, igaz, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes leginkább csak azért kért szót, hogy biztosíthassa Schiffert, mennyire feleslegesek ezek a stratégiák. Ők inkább a tettekben hisznek, ezért is adtak több pénzt az ügyészségeknek, bíróságoknak.

A felrótt mutyi-gyanús ügyekre pedig annyit reagált, hogy "mindannyian gyarló emberek vunk", viszont olyan kontroll-rendszert ki lehet építeni, ami azonnal jelez, és a számvevőszék - amely jelentéséből Schiffer idézett - ilyen, ergo: működik az ellenőrzési rendszer. (Az ellenőrzési rendszer megerősítése mellesleg szerepel az LMP által korábban benyújtott - és Navracsics által ezek szerint felesleges - korrupció-ellenes stratégiában is. - Ny.M.)

Sztereó MSZP

A következő a sorban Gúr Nándor volt, aki a bérkommandók, a köztisztviselők indoklás nélküli kirúghatósága ügyében szólalt fel.

Közben a sajtószobában felbukkant Szabó Vilmos MSZP-képviselő, hogy az RMDSZ-ről tartson sajtótájékoztatót, miközben a tudósítók többsége nézte volna tovább a műsort a kivetítőn. Ezt csak fejhallgatóval tehették meg, amit aláírás és napi belépő fejében kaphattak. Így aztán fél füllel Gúr, féllel Szabó szövegét hallgattuk. Mindketten tiltakoztak.

Az interpellációk közül kettő ütötte meg a fülesünket: Gúr Nándor (MSZP) számításai szerint 16 ezer munkahelyet lehetne létrehozni abból a 16 milliárdból, amit a munkaerő-piaci alapból irányítanak át a 250 milliárd forintos stabilitási alaphoz. Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában Líbiát és Tunéziát (!) hozza fel példaként arra, milyen jó a stabilitási alap.

Novák Előd (Jobbik) pedig megint Alföldi Róbertet vette a szájára, meg a a Nemzeti Színház - Istent általa erősen helytelenített módon értelmező - előadásait, de Szőcs Géza államtitkár megnyugtatta, hogy Magyarország jogállam, nem a kormány dolga művészeti kérdésekben állást foglalni, amúgy van álláspontja a kormánynak az ügyben, de azt majd máskor hozzák nyilvánosságra.

Gárda-bukta

Staudt Gábor (Jobbik) megint azon méltatlankodott, hogy három frakciótársával együtt fennakadt a képviselők nemzetbiztonsági átvilágításán. Nyilvánosságra került ugyanis az indoklás, eszerint Endresik Zsolt azért jelent kockázatot, mert Gárda-tag, pedig nem is; Staudt pedig azért, mert "részt vett a Gárda eszmeiségének kialakításában".

Staudt azon értetlenkedett, hogy miért jelent kockázatot, ha valaki "hagyományörző rendezvényeket szervez az ifjúságnak".

A választ Kontrát Károly belügyi államtitkár adta meg: épp azért tiltották be a Gárdát, mert az alapvető alkotmányos alapértékeket (emberi méltóság védelme, diszkrimináció tilalma stb.) vette semmibe. "Senki sem állhat a törvények felett, a törvényes erőszak joga kizárólag az államot illeti meg", maga a jobbikosok átvilágítása pedig törvényes volt.

Navracsics Tibor biztos nem a Schiffer András által felvetett kényes ügyeken gondolkodik
Navracsics Tibor FIDESZ PArlament 2011.02.28. Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.