Kövér: Az EU-zászló mentálhigiénés probléma

- Provokációnak tartom, a politikai propaganda részének, hogy a szocialisták demonstratíve behoztak két uniós zászlót az ülésterembe, hogy aztán azt mondhassák, hogy azok „ki lettek tiltva" – nyilatkozta a parlamenti ülésen történtekről a Népszabadságnak Kövér László.

„A magyar Országgyűlés ülésterme a magyar országgyűlési képviselőké, ez nem az Európai Parlament" - ezzel magyarázta munkatársunknak a házelnök, hogy miért vitette ki az uniós zászlókat az ülésteremből. Kövér László szerint semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy a magyar Országgyűlésben vagy a magyar Országgyűlés épületén bármilyen más lobogónak lengenie kellene a nemzeti lobogón kívül.

„A szocialisták szokásos szolgalelkűségének és alkalmazkodóképességüknek a szimbólumaként azt a gyakorlatot alakították ki Magyarország EU-csatlakozása után, hogy uniós zászló is legyen az ülésteremben, mi pedig ezt a gyakorlatot megváltoztattuk. Az, hogy ők nem képesek elviselni a magyar nemzeti zászlót bármilyen más lobogó társasága nélkül, az ő történelmi problémájuk, mentálhigiénés probléma, amin én nem tudok segíteni. De a törvény most is ugyanúgy szól, mint az ő idejük alatt, tehát ha nagyon szigorú lennék, azt mondanám, hogy ők törvényellenes gyakorlatot alakítottak ki korábban, amire semmilyen magyarázat nincsen" – bírálta Kövér a szocialistákat.

Felvetésünkre, miszerint az Echo Tv-ben az EU-ból való kihátrálás megfontolásáról beszélt, így különös jelentősége van annak, hogy az uniós zászlókat kivitette az ülésteremből, a házelnök azzal reagált, érdemes mindig szó szerint idézni, a nyilatkozatába próbálnak mindenfélét belemagyarázni.

Arra, nem érzi-e úgy, hogy megsértette azt a 3 millió 56 ezer magyar állampolgárt, aki az uniós csatlakozásra szavazott, visszakérdezett: „Beleértve magamat is? Ostobaság, én is azok közé tartozom, akik a csatlakozásra szavaztak, és ma is így tennék, ha holnap kellene szavazni erre. Mi az EU tagja vagyunk, én nem mondtam, hogy ki kellene lépni az EU-ból. Ez nem az EU-tagságunkról szól" - állította a történtekről.

Arra Kövér nem válaszolt sem határozott igennel, sem nemmel, hogy ha egy fideszes képviselő a székely zászlót vinné be, akkor is azt mondaná, hogy csak a magyar zászló maradhat az ülésteremben. Emlékeztetett, hogy 2010 óta ismét csak a háromszínű nemzeti lobogó van az ülésteremben, mert az ülésterem a magyar népszuverenitás kifejeződésének a helye. „Én a magam részéről azt mondom, hogy az ülésterem nem a képviselők fantáziájának, az okosabbnál okosabb performanszok kiélésének a helye" – fogalmazott. Nem a házszabály, hanem a józan ész miatt kellett így döntenie – folytatta –, mert szerinte a képviselő az ülésteremben nem azt csinál, amit akar.

Korábban a szocialistákkal a parlamentben kialakult egy „modus vivendi", mindenki tudta, hol a határ. Az LMP és a Jobbik honosított meg olyan magatartásformákat, amik rákényszerítettek minket, hogy precízebben fogalmazzuk meg a magatartási szabályokat. Most úgy látszik, az MSZP-sek is úgy gondolják, hogy provokációk színterévé lehet tenni a parlamentet. „Lelkük rajta" – mondta végül Kövér.

A parlamentben vannak szabályok, ezeket minden frakciónak be kell tartania, a szabályok betartatása a házelnök feladata, így ő nem is tehetett mást – ez már Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető véleménye volt a történtekről. Szerinte a házbizottságban lehet javaslatot tenni, ha valaki más zászlót is szívesen látna az ülésteremben. „Nem tudjuk megkülönböztetni, ha ezt vagy azt behoznak az ülésterembe. Mert ha egyik dolgot lehet, akkor a másikat miért nem?" – vetette fel Rogán, aki szerint ha ezt engednék, akkor egy idő után „tárgyak gyűjteményévé" válna a parlament.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.