galéria megtekintése

„Kövér László viselkedése sérti a legalapvetőbb normákat”

Továbbra sem léphetnek be a Parlamentbe az RTL Klub munkatársai Kövér László kitiltó határozata miatt. Kotroczó Róbert hírigazgató szerint sérül a nyilvánosság, Polyák Gábor médiajogász úgy látja: Kövér döntése alkotmányellenes, még az illiberális demokrácia határain is túlmegy.

Az RTL Klub napok óta nem kap választ Kövér Lászlótól arra a levelére, amelyben a vezető kereskedelmi tévé hírigazgatója, Kotroczó Róbert kérte a házelnököt, hogy oldja fel az RTL minden munkatársára vonatkozó kitiltó határozatát. Az RTL-es újságírók november 20-a óta nem tehetik be lábukat a Parlamentbe és a Képviselői Irodaházba. Kövér László azért tiltotta ki  őket határozatlan időre, mert szerinte a csatorna stábja megszegte a sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat. A rend megszegése abban állt, hogy az RTL stábja be akart menni Orbán Viktor kormányfő és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár parlamenti sajtótájékoztatójára, ahol már jelen volt az állami média, de Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke útjukat állta, mondván, Orbán és Stoltenberg nem sajtótájékoztatót, hanem sajtónyilatkozatot tart, ami „nem publikus”.

Kotroczó Róbert
Kotroczó Róbert
Reviczky Zsolt / Népszabadság/archív

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója lapunknak azt mondta, Kövér döntése nem csak az RTL-ről szól. Azért tartja fájdalmasnak a történteket, mert a Parlamentnek a nyilvánosság házának kellene lennie. Ám nem azért korlátozták az RTL-t, mert munkatársai méltatlanul viselkedtek, hanem azért, mert tették a dolgukat: kérdeztek. A parlamenti apparátus részéről hiába mondják azt, hogy be kell tartani a szabályokat, mert azokat pont azért hozták, hogy az újságírók ne kérdezhessenek.

 

Kotroczó a házszabályban nem találta meg a kitiltást mint szankciót, szerinte egyetlen nyugat-európai országban sincs hasonló joga egy személyben a házelnöknek. Hozzátette: sérül a nyilvánosság, ha bármely szerkesztőség nem tudósíthat a parlament üléseiről. A hírigazgató megerősítette azt az információt, hogy Kövér döntése miatt az RTL Klub munkatársai nem vesznek részt a kormánypártok karácsonyi sajtófogadásain.

A kormánnyal már háborúzott az RTL, most az Országgyűlés elnöke indított támadást
A kormánnyal már háborúzott az RTL, most az Országgyűlés elnöke indított támadást
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint Kövér tiltó határozata súlyosan sérti az állampolgárok tájékozódáshoz fűződő alkotmányos jogát. Ráadásul a házelnök mindenféle rögzített szabályrendszer nélkül, egy személyben dönthet egész szerkesztőségek diszkriminációjáról. Polyák úgy fogalmazott, Kövér László viselkedése sérti a legalapvetőbb jogállami normákat, és még az illiberális demokrácia határain is túllép. Úgy gondolja, hogy amennyiben az RTL Klub panaszt tenne a strasbourgi emberi jogi bíróságnál, jó eséllyel meg is nyerné a pert.

A médiajogász emlékeztetett arra, hogy a strasbourgi bíróság egyszer már elmarasztalta Kövért, a testület szerint ugyanis jogtalanul bírságolta meg az LMP-s politikusokat, amikor a kormánypártokra utaló „Loptok, csaltok, hazudtok!” feliratú táblával jelentek meg a T. Házban.

Polyák Gábor
Polyák Gábor

A házelnök a héten válaszol az RTL Klub hírigazgatójának a levelére, és ekkor tájékoztatja arról is, hogy eleget tesz-e Kotroczó kérésének, és feloldja-e az RTL Klubra vonatkozó korlátozó döntést – tudtuk meg. Az Országgyűlés sajtófőnöke, Szilágyi Zoltán munkatársunknak nem tudott választ adni arra, hogy Kövér visszavonja-e határozatát. A házelnök döntéséről először az RTL Klubot fogja tájékoztatni.

Azzal, hogy Kövér kitiltotta az RTL Klub stábját a parlamentből, a televízió munkatársai nemcsak a parlament üléseiről nem tudnak beszámolni, hanem a kormányzati sajtótájékoztatókról sem, amelyeket Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán szóvivő szintén az Országházban tart. A Kormányzati Tájékoztatási Központ a következőt tudatta lapunkkal: „a kormány csak vendég az Országgyűlés épületében, ezért tiszteletben tartja Kövér László házelnök úr döntését, amelynek értelmében az RTL Klub stábja nem léphet be az Országgyűlés Hivatalának épületeibe”. Hozzátették, tudomásuk szerint az RTL Klub időközben sem vállalt garanciát arra, hogy munkatársai a jövőben „az előírásokat betartva végzik munkájukat”. Az Országgyűlésen kívüli kormányzati sajtótájékoztatókra azonban kap meghívót az RTL Klub.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.