galéria megtekintése

Kövér szerint az akácfa idegen, kártékony és agresszív növény

33 komment

NOL
NOL

"Az akácfa a magyar tájtól, a Kárpát-medencétől idegen, rendkívül kártékony és agresszív növény, amelynek elterjedése kipusztulással fenyegeti őshonos erdeinket". A nyilatkozat Kövér Lászlótól származik, aki 2002-ben még nem tudhatta, hogy tíz év múlva a NER élet-halál kérdésnek tekinti az akác megvédését (is).

Az "agresszív növényről" az Országgyűlés fideszes elnökével 2002-ben készített interjút a Magyar Demokrata – írja az Index.

Amikor az akác "támad" - forrás: Wikipedia

Kövér a fenti mondatot azzal kapcsolatban mondta (akkor), hogy Medgyessy Péter, egykori szocialista miniszterelnök meghirdette az úgynevezett Akácfa-mozgalmat. "Találóbb jelképre a szocialisták nem is bukkanhattak volna - mondta Kövér -, az akác is egy súlyos történelmi tévedés Magyarországon."

 

Kövér mindezt kiegészítette azzal, hogy az akác nemcsak a bükk- és tölgyerdők meg az aljnövényzet eltűnését segíti elő, hanem felgyorsítja a Magyarországra jellemző állatvilág kipusztulását is.

Snitt

"A miniszterelnök kegyelmet kért a magyar akácoknak, és José Manuel Barroso ezt meg is adta." Ezt már Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külgazdasági államtitkára mondta egy hete azután, hogy Orbán Viktor José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt Berlinben az energiabiztonság kérdéséről és a magyar akác ügyéről. De maga Kövér László is az akácügyet említette példaként (!) május elején, hogy ha megvalósulna az Európai Egyesült Államok, akkor a gazdaságpolitikában is éreznénk azt a központi beleszólást, amit az akácnál érzünk.

Az Index végül közli akácügyben a legfrissebb álláspontot, mely a jelek szerint a Fidesznél könnyen meg tud változni. "Nem osztjuk azt a véleményt, ami a balliberális oldalon megfogalmazódik, hogy Észak-Amerikából behurcolt özönnövény lenne az akác."

Ezt már Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter mondta, aki márciusban írt levelet az uniós környezetvédelmi biztosnak azért, hogy az akácméz alapjául szolgáló fehér akác ne kerülhessen rá arra a listára, amely a behurcolt, nem őshonos, visszaszorítandó állat- és növényfajokat tartalmazza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.