galéria megtekintése

Kövér követheti Ádert az államfői poszton

13 komment


Csuhaj Ildikó

Amennyiben Áder János nem vállal még egy ciklust a Sándor-palotában, Kövér László házelnök lehet a Fidesz–KDNP államfőjelöltje 2017 tavaszán Orbán Viktor szándékai szerint – tájékoztatták a Népszabadságot vezető fideszes politikusok.

A Kövér László lehetséges előmenetelét említő forrásaink ugyanakkor hangsúlyozták, Orbán Viktor még semmilyen konkrét javaslatot nem fogalmazott meg a köztársaságielnök-választást illetően, és a Fidesz egyetlen testülete sem tárgyalt az ügyről. A kérdés azért vált mégis aktuálissá, mert a miniszterelnök a múlt héten Székesfehérváron egy újságírói kérdésre válaszolva egyértelművé tette: nem államfő, hanem miniszterelnök szeretne lenni a következő ciklusban is. „Nulla alatt van annak az esélye, hogy köztársasági elnök legyek” – fogalmazott.

Már megírtuk, ha tavaly áprilisban fel is vetette szűk körben, milyen hatása lenne, ha esetleg közvetlen választás nélkül, parlamenti döntéssel váltaná Áder Jánost az elnöki pozícióban, ma nincsenek meg egy félprezidenciális elnöki hatalom megteremtésének a feltételei, mivel már nincs kétharmados, alkotmányozó többsége a Fidesz–KDNP-nek. (Ha ellenzéki oldalról tudnának is plusz támogató szavazatokat szerezni, a titkos szavazás miatt nagy lenne a kockázata az esetleges kiszavazásnak.)

 

Megerősített információnk szerint Áder János 2012-ben azzal a feltétellel mondott igent Orbán Viktor felkérésére, hogy csak öt évre, azaz egy ciklusra vállalja az államfőséget. Már akkor, a plágiumbotrányba keveredett Schmitt Pál lemondása után tartotta magát az a verzió is, hogy a miniszterelnök Kövér Lászlót alkalmasnak tartaná köztársasági elnöknek. A Fidesz választmányi elnöke viszont 2012 tavaszán Áder Jánost javasolta maga helyett. De minden nyilatkozatában hozzátette azt is: „Nem az a fajta vagyok, aki elugrik a felelősségvállalás elől, ha az a kollektív bölcselet, hogy valamilyen pozícióra én vagyok a legalkalmasabb személy”.

Egy másik fideszes politikus hétfő délután figyelmeztetett, 2017 tavasza még messze van, két év leforgása alatt születhet más forgatókönyv is. De tudomása szerint az ősszel dőlhetnek el személyi kérdések. Az egyértelmű, hogy a Fidesz-vezetésben a szeptemberi tisztújító kongresszus meghatározza a politikusi pályaíveket. (Orbán Viktor például azt szeretné, ha már szeptemberben döntene a kongresszus a 2018-as miniszterelnök-jelöltségéről is – írta a Hvg.hu a múlt héten.)

Cím: Magyarország. Főszerepben: Áder János, Orbán Viktor, Kövér László
Cím: Magyarország. Főszerepben: Áder János, Orbán Viktor, Kövér László
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Forrásunk bizonyosnak nevezte, hogy Rogán Antal őszinte, amikor arról nyilatkozik, szívesen maradna frakcióvezető. A kormányfő viszont állítólag ragaszkodik hozzá, hogy miniszterelnöki kabinetfőnök legyen. Még akkor is, ha kezelnie kell a „Lázár-szindrómát”, azaz körültekintően kell változtatnia a szuperminisztere és a Rogán közötti erőegyensúlyon. Volt, aki logikusnak nevezte, hogy Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnökként a Fidesz ügyvezető alelnöke is legyen. Ez esetben Kósa Lajos, aki jelenleg e tisztséget betölti, „sima” alelnök lenne. Arra egyelőre Orbán Viktor környezetében sem ismerik a választ, hogy a volt debreceni polgármester később a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, vagy Kövér László­ államfővé választása esetén házelnök lenne-e.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.