Kovács Béla olyan, mint egy "róka"

A Fidesz kedden ismételten mentelmi jogáról történő lemondásra szólította fel a kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla jobbikos EP-képviselőt, akinek az ügye a kormánypárt szerint csak így tisztázódhat.

Erről Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke beszélt kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, hogy Kovács Béla már több mint egy éve úgy viselkedik, mint egy róka, hiszen mentelmi joga mögé bújva próbál elrejtőzni a legdurvább, Magyarország és az Európai Unió elleni bűncselekmény elől.
A Jobbik hiteltelen, álságos és hamis álláspontot képvisel ebben a kérdésben, hiszen miközben minden más "tyúkperes" ügyben a parlamenti képviselők mentelmi jogának felfüggesztését követeli, addig a kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla mellett teljesen kiállnak - jelentette ki Németh Szilárd.

A fideszes képviselő szerint Kovács Béla ügye "elég egyértelmű", hiszen - mondta - a jobbikos politikus rendszeresen, fedett körülmények között, többször autót váltva és tömegközlekedési eszközöket is használva találkozott oroszokkal.

Kovács Béla EP-képviselőként az Országgyűlésbe is bejárhat és ott valamennyi parlamenti dokumentumhoz hozzáférhet - hangsúlyozta Németh Szilárd, aki szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke veszélyes utat jár be azzal, hogy mentegeti pártja EP-képviselőjét, akit ráadásul tavaly újra is választottak. A Jobbik "hamis és veszélyes párt" a jelenlegi álláspontjával - tette hozzá.

A kormánypárti politikus emlékeztetett, az Alkotmányvédelmi Hivatal tavaly áprilisban tett feljelentést a Jobbik brüsszeli képviselőjével szemben, Polt Péter legfőbb ügyész pedig ezen gyanút megalapozottnak ítélte és indítványozta az ellenzéki politikus mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentben.

Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra is, hogy a kémkedésért, súlyos államellenes bűncselekményként 2-8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, abban az esetben pedig, ha bebizonyosodik, hogy Kovács Béla titkos anyagokat is eljuttatott Oroszországba, akkor a büntetési tétele 5-15 év lehet.

Kérdésekre válaszolva hozzátette, azt szeretné, hogy az ügy dokumentumai a bírósági szakaszban teljesen megismerhetővé váljanak. Emellett megjegyezte, diplomaták kiutasítását a bírósági ítélet megszületését követően tartja elképzelhetőnek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.