galéria megtekintése

Herényi Károly: Sikeresen kivontak minket a forgalomból

13 komment


Lencsés Károly

Jogerősen bűnösnek mondta ki kényszerítésben, és ezért megrovásban részesítette Dávid Ibolya volt MDF-elnököt és Herényi Károly korábbi frakcióvezetőt a Fővárosi Törvényszék pénteken. Herényi szerint koncepciós per folyt ellenük, amelynek célja, a demokrata fórum ellehetetlenítése teljesült. A volt politikus lapunknak egy rejtélyes kötőtűről is beszélt, amelyet előbb Orbán Viktor, majd Dávid Ibolya hátába akartak beleállítani.

- Talán sokan nem is emlékeznek rá, hogy mi volt a bűnük.

- Az MDF 2008-ban tisztújításra készült, amikor a párt körül forgolódni kezdtek számunkra ismeretlen emberek, akik azt szorgalmazták, hogy Almássy Kornél alelnök vezesse a demokrata fórumot. Erről engem Tombor András személyesen is próbált meggyőzni – róla akkor csak annyit tudtam, hogy Orbán Viktor külpolitikai tanácsadója volt –, hangoztatva: a Fidesz mellett szükség van egy erős konzervatív pártra. Visszakérdeztem: ez miért­ nem valósítható meg Dávid Ibolya vezetésével? Hiszen ő már bizonyított.

- Ez még nem bűn.

 

- Az viszont vélhetően igen, hogy 2008 szeptemberében Dávid Ibolya birtokába került két, ismeretlen forrásból származó hangfelvétel. Ezeken egyebek mellett arról beszélgetnek, hogy az MDF elnökére – nyilván Almássy esélyeit javítandó – terhelő adatokat kellene gyűjteni. Akkor még nem tudtuk, hogy a „megrendelő" Tombor volt, és az UD Zrt. biztonságtechnikai cég egyik vezetőjével vált szót. A másik felvételen Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját hallani, aki a vállalkozás egy másik emberével beszél ugyanerről, név szerint említve Tombort. Mégsem ők ültek a vádlottak padján, hanem mi.

- Önök erre mit léptek?

- Másnap reggel megmutattam Tombornak a beszélgetések leiratát, de ő visszautasította a gyanúsítást. Én viszont közöltem vele, hogy mindent nyilvánosságra hozunk. Csakhogy mielőtt ezt megtehettük volna, Almássy sajtótájékoztatót hirdetett, ahol bejelentette: bele akarják rángatni az UD Zrt.-ügybe (erről lásd keretes írásunkat – a szerk.), s közvetítők útján megzsarolták, lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Nekünk fogalmunk sem volt arról, hogy az UD Zrt.-nek bármi köze lenne ehhez az ügyhöz, mindazonáltal mi is cselekedtünk, és két órával később ugyancsak sajtótájékoztatón bemutattuk a felvételek leírt és anonimizált változatát. Almássy ez után megint a nyilvánosság elé állt, és közölte: indul az elnöki posztért.

- Miközben a vád szerint éppen őt akarták zsarolással kényszeríteni arra, hogy lépjen vissza.

- Dehogy akartuk zsarolni, legfeljebb 2008. szeptember 12-én reggel nyolc és délután egy között állhatott fenn a kényszerítés gyanúja, utána erről szó sem lehetett, hiszen közzétettük, amit a tisztújítás körüli manipulációról megtudtunk. Ezt követően nem is lett volna mivel zsarolni. Mellesleg utána gyorsan világossá tettük: Almássyt az MDF közelében sem akarjuk látni, és őt a párt hamarosan ki is zárta.

 Herényi Károly: Sikeresen kivontak minket a forgalomból
Herényi Károly: Sikeresen kivontak minket a forgalomból
Reviczky Zsolt / Népszabadság

- Almássy a szeptember 13-i választmányi ülésén mégis visszalépett, tehát elérték, amit akartak.

- Ennek története van. Dávid Ibolyát még 12-én éjszaka kereste Giró-Szász András későbbi kormányszóvivő, aki akkor Almássy tanácsadója volt. Másnap reggel találkoztak, és Giró-Szász a beszélgetésük közben hívta fel Almássyt, aki akkor közölte vele, hogy visszalép.

- Marad a kérdés: ebben az amúgy elég mocskos történetben hol a bűncselekmény?

- A bíró szerint ott, hogy nem nyugtattuk meg teljesen Almássyt afelől, nincs több hangfelvétel a birtokunkban. Egyébként nem volt. Ez különben azért lehetett érdekes, mert Dávid Ibolya korábban azt mondta: a hátába akarták szúrni a kötőtűt. Ezt a fordulatot pedig egyes források szerint – amelyeket én soha sem tudtam ellenőrizni – a Századvégnél használták 2006-ban, amikor a második bukott választás után felvetődött Orbán Viktor félreállításának lehetősége. Giró-Szász és Tombor – mindkettejüknek szerepe lehetett ebben – így talán attól tarthattak, hogy más felvétel is lehet nálunk, például az, ami annak az akciónak a részleteit tartalmazza. De még egyszer mondom: nekem erről ellenőrzött információm nincs.

- Végül megrovással megúszták, ami nem büntetés, csupán intézkedés: a bíróság csupán a rosszallását fejezte ki. Elégedett?

- Nem. Illetve ahhoz képest, hogy eredetileg végrehajtandó, majd felfüggesztett szabadságvesztés, később pénzbüntetés kiszabását kezdeményezte az ügyész, tulajdonképpen jól jártunk. Másfelől egy koncepciós eljárással tönkretették az MDF-et, és a karaktergyilkosság olyan jól sikerült, hogy Dávid Ibolyával együtt nekem is távoznom kellett a közéletből. Szóval sikeresen kivontak minket a forgalomból. Azóta is vörös posztó vagyok mindenki szemében, és hiába szereztem politikusként harmincévnyi tapasztalatot, senki nem tart igényt a tudásomra. Mindezek után természetesen nem nyugszunk bele az elmarasztaló döntésbe, hanem a felmentésünk érdekében felülvizsgálati kérelmet nyújtunk be a Kúriához.

UD-ügy: vádemelés sem történt

Az UD Zrt. nevű biztonságtechnikai cég állítólag kémszoftvert telepített a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépeire, támadást intézett a kormányzati gerinchálózat ellen, illetve jogellenesen titkosszolgálati módszerekkel igyekezett informá­ciókat szerezni emberekről. Az ügyben indult nyomozás során azonban nem állapítottak meg bűncselekményt, így vádemelés sem történt. Horváth József, cég egykori vezetője 2010-ben a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettese lett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.