galéria megtekintése

Már ketyeg a Jobbikban az időzített bomba

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 11. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Meghökkentő mozzanatokat produkál a Jobbik. A szélsőjobboldali párt szinte már antirasszista húrokat penget, a romák körében is igyekszik szavazókat toborozni. A tavaly őszi önkormányzati választáson a Jobbik vállaltan cigány származású jelöltet is indított Pakson. A párt városi szervezetének elnöke akkor elmondta, hogy máshol is léptek be romák a Jobbikba, de helységneveket nem említett. A minap megismerhettünk még egy ilyen települést: Hajdúszoboszlót.

Mezőtúron a csekély részvétel mellett – és baloldali jelölt nélkül – rendezett megismételt választáson simán legyőzte fideszes ellenfelét a jobbikos Kötél János. Előzőleg a 444.hu és az Index kiderítette róla, hogy durván rasszista szövegeket fogalmazott meg, cigányok megöléséről posztolgatott a neten.

Vona 95 százalékos egyezést lát a görög szélsőbaloldali kormánypárt, a Sziriza és a Jobbik programja között
Vona 95 százalékos egyezést lát a görög szélsőbaloldali kormánypárt, a Sziriza és a Jobbik programja között
Balázs Attila / MTI

Vona Gábor pártelnök a választási győzelem után közölte, hogy az újdonsült önkormányzati képviselő korábbi kijelentéseivel a Jobbik semmilyen formában nem vállal közösséget, azokat a leghatározottabban elítéli. Vona fontosnak tartotta tudatosítani, hogy pártja „nem a cigányság, hanem a tisztességtelen emberek ellen küzd”. A pártelnök arra kötelezte Kötél Jánost, hogy három napra költözzön a Jobbik „tisztességes cigány” hajdúszoboszlói elnökéhez, Jónás Kálmánhoz.

 

Róla viszont a Kettős Mérce blog hírül adta, hogy antiszemita bejegyzéseket írt a Facebookon: a jobbikos roma „izraelita parazitáról” és „Krisztus gyilkosai nevében” felszólaló rabbiról értekezett. A Jobbiknak tehát még bőven van teendője, ha komolyan gondolja, hogy szeretne néppárttá válni.

A Jobbik eredetileg valóban nemzeti radikális szervezetként indult, majd – főleg a Magyar Gárda életre hívása után – mindinkább védjegyévé vált a cigányok elleni gyűlöletkeltés (meg az antiszemitizmus és a homofóbia). Nacionalista és Nyugat-ellenes retorikájával a Fidesz próbálta mindinkább perifériára szorítani a jobbikos konkurenciát. Úgy látszott, a belső konfliktusokkal terhelt Jobbik képtelen lesz letérni arról a kényszerpályáról, amit részben saját maga, részben a kétharmados Fidesz jelölt ki számára.

A 2014-es parlamenti választáshoz közeledve a Jobbik stratégiát váltott, váratlan húzással elindult középre. A számítás bevált, a Jobbik – bár egyéni körzetben továbbra sem sikerült nyernie – történetének legsikeresebb választási eredményét produkálta. Az uniós választás megtorpanása után aztán az önkormányzatokban is javította pozícióit. Az Ózdon megszerzett polgármesteri címmel egyúttal megmutatta, hogy a sokáig cigányellenességéről hírhedt pártnak van keresnivalója a romák körében is.

A Jobbik kezére játszik, hogy a változatlanul széttöredezett baloldal eddig nem tudta magához vonzani a Fideszből tömegével kiábrándult szavazókat. A Jobbik korábban is vitt el szavazókat a baloldaltól, de lát még lehetőséget a terjeszkedésre. Közelmúltban tartott évértékelő beszédében Vona Gábor egészen odáig ment, hogy kijelentette: a görög választást megnyerő, radikálisan baloldali Sziriza programja „95 százalékban megegyezik” a Jobbikéval. Feltűnő volt az is, hogy visszatérő elemként a béke iránti olthatatlan vágyát hangsúlyozta. Ehhez képest a verbális koncként odavetett „Magyarország a magyaroké” kitétel elveszett a beszédtengerben.

Lufi az egész?
Lufi az egész?
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Néhány időzített bomba azonban még hatástalanításra vár. Kérdés, hogy a jobbikos tagságot mennyiben sikerül akár időlegesen, akár hosszabb távon is átállítani mérsékeltebb pályára. A feladatot ráadásul úgy kell teljesíteni, hogy a különféle náci-nyilas, a Jobbik iránt jelenleg lojális szervezetek lehetőleg ne próbálják meg új párt alakításával betölteni a szélsőjobboldalon keletkező űrt. A Jobbik leplezetlen oroszbarátsága is okozhat még kellemetlenségeket. A kémgyanúba keveredett Kovács Béla ügye sincs lezárva, de ettől függetlenül is: nem veszi ki jól magát, ha egy párt, amely folyton a magyar érdekekre hivatkozik, pont a putyini Oroszország lobbistájaként viselkedik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.