Kötelező részmunkaidős foglalkoztatás a közszférában

Kötelező lesz részmunkaidőben foglalkoztatni 2010. január 1-től a közszférában a gyes-ről, gyed-ről visszatérőket, ha kérik. A parlamentnek a közeljövőben beterjesztendő új szabály nem vonatkozik majd a hivatásos állományú munkavállalókra, azaz a rendőrökre, tűzoltókra, katonákra.

Budai Bernadett kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után elmondta: a kormány döntése értelmében jövő évtől a szülő kérésének a munkáltató köteles eleget tenni, a gyermek három éves koráig. A részmunkaidős foglalkoztatás azt jelenti, hogy napi 4, illetve heti 20 órát dolgozhat a munkavállaló, de ettől, közös megegyezéssel el lehet térni, és lehetőség van a napi 6 órás foglalkoztatásra is - fejtette ki a szóvivő.

Az új szabály nem vonatkozik majd a hivatásos állományú munkavállalókra, azaz a rendőrökre, tűzoltókra, katonákra, de esetükben is lesz lehetőség megegyezésre a napi, heti munkavégzés időtartamáról.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a részmunkaidős foglalkoztatást a munkáltatónál kell majd kérelmezni, legkésőbb a fizetési szabadság letelte előtt 60 nappal, a pedagógusoknak pedig a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző 60 nappal korábban. A kormány a közszférát érintő részmunkaidős foglalkoztatásról szóló jogszabály-módosítási javaslatot hamarosan benyújtja az Országgyűlésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.