Kötelező önköltséges képzésekkel terhelik a vagyonőröket

Súlyosan sérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját, és semmibe veszi az emberi jogokat az a rendelet, amely kötelezővé teszi a személy- és vagyonőr munkakört betöltők számára az önköltséges szakmai továbbképzést - vélekedik egy egri székelyű civil szervezet.

Mélységes felháborodással értesült az egri székhelyű, civil szervezetként bejegyzett Radikál-Humanista Mozgalom arról a decemberben született belügyminisztériumi rendeletről, mely kötelezővé teszi a személy- és vagyonőr munkakört betöltők számára az önköltségen történő szakmai továbbképzést. Ez 11 ezer 595 Ft-ba kerül azok számára, akik 2014. Január 1-től is ebben a munkakörben kívánnak dolgozni.

A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarai tagság megléte esetén 5395 Ft-ot kell, hogy befizessen"tandíjcsekken” a képzésben résztvevő.

A civil szervezet miskolci tudósítónkhoz eljuttatott közleménye szerint az adott ágazatban dolgozók joggal tehetik fel a kérdést, hogy minek az alapképzés, az OKJ-s bizonyítvány, az erkölcsi bizonyítvány és a rendőrhatósági engedély, ha további önköltséges szűrőket állítanak fel? A szűrési feltételek már így is elég szigorúak ahhoz képest, hogy mit kapnak a munkavállalók azért, hogy a szakmában dolgozhassanak.

A felháborodás nagy. A legtöbb szakmabeli szerint csak azért találták ki valójában a kötelező továbbképzést, hogy a Személy-, Vagyonvédelmi-, Magánnyomozói-, Szakmai Kamara így pótolja a kötelező kamarai tagság megszűnésével kieső bevételeit. Az általános, önköltséges kötelező továbbképzést nem fogja tudni kifizetni a sok alulfizetett személy- és vagyonőr, legfeljebb azok, akik rendelkeznek a fizetésük mellett nyugdíjjal is – véli a mozgalom. Szerintük az egyes szakterületek szükségszerű továbbképzési és egyéb jellegű felnőttképzési költségének munkavállalóra való áthárítása több ponton súlyosan sérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját, valamint semmibe veszi az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának ide vonatkozó rendelkezéseit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.