galéria megtekintése

Kötelező HIV-szűrésre küldené a terheseket a főorvos

2 komment


Danó Anna

A terhesek kötelező szűrései közé javasolja felvenni az AIDS-tesztet is Szlávik János, az Egyesített Szent István Szent László Kórház infektológus főorvosa. Kezelt HIV-fertőzés mellett ugyanis a magzat garantáltan egészségesen jön a világra.

Ritkán, de diagnosztizálnak olyan HIV-fertőzést Magyarországon, amely terhes nőket érintett, és a fertőzés ténye csak a gyermek születése után derül ki. Már idén is született ilyen baba. Jelenleg 12 olyan, egy és 13 év közötti kisgyerek él Magyarországon, akik ismert HIV-fertőzöttek. További 30-40 lehet olyan, aki szintén beteg, de még ők sem tudják, hogy baj van, mert még nincsenek a betegségre utaló tüneteik.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

„Jó lenne, ha egyetlen baba sem születne fertőzéssel és ez elérhető, ha a terhesek kötelező szűrővizsgálatával" - mondta Szlávik János. A főorvos hozzátette: a terhességi szűrések között számtalan egyéb kórra szűrik a leendő kismamákat, a HIV-szűrés nem jelente különösebb terhet, és az ára is csak 200-300 forint lenne. (Megkérdeztük a tárcát, hogy tervezik-e ilyen irányba a terhesek szűrését, eddig nem kaptunk választ.)

 

Nagy baj még nincs, de hogy ez az AIDS-el összefüggésben így is maradjon, sokkal többet kell tennie mindenkinek, mint eddig – állította a főorvos. S ez a több, a nagytöbbségnek (a szexuális életet élő felnőtteknek) csak annyi, hogy évente egyszer legalább elmegy egy szűrésre. S ha ott pozitív tesztet kap, jelentkezik kezelésre.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A betegek és a fertőzöttek száma nő, és aggodalomra ad okot, hogy miközben eddig átlagosan évente 200-300 új eset van, idén már százat is regisztráltak a Szent László kórházban, ahol hagyományosan „főállásban" foglalkoznak a betegekkel. Szlávik János aggasztónak ítélte azt is, hogy az év első hat hónapjában pedig már csaknem annyian haltak meg a HIV nyomán kialakult AIDS-ben, mint tavaly egész évben. (2015-ben 11 áldozatot követelt a kór, idén június végéig már 8-an vesztették életüket.)

A hagyományos vérvételen kívül ma már gyorstesztek is rendelkezésre állnak: a beteg ujjából vett vérmintából rövid idő alatt megállapítható, hogy fennáll-e a HIV-fertőzés gyanúja. Ilyen gyorsteszttel végzett, ingyenes, anonim HIV-szűrésre van lehetőség hétfőtől–csütörtökig 14 és 16 óra között, pénteken 13 és 15 óra között a Szent László Kórház Központi Felnőtt Ambulanciáján, illetve nyáron, a népszerű szórakozóhelyeken és fesztiválokon felállított mobil szűrőállomásokon is. A Sziget fesztiválon is lesz mobil-szűrés.

A főorvos szerint pedig a megbetegedések száma, a fertőzés továbbadása jelentősen mérsékelhető, ha valaki tudja, hogy fertőzött. A pozitív teszt után következő térítésmentes kezeléssel megszűnik a fertőzőképesség, az illető ugyanúgy dolgozhat, élhet, mint addig, sőt a terápiával elérhető élettartama és életminőség ugyanolyan, mint a nem fertőzött emberekké. Ezért csak annyit kell megtennie, hogy háromhavonta elmegy az orvoshoz, akitől megkapja a következő negyedévnyi gyógyszeradagját. Természetesen nem elég kiváltani a receptet, fegyelmezetten szedni is kell az orvosságot.

Szlávik János szerint a HIV-fertőzés már jó ideje nem a halálos betegség, az AIDS előszobája, a kezeletlen fertőzött embernél viszont kialakulhat a kór. Ezért életbevágó, hogy lehetőleg mindenki tudja magáról: fertőzött vagy sem, éljen az anonim szűrés lehetőségével. Akár a hivatalos szűrőközpontokban, akár úgy, hogy a interneten rendel ilyen tesztet. ( Sajnos a hazai gyógyszertárakban ezek nem elérhetők.) Szlávik János szerint minderről azért fontos most beszélni, mert megkezdődtek a nyári fesztiválok, a külföldi nyaralások, s ezzel megsokszorozódik a kockázat. A fertőzésnek nincs jele, másnap is pont olyan lesz minden, mint azelőtt. Akár 5-10 évig is eltelhet tünetek nélkül. Korai stádiumban is csak más banális betegség, például a megfázásra jellemző, láz, ízületi fájdalom, torokfájás, nyirokcsomó duzzanat, esetleg kiütések jelentkeznek. Ezek aztán maguktól el is múlnak. Mindeközben ekkor a legnagyobb a vírusszám, erős a fertőzőképesség.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Amikor az immunrendszer és a vírus egyensúlya megbomlik, fokozatosan megjelennek a betegségre utaló gyanús jelek. Semmilyen más betegséggel nem magyarázható, hónapokig elhúzódó nyirokcsomó-duzzanatok alakulhatnak ki, valamint a kezelésre sem reagáló szokatlan bőrgyógyászati tünetek: így az övsömör vagy a gyorsan szaporodó vírusos szemölcsök, gombás fertőzések a hüvelyben, a szájban – jelentkeznek. Jellegzetes a súlyos faggyútúltengés okozta arcbőrgyulladás is. Előfordulhat ezeken kívül tartós láz, hasmenés, jelentős fogyás, éjszakai izzadás, stb. Az AIDS betegség a HIV-fertőzés utolsó stádiuma, átlagosan 10 év után alakul ki.

Ebben a szakaszban vírusellenes kezelés nélkül már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása. Fertőző és rosszindulatú daganatos, úgynevezett indikátorbetegségek jelentkeznek, úgymint például a tuberkulozis, a Kaposi-szarkóma, parazita okozta tüdőgyulladás, gombás nyelőcső vagy agyhártya gyulladás vagy agytályog. A beteg halálát is többnyire nem a HIV, hanem az általa okozott immunkárosodás és annak következményei – valamely fertőzés vagy tumor – okozzák. Szlávik János szerint az időben föl nem ismert HIV-fertőzések miatt minden évben 40-50 olyan beteg érkezik ide a Szent László AIDS osztályára, akik már nagyon súlyos állapotban vannak, és intenzív kezelésre szorulnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.