galéria megtekintése

Arcról kell ismerniük a politikusokat a rendőröknek

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 19. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Arcról kell felismerniük Hiller István vagy Burány Sándor szocialista, vagy éppen Sneider Tamás jobbikos politikust azoknak a rendőröknek, akik az Állami Számvevőszék székházát őrzik, különben fenyítésre számíthatnak. Őket – több más állami vezető mellett – minden ellenőrzés nélkül kell az épületbe bebocsátaniuk.

Gondolná valaki, hogy kutya kötelessége arcról felismerni még néhány ellenzéki politikust is a Készenléti Rendőrség objektumvédelmi főosztályához beosztott rendőröknek? Pedig ez a helyzet, mert egy a napokban megjelent országos főkapitányi utasítás szerint az általuk őrzött Állami Számvevőszék (ÁSZ) épületébe belépőkártya és a személyazonosság ellenőrzése nélkül kell beengedniük például a parlament alelnökeit – így például a szocialista Hiller Istvánt vagy a jobbikos Sneider Tamást –, valamint az Országgyűlés költségvetési bizottságának MSZP-s elnökét, Burány Sándort.

A rendőröknek emellett több más közéleti szereplőt, például az államfőt, a miniszterelnököt, a kormány tagjait, a házelnököt, az Alkotmánybíróság (AB), a Kúria és a Fővárosi Ítélőtábla elnökét, a legfőbb ügyészt, valamint az ombudsmant is minden kérdezősködés nélkül be kell engedniük, ha az ÁSZ kapuján kopogtatnak. Bizonyára vannak köztük többen is, akiknek egy átlagos újságolvasó talán még a nevét sem tudja.

Információnk szerint a rendőrség nem bízza a véletlenre, hogy az őrség tagjai felismerik-e az ellenőrzés nélkül belépésre jogosult állami vezetőket. Az érintettek megbízható azonosítására a kiképzés során mindenkit felkészítenek, és fényképes segédletek is rendelkezésre állnak.

 

Szabó János egykori honvédelmi minisztert még a kilencvenes évek elején nem engedték be egy laktanyába, ezért mindenhová elküldette a fotóját, hogy ilyen malőr soha többé ne forduljon elő. A Fidesz-kormány alatt biztosan nem eshet meg, hogy Hende Csabát megvárakoztassák.

A kiképzés része egyes politikusok felismerése
A kiképzés része egyes politikusok felismerése
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az Igazságügyi Palota Markó utcai épületének esetében sem egyszerű az őrszemélyzet dolga: az áprilisban született országos rendőrfőkapitányi utasítás szerint oda több mint húsz személy léphet be ellenőrzés nélkül. Az alapvető jogok biztosának ott viszont már igazolnia kell magát, különben nem jut be.

Másutt az őrök szerencséjére kevésbé népes a kivételezettek listája. Például a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok létesítményeibe csak az állam- és a kormányfőt, a minisztereket, az AB és a Kúria, elnökét, a legfőbb ügyészt, a belügyminiszter kabinetfőnökét és a tárca közigazgatási államtitkárát kell „a belépésre jogosító igazolvány felmutatása, a személyazonosság igazolása és a szolgálat működési rendjére vonatkozó szabályok megtartása nélkül” – és a látogatás célját sem firtatva – bebocsátani.

Igazolványuk felmutatása után természetesen a parlamenti képviselőket is beengedik, de az épületekben ők csak kísérővel közlekedhetnek. Az Alkotmánybíróság szintén a zártabb szervezetek közé tartozik: papírok nélkül kizárólag az állam- és a kormányfő, a házelnök és helyettesei, a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész nyerhetnek bebocsátást. Ennyi embert pedig nem nehéz arcról megjegyezni.

A honvédség laktanyáiba sem túl sokan léphetne be. Az államfő, a házelnök, a miniszterelnök és a miniszterek – s persze a HM államtitkárai, valamint a vezérkari főnök – könnyen bejuthatnak, de őket az objektumügyeletesnek kell fogadnia, aki a látogatót mindjárt a parancsnokhoz kíséri.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.