Kósa Lajos visszakozott: újra kinyit az anyatejgyűjtő

Anyagi okok miatt bezárt a debreceni anyatejgyűjtő állomás, s ez akkora fölháborodást keltett, hogy Kósa Lajos polgármester bejelentette: az intézmény holnapután megnyílik. Szegedi István orvos, az Együtt-PM jelöltje élesen bírálta a bezárást, amelyről szerinte nem lett volna szabad anyagi alapon dönteni, hiszen erkölcsi kérdésről van szó.

Szerdán újra kinyit Debrecenben a napokban bezárt anyatejgyűjtő állomás - jelentette be Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester hétfőn a cívisvárosban.

Mint arról 2013. december 31-én beszámoltunk: a polgármesteri hivatal a veszteséges működésre hivatkozva úgy döntött, hogy 2014. január elsejétől bezár a Miklós utcán működő regionális anyatejgyűjtő állomás, amelyet a debreceni önkormányzattal kötött megállapodás alapján a Kenézy Kórház működtetett.

Az okokról akkori érdeklődésünkre Bene Edit, az önkormányzat humán főosztályvezetője azt mondta: míg 2004-ben leadott tej mennyisége elérte az 5600 litert, addig 2013-ban mindössze 2300 liter anyatejet adtak le. Hozzátette: az anyatejgyűjtő korszerűtlen körülmények között működött, a tejért évek óta literenként 1800 forintot fizettek, s az állomás azt a célt sem érte el, hogy valamennyi igénylő hozzájusson a megfelelő mennyiségű tejhez.

Szegedi István: Felháborító és önkényes volt a bezárás

Az anyatejgyűjtő bezárása Debrecenben komoly fölháborodást keltett, mert a közvélemény és a szakma úgy gondolta: egy ilyen létesítmény működtetése nem lehet anyagi kérdés. A témában közleményt adott ki Szegedi István gyermekorvos, az Együtt 2014-PM debreceni parlamenti képviselő-jelöltje, aki úgy fogalmazott, joggal forrongott az internet a debreceni anyatejgyűjtő-állomás bezárása miatt, s a hirtelen jött bezáráson túl a legszomorúbb az egészben az önkormányzat indoka, miszerint veszteséges volt az üzemeltetés.

Szegedi hozzátette: a bezárást elrendelőkön kívül mindenki látja, hogy ebben a kérdésben nem lehet, nem lett volna szabad gazdaságossági alapon dönteni, ez ugyanis szakmai és erkölcsi kérdés, s az anyatejes táplálás előnye nem közvetlenül pénzben mérhető haszonnal jár.

A képviselőjelölt szerint az egészségügyhöz való egyenlőtlen hozzáférés fontos szerepet játszik abban, hogy  Magyarországon az egészségügy színvonala 35 európai országból a 28. helyen áll. Mint mondta, ezek után szükségtelen kifejtenie, hogy a régió egyetlen anyatejgyűjtő-állomásának bezárása (amely naponta 30 újszülöttön segített) európai, szakmai szemmel milyen visszalépést jelent.

Szegedi István szerint "nem is érdemes ragozni" a bezárással kapcsolatos számtalan ellenérvet, hanem megoldást kell találni a működtetésre. A politikus bírálta az anyatejgyűjtővel kapcsolatos rossz tájékoztatást, a mozgósítás hiányát, ami oda vezetett, hogy az anyukák alig értesültek a létezéséről, s emiatt egyre csökkent a tejet leadó nők száma.

Végül Szegedi István "felháborítónak" és "önkényesnek" minősítette a bezárást, s azt mondta: nem politikai kérdésről van szó, s támogat minden petíciót, amely a működés elősegítését célozza, álljon bárki is az élén.

Kósa Lajos: Több pénzt adunk a tejért

Vélhetően a lakossági és politikai fölháborodás hatására Kósa Lajos polgármester hétfőn délután sajtótájékoztatót tartott, amelyen az MTI tudósítása szerint azt mondta: a városi önkormányzat által kötelezően biztosítandó és az önként vállalt egészségügyi feladatok ellátását részben a Kenézy Kórházzal, részben a Debreceni Egyetem (DE) fenntartásában lévő klinikákkal együtt végzik, erre a célra az önkormányzat évente 50 millió forintot biztosít.

Kósa Lajos jelezte: önként vállalt feladatként 2000 óta működtetik a Kenézy Kórházzal közösen az állomást. 2003-ban adták le a legtöbb anyatejet, 7300 litert, ez 2013-ra 2400 literre csökkent. Elmondta: ösztönözni kívánják az anyatej leadását úgy, hogy az eddigi 1800 forintos - Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott - literenkénti felvételi árat 3000 forintra emelik annak, aki maga adja le, és 2500 forintra azoknak, akik kérik, hogy házhoz menjenek hozzájuk.

Kósa Lajos elmondta, hogy erre az eddigi összkereten túl külön költségvetési tételben biztosítanak forrást, évente a leadás mennyiségétől függően mintegy 5-10 millió forintot. Kitért rá, hogy a legnagyobb felvevő intézménynek, a DE gyermekklinikájának vezetőjével, Balla Lajossal egyeztetve hozták meg a döntést Hajdú-Bihar megye egyetlen ilyen intézményének fenntartásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.