Kósa Lajos szakít az Arcadommal?

Debreceni városházi forrásból úgy értesültünk, hogy Kósa Lajos a napokban szerződést bont a 2-es villamost szinte csak papíron építő konzorciummal. Ezt kérték ma a helyi szocialisták is.

A debreceni 2-es villamos építése körül még mindig nagy a zűrzavar: hiába ígérte meg nyáron a konzorciumot vezető, Demján Sándor üzletember érdekeltségébe tartozó Arcadom Zrt., hogy ezután minden rendben lesz, komolyabb munkálatok nem folynak. A város jelentős forgalmat bonyolító útszakaszain a félbeszakadt pályaépítés nyomai miatt a közlekedés kriminális, ami egyre több debreceninek szúrja a szemét. A városban járva azt hallani, hogy a lakosság egyre inkább elégedetlen az áldatlan állapotokkal, s nyíltan szidják Kósa Lajos polgármestert a kialakult helyzetért.

Hosszú hónapok hallgatása után az ügyben ma megszólalt a helyi MSZP is, amely eddig legföljebb a közgyűlésben mondott visszafogott véleményt a 2-es villamos beruházásról. Kedden azonban sajtótájékoztatót tartott Szathmári Károly, a párt városi elnöke és Madarasi István, a szocialisták városi alelnöke, akik közölték: a konzorciummal kötött szerződést haladéktalanul föl kell bontani, mert az ma már nem Debrecen érdekeit szolgálja. Madarasi István úgy fogalmazott: a szerződésbontás a legolcsóbb, leggyorsabb és legbiztonságosabb megoldás annak érdekében, hogy a sokmilliárdos beruházás határidőre – azaz 2013 decemberére – elkészülhessen.

Szathmári Károly azt mondta: a szerződés fölbontásával egy időben vizsgálatot kell lefolytatni annak érdekében, hogy megnevezzék és felelősségre vonják azokat, akik a kialakult helyzetért felelnek. Hozzátette: eljött az ideje annak, hogy Kósa Lajos tekintse felnőttnek Debrecen lakóit, s mondja el nekik, hogy "milyen erők mozgatják valójában a szálakat".

Kérdésünkre, hogy milyen erőkre utal a háttérben, Szathmári azt válaszolta: arra gondolni sem mer, hogy a szerződés aláírásakor eleve nem a teljesítés, csupán a kontraktus megkötése volt a cél. Hozzátette: érdekes lenne annak a kiderítése is, hogy az országos nagypolitika felől milyen instrukciók érik a városvezetést és a konzorciumot.

A Népszabadság városházi forrásból úgy értesült, hogy Kósa Lajos polgármester elszánta magát arra, hogy felbontsa a szerződést a konzorciummal. Idén nyáron már volt egy bejelentése ezzel kapcsolatban, de – máig érthetetlen módon – rövid időn belül visszakozott. Információink szerint a városvezetés napokon belül mégis bejelenti, hogy szerződést bont. Erről meg szerettük volna kérdezni a városházát, de még nem reagáltak megkeresésünkre.

Az MSZP sajtótájékoztatójára Balázs Ákos, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője így reagált: "mindenki számára egyértelmű, hogy Debrecen alapvető érdeke a villamospálya-beruházás határidőben, megfelelő minőségben, ésszerű forrás felhasználás mellett történő megvalósítása. A szocialisták álláspontja szerint a kivitelezési szerződést fel kell bontani. A kialakult helyzet kezelésének ez az egyik lehetséges megoldása. Megítélésünk szerint a kivitelező konzorcium eddigi tevékenysége és a konzorciumi tagok belső vitája minden eddigi ígéretük teljesítését kétségessé teszi".

Balázs Ákos szerint azonban fontos szempont a megoldás keresésében a konzorciumnak az alvállalkozókkal szembeni tartozásának rendezése. Mint írta, "eddigi törekvéseinket és tárgyalásainkat – a beruházás befejezése mellett – az a szándék motiválta, hogy olyan megoldást találjunk, amely biztosítja az alvállalkozók követelésének rendezését. A szerződés szocialisták által javasolt megszüntetése veszélyeztetheti az alvállalkozók követelésének kifizetését. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy erre tekintettel a kialakult állapotot, amely a pályaépítést ma jellemzi hosszú ideig fent lehet tartani".

Közölte: a városvezetés egyértelmű szándéka, hogy rövid időn belül megszüntesse a jelenlegi állapotot azzal, hogy a jelenlegi konzorcium megfelelő garanciák mellett folytatja a munkát, vagy pedig úgy, hogy a szerződés felmondása mellett új közbeszerzési eljárást indít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.