Kósa: választókerületi elnökeink több mint 80 százaléka képviselőjelölt lesz

A Fidesz-KDNP választókerületi elnökeinek több mint 80 százaléka egyéni képviselőjelölt lesz a 2014-es parlamenti választáson – nyilatkozta Kósa Lajos szerdán az MTI érdeklődésére, miután kedden első tanácskozásukat tartották a kormánypártok – már az új egyéni körzethatárok alapján megválasztott – választókerületi elnökei.

A Fidesz ügyvezető alelnöke emlékeztetett, a Fidesz szervezeti rendszere illeszkedik az egyéni választókörzetek felépítéséhez. Ezekben a körzetekben a politikai munkát a választókerületi elnökök végzik, akik ugyan automatikusan még nem parlamenti képviselőjelöltjei a pártszövetségnek, de a későbbi jelöltek több mint 80 százaléka közülük kerül majd ki. A képviselőjelöltek személye azonban csak 2013 végén véglegesedik majd.

Az új választási szisztéma szerint a 2014-es voksoláson már csak 106 egyéni választókerület lesz az országban, így ugyanennyi választókerületi elnöki posztot hoznak létre a kormánypártok. Közülük száz már megvan, hat hely viszont még üres, aminek adminisztratív okai vannak – részletezte Kósa Lajos. A választókerületi elnökök között a fideszesek és a KDNP-sek száma százalékosan megegyezik a jelenlegi frakciószövetségi aránnyal.

Az alelnök azt mondta, nagyfokú stabilitás van a Fidesz szervezeti rendszerében, mert az egyéni körzetekben a helyi és az országos politikai munka egyeztetését, továbbá a kampányfelkészülést is a választókerületi elnökök végzik, akiknek döntő többsége most is a parlamentben politizál.

Mint arról a Magyar Hírlap is beszámolt, a Fidesznek az új körzetek alapján megválasztott választókerületi elnökei –akik mostantól rendszeresen, két-három havonta összeülnek majd – kedden tartották első összejövetelüket a budapesti Polgárok Házában, hogy a 2014-es választási felkészülésről konzultáljanak.

Az MTI úgy tudja, a választókerületi elnökök részvételével megrendezett tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök a választási felkészüléssel kapcsolatban azt mondta a jelenlévőknek: a cél az, hogy a Fidesz fejezze be elsőként a felkészülési munkát és álljon a rajtvonalra.

A kormányfő arra kérte a választókerületi elnököket, hogy a hozzájuk tartozó területeken a nyár végéig vegyék fel a kapcsolatot az aktivistákkal, és kezdjék meg a rendszeres konzultációkat.

A találkozón elhangzott: a választókerületi elnökökre sok munka vár, mert az új választási törvény alapján a korábbi, nagyjából 40 ezer választópolgárt számláló kerületek helyett mostanra 75 ezresre bővült egy-egy körzet nagysága. Emiatt az elnököknek a nyár végéig át kell szervezniük a Fidesz aktivistahálózatát is.

A keddi tanácskozáson arra is felszólították a jelen lévő választókerületi elnököket, hogy rendezzék az elmaradt tagdíjadósságaikat, és azok a fideszes politikusok, akik fontos posztot töltenek be a pártban, fizessék be az úgynevezett "Ughy-adót", vagyis a tagdíjkiegészítést.

Orbán Viktor a 2010-es választás előtt is többször buzdította a Fidesz-KDNP-frakciószövetség képviselőjelöltjeit, akiknek médiatréningen is részt kellett venniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.