Kósa szerint bosszút akarnak állni Magyarországon

Liberális és baloldali furkósbot-politika, bosszú és zsarolás – Kósa Lajos minősítette így az EP liberális frakciójának a kezdeményezését. Az új fideszes frakcióvezető nem gondolja, hogy az Európai Tanács végül megvonná Magyarország szavazati jogát. Szerinte a kötelező EU-kvóta „a semmi semmije”.
A liberálisok az európai baloldallal vállvetve a furkósbot-politikát, bosszúpolitikát, és zsarolási politikát alkalmaznak Magyarországgal szemben - kommentálta Kósa Lajos egy, a parlament Kék társalgójában tartott sajtótájékoztatón azt, hogy az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) képviselője hétfőn a parlament állampolgári jogi bizottságának vezetőségi ülésén terjeszti elő a javaslatot az EU-szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megkezdéséről. A liberálisok szerint az EU alapértékeivel ellentétes az Orbán-kormány migrációs politikája, a válsághelyzet kezelését szolgáló, a rendőrségnek és a honvédségnek többletjogosítványokat biztosító törvények.

Kósa – a Fidesz Rogán Antal utáni új frakcióvezetője – szerint arról van szó, hogy az EP liberálisai bevándorláspártiak, és nem tolerálnak más álláspontot. A fideszes politikus ugyanakkor nem tart attól, hogy Magyarország szavazati jogát megvonnák az EU-ban, emlékeztetett, hogy több szakaszos eljárásról van szó, az Európai Bizottság után az Európai Tanácsnak kell szavazni a javaslatról, mégpedig négyötödös támogatással.

Kósa szerint nem valószínű, hogy ez az arány hivatalos eljárás esetén meglenne, hiszen több ország is „fénysebességgel" változtatta meg bevándorláspolitikájának az irányát, néhány szomszéd ország álláspontja pedig már 24 óráig sem érvényes - tette hozzá, nyilvánvalóan Horvátországra utalva. Magyarország szerinte éppen hogy betartja a menekültjogra vonatkozó nemzetközi szerződések, egyezmények szabályait - mondta Kósa, de szerinte a gazdasági bevándorlás más kérdést jelent.

A politikus ezúttal a „semmi semmije” fordulattal nyilvánította ki, milyen lesújtó véleménye van az EU által megszabott kötelező kvótarendszerről. Délutáni sajtótájékoztatóján megismételte napirend előtti parlamenti felszólalását. Eszerint a Fidesz-frakció úgy döntött, felkéri a magyar kormányt, hogy minden létező eszközt megvizsgálva lépjen fel a migránsok elosztásáról szóló európai uniós kötelező kvótarendszer ellen. Szerinte elvonnak Magyarországtól egy olyan, az önrendelkezését érintő jogot, amelyhez nem volt joga az Európai Unió Tanácsának. Minden államnak saját magának kell meghatároznia, kik az állampolgárai, milyen feltételekkel enged be területére valakit, kik azok az emberek, akiket befogad. Elfogadhatatlannak nevezte a kötelező kvótáról szóló döntést, amely szerinte oly mértékben elvonja az ország szuverenitását, amelyre a magyar törvényhozás senkit nem hatalmazott fel.

Kósa azt kérte, a kormány vizsgálja meg a rendelkezésére álló lehetőségeket, egészen annak lehetőségéig, hogy a luxemburgi Európai Bírósághoz fordul. Lapunk kérdésére, támogatnák-e a Jobbik javaslatát, hogy rendezzenek népszavazást Magyarországon a kötelező kvótarendszerről, Kósa azt mondta, nemzetközi szerződésekről és határozatokról szóló népszavazást a magyar alkotmány és a vonatkozó törvények nem teszik lehetővé. A Fidesz-frakcióvezetője abszurdnak nevezte az EU-s kvótarendszer tartalmát, mondván, hogy az 120 ezer migráns elosztásáról szól, holott az elmúlt időszakban 300 ezer bevándorló érkezett Magyarországra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.