galéria megtekintése

Kósa nácizással védi az idegenellenes plakátokat

4 komment


Csuhaj Ildikó

„A demokrácia bajnokai plakátháborúba kezdenek, és megrongálják, letépik a plakátokat a szólásszabadság nagyobb dicsőségére. Ez tőről metszett náci vircsaft” – állította kedden parlamenti sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, aki a plakátletépést egy sorban említette a könyvégetéssel.

A Fidesz ügyvezető alelnöke – az Együttet konzekvensen „Bajnai-pártnak” nevezve – azt mondta: bevándorlás-ügyben nem tudják elviselni, ha másnak más a véleménye az életről. A Népszabadság felvetésére, miszerint durva túlzás a plakátrongálást, egy szabálysértést „náci vircsaftnak” minősíteni, Kósa Lajos „erőszak és erőszak” közt vont párhuzamot.

Munkatársunk sajtótájékoztatón ezt megkérdőjelezte. A lapunk által a bevándorlás-ügyben feltett kérdésekre – mit jelentenek pontosan Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető mondatai, miszerint lezárjuk a déli határszakaszt, és mit jelent pontosan az a felvetés, hogy „visszaállítjuk a határőrizetet” – Kósa Lajos általánosságban válaszolt. Mint mondta, még a parlament nyári szünete előtt elfogadná a Fidesz azt a törvénymódosítást, amely alapján a magyar rendőrség visszafordíthatná azokat az illegális bevándorlókat, akik biztonságosnak számító harmadik országból kísérlik meg a magyar határ átlépését. Megneveznék a biztonságos harmadik országokat, a magyar hatóságok pedig ezután csak azoktól az illegális határátlépőktől fogadnák be a menekültkérelmet, akik nem onnan próbálnának belépni.

Lapunk kérdésére a szerb–magyar határszakaszról szólva a Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta: a határőrizetet ellátó magyar rendőrség képes úgy őrizni határt, hogy – ha arra majd megteremtik a jogi lehetőséget – visszafordítsák a határsértőket. Jelenleg is a 99 százalékukat megfogják a magyar rendőrök – állította. De a jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé a visszafordításukat, mivel ha az illegális bevándorlók menedékkérelmet terjesztenek elő, a magyar hatóság nem tartóztathatja fel őket.

 

Kósa szerint a változtatás nem ellentétes az Európai Unió irányelveivel. (Ezzel szemben az ENSZ magyarországi illetékese, Simon Ernő azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy az emberi jogok egyetemes nyilatkozata alapján mindenkinek joga van ahhoz, hogy menekültstátusért folyamodjon, kérvényét megfelelő körültekintéssel vizsgálják, és egyedileg bírálják el, automatikusan tehát senkit nem lehet visszafordítani.)

A biztonságos országok listájáról Kósa Lajos azt mondta: Ukrajna kivételével Magyarországnak csak olyan szomszédos országai vannak, ahol nem fenyegetik senkinek az életét, vagyis biztonságosnak tekinthető államok. Munkatársunk kérdésére, hogy ha „visszaállítják” a határőrizetet, mennyivel több rendőrre lesz szükség, és milyen műszaki feltételeket kell biztosítani, a fideszes politikus mindössze annyit mondott: valamennyivel növelni kell majd a határőrizetet ellátó rendőri létszámot. „Jogi eszközökkel le kell zárni a határt” de „ez nem vasfüggöny építését jelenti” – tette hozzá.

Kósa Lajos ezúttal is elmondta: szerte Európában szigorodnak az álláspontok, a német hatóságok például azt jelezték: 14 ezer olyan határozatot hoznak, amely illegális határátlépők Magyarországra visszaküldéséről szólnak. Luxemburg, Svájc és Németország hatóságai pedig arról tájékoztatták a magyar felet, hogy nyáron charter repülőjáratokon küldik vissza Magyarországra az illegális bevándorlókat – állította.

Kósa Lajos visszautasította, hogy a kormány bevándorlóellenes plakátkampányát a baloldal „23 millió román özönli el Magyarországot” vagy a kettős állampolgárságról szóló népszavazás ellenkampányához lehetne hasonlítani, az indoklása úgy hangzott: a mostani plakátkampány nem magyarellenes. Azt pedig, hogy a magyar letelepedési kötvényt vásároló külföldi (arab) üzletembereket szívesen látják, az volt a válasza, azoknak van útlevele vagy valamilyen hivatalos okmánya, amivel Magyarországra érkeznek, nem illegálisan, papírok nélkül lépik át a határt.

Annak kapcsán, hogy az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága – nem-kormányzati szervezetektől kapott tájékoztatás alapján – azt állapította meg, hogy a magyarországi menekültbefogadó állomásokon nagyon rosszak a körülmények, durva a bánásmód, nincs elég mód jogi segítség vagy civil társadalmi támogatás igénybevételére, a Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta, nem lepte meg a jelentés, „mi is tudjuk, hogy bizony a táborok körülményei rosszak”, de tesznek is a körülmények javításáért. Legsürgősebben azonban a menekültáradatot kell jogszerűen feltartóztatni – hangsúlyozta. A bizottság jelentésével kapcsolatban a sajtótájékoztatón többször is elfogultságot emlegetett, aztán ezt úgy magyarázta, hogy nyilván mindenki a maga szemüvegén át nézi a világot, ő maga fideszes szemüvegen keresztül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.