Kósa Lajost nem érdekelte a meglopott műgyűjtő

Kitálalt a sajtónak Antal Péter műgyűjtő, a debreceni MODEM-ből ellopott Csontváry- és Nemes Lampérth-mű tulajdonosa. Mint mondta, a rendőrség szerint raktározásra alkalmatlan az a helyiség, ahonnan ellopták a százmilliós értékeket. Elpanaszolta: az ügyben hiába akart beszélni Kósa Lajossal, a polgármester "nem méltatta figyelemre".

- Raktározási célra alkalmatlannak nyilvánította a rendőrség azt a helyiséget, ahonnan április közepén tűnt el két nagy értékű kép - nyilatkozta Antal Péter debreceni ügyvéd, műgyűjtő, az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosa a Hajdú-bihari Naplónak.

Amint arról idén tavasszal a Népszabadadság elsőként beszámolt: a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ raktárából eltűnt Csontváry Kosztka Tivadar és Nemes Lampérth József egy-egy alkotása, amelyeknek az értéke összesen több mint százmillió forint.

A képek Antal Péter debreceni műgyűjtő tulajdonában vannak, aki a több mint 3 milliárd forint értékű, Antal-Lusztig néven ismert gyűjteményét 2006-ban adta letétbe a debreceni önkormányzatnak.

A megyei lap a szombati számának címoldalán azt írja: Antal Péter elmondása szerint a MODEM-ben végzett vizsgálat megállapította, hogy a műtárgyraktár nem felel meg a kötelező biztonsági feltételeknek, a teherliftben történő szállítás ugyanis nem követhető nyomon.

A megyei újság megkérdezte a MODEM-et fönntartó debreceni önkormányzatot, amely közölte: a műtárgyakat a MODEM zárt,  kamerákkal fölszerelt, klimatizált műtárgyraktárában tárolták, elválasztva a tartós letét fix tárolórendszen elhelyezett műveitől.

A városháza nyilatkozatára reagálva Antal Péter közölte: ha jól fölszerelt, kamerás helyről lenne szó, akkor tudnánk, hogyan tűntek el a képek. Hozzátette: aggodalmait május elején levélben közölte Kósa Lajos polgármesterrel, aki - mint a műgyűjtő fogalmazott - "személyes találkozóra nem méltatott".

Kósa helyett a műgyűjtő Somgyi Béla alpolgármesterrel tudott beszélni, akit a megbeszélésen mindössze az érdekelt, hogy az eset befolyásolja a jövőbeni együttműködésünket - panaszolta a lapnak keserűen Antal Péter.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.