galéria megtekintése

Kósa Lajos: Ez egy kvázi megnyitó

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 25. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Nincs még kész a szabadtéri színpad, mégis átadták.

– Mindjárt az elején szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem őrültünk meg. Bizonyára önök is észrevették, sőt mindenki észrevette, hogy igazából a szabadtéri színpad még nincsen kész – e szavakkal kezdte megnyitóbeszédét Kósa Lajos debreceni polgármester a nagyerdei szabadtéri színpad június 15-i átadásán. Majd zavaros magyarázatot adott elő arról, hogy ha a létesítmény nincsen kész, akkor miért kell mégis ünnepélyes körülmények között, nagyszámú közönség előtt átadni, s hogy miért is kell ott szabadtéri színpadi játékokat tartani.

A felavatott munkaterület
A felavatott munkaterület
Konyhás István / Népszabadság

Kósa magyarázkodása végül is érthető, hiszen a mintegy ezer fő befogadására alkalmas létesítmény a jelenlegi állapotában méltatlan helyszín mind a nagy múltú színpadra, mind az oda tervezett kulturális produkciókra nézve.

 

A múltról annyit: a szabadtéri színpadot 1950 júniusában adták át, a következő évtizedekben a létesítmény a cívisváros nyári kulturális életének meghatározó helyszínévé vált. Egészen az ezredfordulóig működött, mert addigra olyannyira leromlott az állapota, hogy be kellett zárni. A korábban a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat fenntartásában működő színpadot Debrecen városa 2004-ben vásárolta meg mintegy 80 millió forintért, de csak nemrég sikerült a felújítására pályázati forrást szerezni a parkerdő kétmilliárd forint értékű rekonstrukciója keretében. A beruházás célja a szabadtéri színpad felújítása, bővítése és akadálymentesítése volt, a munkálatok nettó költsége 304 millió forint, ebből az Európai Unió által biztosított támogatás összege nettó 222 millió forint.

A kivitelezési szerződést Kósa Lajos tavaly szeptemberben írta alá Miklóssy Ferenccel, a debreceni Keviép Kft. vezetőjével, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével. (Miklóssy pár hónapja azzal került be a helyi hírekbe, hogy a romániai korrupcióellenes ügyészség további hat személlyel együtt meggyanúsította egy korrupciós ügyben: a gyanú szerint Miklóssyék kenőpénzt fizettek romániai politikusoknak egy nagyváradi beruházás kivitelezésének elnyerése érdekében.)

A létesítményt tehát Kósa Lajos június 15-én átadta, holott a parkerdő rekonstrukciójának, azaz a teljes beruházásnak a befejezése csak július 18-ra várható. Állítása szerint azért kellett mégis átadni a színpadot, hogy ott lehessen megtartani a Debreceni Nyári Színházi Esték huszadik évadának húsz előadását.

Mivel a létesítmény nincs kész, a városházán megkérdeztük, hogy a színpadnak van-e használatbavételi engedélye, s hogy a város jegyzője adott-e engedélyt a védett területen rendezvények megtartására. A polgármesteri hivatal azt a választ adta, hogy a színpad jogerős engedéllyel rendelkezik, amelyet a kormányhivatal Járási Építésügyi Hivatala adott ki az érintett szakhatóságok bevonásával és a szükséges eljárások lefolytatásával. Megtudtuk: a szabadtéri színpad ingatlana nem minősül természetvédelmi területnek, így ennek használatára nem kell külön jegyzői engedély, s habár a körülötte lévő ingatlanok valóban védettek, azokat nem veszik igénybe a rendezvény során.

Kósa Lajos június 15-én elmondott átadóbeszédét teljes terjedelmében fölvette és közzétette a helyi Vagy. hu online újság. A portál videója szerint a polgármester azt mondta: a színházi estéket korábban a régi városháza udvarán rendezték meg, de az szűkösnek bizonyult, míg a másik korábbi helyszín – a tanítóképző főiskola – felújítás alatt áll, úgyhogy a rendezvénynek helyet kellett találni. Ekkor a Keviép képviseletében Miklóssy Ferenc fölajánlotta: úgy ütemezik a munkálatokat, hogy a végső határidő előtt több mint egy hónappal már rendezvényeket lehessen tartani a szabadtériben.

– Azt mondtuk a Keviépnek, hogy ha le lehet ülni a nézőtéren, már jó, akkor már nyertünk, a színészek meg ellesznek, majd nem beszélnek arról, hogy milyenek az öltözők, bár azok jól sikerültek, voltam egy-kettőben, teljesen használhatóak – fogalmazott Kósa Lajos a színpadon. – Tulajdonképpen ez egy kvázi beüzemelés és megnyitó. A fenti okok miatt a nézőket igazából építési terület fogadja munkagépekkel, szerszámokkal, munkásbarakkokkal.

A jegypénztárba napközben nem is lehet bemenni, hiszen az utat sorompó és őrbódé zárja el. Beszéltünk olyan jegyvásárlókkal, akik a Csakazértis szerelem című, június 17-én előadott darabra a jegyüket napközben szerették volna átvenni, de a munkások nem akarták őket beengedni. Az indok az volt: ez itt építési terület, ahová belépni tilos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.