Kósa, a nagy magyar túrázó

Annyi biztos, hogy valaki nem mond igazat,  Kósa Lajos és a debreceni tévé illetékesének közlése ugyanis ellentmond egymásnak. A Bors kedden arról számolt be, hogy a fideszes politikust a közpénzből működő debreceni tévé több munkatársa is elkísérte új-zélandi túrájára.
Kósa a Hír24-nek adott interjújában azt állította: a Debreceni Városi Tévé és a Debreceni Mozgóképkultúráért Alapítvány 2006-tól, tehát már a szocialista kormányok idején is, több forrásból pályázati pénzt nyert arra, hogy filmet készítsen a szórványban élő magyarságról. A stáb eddig ötször járt az Egyesült Államokban, egyszer Dél-Amerikában, most pedig Ausztráliába és Új-Zélandra utazott. A filmeket az MTV és a Duna TV is bemutatta. – Az egész munka akkor kezdődött, amikor én polgármester voltam, Halász János pedig az alpolgármesterem, és még a legelején beszéltük, hogy egyszer elkísérjük a forgatócsoportot. Ezt a mostani, amúgy háromhetes utat ez év elején kezdték szervezni. (...) Csakhogy kiderült, Halásznak és nekem vissza kell érnünk, így múlt kedd délután, a parlamenti szavazások után indultunk, megérkeztünk csütörtökön, vasárnap indultunk is vissza, és hétfő fél tizenkettő körül szállt le a gépünk – mondta a politikus.
Fotó: Konyhás István / Népszabadság

Szabó József, a Debrecen Televízió gazdasági igazgatója viszont lapunk megkeresésére azt közölte, a Debrecen Televízió forgatócsoportja nem kísért el senkit semmilyen külföldi útra, jelenleg nem tartózkodik (és az elmúlt héten sem tartózkodott) a televízió stábja külföldön.

A képletet bonyolítja, hogy a vagy.hu debreceni hírportál arról számolt be: nem találta nyomát annak, hogy a médium támogatást kapott volna új-zélandi forgatásra. Ám nem csupán az ominózus Kósa-közlés okoz bonyodalmat. A politikus azt interjúban ugyanis azt is elmondta: a három nap költsége nem érte el a havi fizetése kétharmadát. A parlament internetes honlapján fellelhető tájékoztatás szerint Kósa havi bruttó tiszteletdíja 997 170 forint, ebből hozzávetőlegesen 800 ezer forintot kap nettóként, mert négy gyermeket nevel. Ennek a kétharmada 530 ezer, ám Kósa ennyiből aligha hozta ki a háromnapos utazást, mert ahogy az interjúban említette, csak a repülőjegye 450 ezerbe került.

És ezért még kényelmetlenségben is volt része bőven. Merthogy ha az utazók meg sem álltak Új-Zélandig, akkor is csaknem 29 órán keresztül voltak úton, mire csütörtökön, ottani idő szerint reggel leszálltak Aucklandben. Közben Dubajban két és fél, valahol Ausztráliában pedig mintegy három órát kellett várniuk. Persze az is lehet, hogy legalább részben igaz volt, amit Kósa a Borsnak mondott, s valóban Dubajba utazott, ahol megpihent egy napot, ez esetben csak pénteken érkezett Aucklandbe. A koncert szombat este volt, így alighanem vasárnap este indultak haza Budapestre, tehát két vagy három éjszakát töltöttek Aucklandben. A hazafelé tartó út 29 óráig tart, beleértve az átszállásokat... Nem szólva arról, hogy ha már odáig utazott, Kósa jegyet váltott a Rolling Stones-koncertre is. Egyelőre úgy tetszik, a komplett történetből ez az, amit biztosan tudunk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.