galéria megtekintése

Fideszes Voldemortok szelleme kísért Hevesben is

4 komment


Doros Judit

A Heves megyei önkormányzat egyik pályázatán is befutott a Public Sector Consulting Kft., amely a – korrupciógyanúba keveredett Mengyi Roland fideszes képviselő „beceneve” nyomán – Voldemort-ügyként elhíresült megvesztegetési botrány egyik érintettje.

A vállalkozás hatástanulmányt készített, amely Heves megye lehetséges kitörési pontjait, így a kézműves termékek gyártását és a lósport fejlesztését taglalja. Az önkormányzat illetékese munkatársunknak azt mondta, hogy a leadott anyagban rengeteg munka van, hiszen a készítők összegyűjtötték a megye potenciális fafaragóit, keramikusait, továbbá hímzőit is.

Ám nem csupán e részletek figyelemre méltóak, hanem a Public Sector Consulting többségi tulajdonosának hevesi kötödése is.

Holbok Sándor január óta igazgatósági tag a Heves Megyei Vízmű Zrt.-nél. Mi több, felügyelőbizottsági tag az Eger Termál Fürdőüzemeltető Kft.-nél is.

 

Itt nincsenek Voldemortok – ezzel fogadott a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal kabinetfőnöke, amikor betekintettünk a pályázatba, amelyen a Voldemort-ügyben felbukkanó Public Sector Consulting Kft. a Genero Grouppal karöltve 23 millió forintot nyer 2015 végén.

„Heves megye humán erőforrás-fejlesztési programja, felkészülés a 2014–2020-as fejlesztéspolitikai időszakra című pályázat keretében komplex hatástanulmányok elkészítése két lehetséges kitörési ponthoz tárgyában” – e nyakatekert megfogalmazású munkát végezték el néhány hét alatt. Ez a pénz is része volt annak a több százmilliós összegnek, amelyet tavaly év végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma szórt ki nyolc-tíz megyébe, köztük a korábban a korrupciógyanúba keveredett fideszes Mengyi Roland vezette Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzathoz. A megyénkénti száz-százötven milliós „ajándékpénzt” gyorsan kellett elkölteni.

Hevesben négy tanulmány készült az idejuttatott nagyjából 100 millió forintból, egyenként nettó 22-23 millió forintért. Mivel így, szétdarabolva a munkák összértéke nem érte el a 25 milliós összeghatárt, nem kellett nyílt közbeszerzést kiírni,

ennek köszönhetően meghívásos alapon válogathatták ki a nyerteseket.

Készítettek piackutatást, rendeltek rövid és hosszú távú kommunikációs tervet elnagyolt arculati kézikönyvvel alátámasztva. A hevesi nyertesek között ott találjuk a Public Sector Consulting Kft.-t is, amely a Voldemort-ügyeként elhíresült megvesztegetési botrány egyik szereplője. A szociá­lis szövetkezetek hálózatosodásáról szóló modellprogramra kiírt pályázatot e cég egyik pályázat-írója, B. Szilvia készítette volna el, s ő az ügy egyik gyanúsítottja is.

Holbok Sándor dolgozott Szájerrel, Habonnyal, most Heves megyében gyűjti a posztokat
Holbok Sándor dolgozott Szájerrel, Habonnyal, most Heves megyében gyűjti a posztokat

Az általunk megnézett hatástanulmányuk nagyjából 130 oldalas, a két lehetséges kitörési pont, amelyre kihegyezték a programot: Heves megye kézműves termékekkel és lovassporttal kapcsolatos távlatai. Zelei Dániel, a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal kabinetvezetője szerint sok munka fekszik az anyagban, összegyűjtötték a megye fafaragóit, keramikusait, népi játékkészítőit, egyéb kézműves mesterségek űzőit, mélyinterjúkat készítettek, s egy regiszter is van immár a szakmák képviselőiről.

Sok szállal kötődik Heves megyéhez a Public Sector Consulting többségi tulajdonosa, Holbok Sándor, akiről a 168 Óra írta meg, hogy egykor Szájer József kabinetfőnöke és Habony Árpád csapatának egyik területfelelőse volt.

Céginformációs adatok szerint Holbok január óta igazgatósági tag a Heves Megyei Vízmű Zrt.-nél, amelynek vezérigazgatója szintén ettől az időponttól Sasvári Szilárd volt fideszes parlamenti képviselő. Holbok neve egy másik Heves megyei cégben is felbukkan: 2015 áprilisa óta az EVAT Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. tulajdonában lévő Eger Termál Fürdőüzemeltető Kft.-nél is felügyelőbizottsági tag.

Megkérdeztük a Heves Megyei Önkormányzati Hivatal kabinetvezetőjét, volt-e korábban bármilyen kapcsolatuk a Public Sector Consulting Kft.-vel, s ha nem, akkor kinek az ajánlására, miért épp őket hívták meg a zárt közbeszerzési eljárásra? Zelei azt válaszolta: a céggel korábban szerződéses, közvetlen kapcsolatuk nem volt. „Referenciáik és szakirányú kompetenciáik alapján alkalmasnak találtuk a céget, hogy elinduljon a közbeszerzéses kiválasztási eljárásban.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.