Kormányzati negyed: ügyészségi nyomozás

Hűtlen kezelés gyanúja miatt hónapok óta nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség a kormányzati negyed elszámolása ügyében. A kiindulópontot az Állami Számvevőszék múlt évi zárszámadásról szóló, illetve a Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. projektzáró jelentésében foglaltak képezik.

A kormányzati negyed építéséről 2006 decemberében döntött a Gyurcsány-kabinet. Bár a helyszín kiválasztását célzó pályázaton nagy volt a tülekedés, a kormány végül anélkül döntött a Nyugati pályaudvar mögötti terület mellett, hogy bárki is belenézett volna a MÁV ingatlan-nyilvántartásába. Ez a mulasztás megpecsételte a projekt sorsát. A 2009 májusára kitűzött átadási határidőt ugyanis tiszta tulajdonviszonyokkal is nehéz lett volna tartani, ám a széljegyek hálójában gyakorlatilag lehetetlenné vált. A beruházás finanszírozási módjáról szóló döntés még csak néhány napot csúszott, a nemzetközi építészeti pályázatot viszont már egy hónappal később írták ki a tervezettnél.

Az építészeti tervek körüli szakmai disputát, majd a beruházó tender körüli találgatásokat szinte elnyomta a terület rendezésében érintett önkormányzatok alkudozása. Az ajánlattevők tábora rohamosan fogyatkozott. Végső ajánlatot végül csak a KÉSZ vezette konzorcium tett. A kormány februárban leállította a projektet.

- Őrizzenek meg minden számlát és szerződést, mert mindegyiket alaposan megvizsgáljuk - figyelmeztette a kormánypártot a projektet mindvégig ellenző Fidesz. A kormány ígéretet tett az elszámolásra. A feladattal a Pénzügyminisztériumot bízta meg, ám a tárca az időközben a KVI örökébe lépő MNV Zrt. hatáskörébe utalta a munkát. A júniusi határidőre csak a tervezet készült el. De már ebből is kiderült, hogy az állami légvárépítés 9,152 milliárd forintba került.

A Nyugati pályaudvar mögötti MÁV-területet 8,52 milliárd forintért vették meg. További 533 millió forintot pályázatok lebonyolítására, a szakértői és ügyvédi díjakra, valamint a dologi kiadásokra költöttek, míg személyi költségekre, munkabérre százmillió forintot fizettek ki. A projekt lezárása 301 millió forintot emésztett fel.

Az MNV Zrt. már a beszámoló tervezetében jelezte, hogy több szerződés összegét, illetve a teljesítés mértékét is vitathatónak találja. A PM azonban semmi kivetnivalót nem talált, sőt jó befektetésnek ítélte a projektet. Az alig néhány hónap múlva napvilágot látott ÁSZ-jelentés viszont az előző évi - 2007-es - költségvetés teljesüléséről szóló jelentésében már 63,8 millió forint eltérést talált a PM és az ÁSZ adatsorai között.

 

A kormányzati negyed látványterve - Így nézett volna ki, de legfeljebb a nyomozást fogják befejezni
A környezettudatos negyed látványterve: a kormányzati negyed a vasúti sínek egy részének megszüntetésével jár. A pályaudvar és a hozzá vezető vasúti szakasz jövőjét a második tervezési szakaszban döntik el, de az már biztos, hogy azt a japánok tervez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.