galéria megtekintése

Kormányzati Klik-harc

Köznevelés

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 23. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

Egyre több jele van annak, hogy a kormány vezetői is belátták: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a jelenlegi formájában nem működhet tovább. Ez a felismerés akár a kormányon belüli hatalmi harcok részévé is válhat.

„Azt szeretnénk, ha minden önkormányzat gond nélkül fenntarthatná népességmegtartó intézményeit, köztük az iskolát. Ha ez nem megy, az állami tulajdonba vétel a lehetőség.” Ezt Hoffmann Rózsa nyilatkozta lapunknak 2010 júniusában. Vagyis senkit nem érhetett váratlanul, amikor a múlt héten arról beszélt, hogy – idézzük – „egy központból 198 tankerületet közvetlenül lehetetlen jól irányítani”.

Hoffmann Rózsa már azt mondja, hogy a 198 tankerületet nem lehet egy központból irányítani
Hoffmann Rózsa már azt mondja, hogy a 198 tankerületet nem lehet egy központból irányítani
Bruzák Noémi / MTI

Hoffmann Rózsa teljes mellszélességgel állt ki a teljes államosítás, a Klik létrehozása és működtetése mellett. Most már teljesen nyilvánvaló, hogy jobb meggyőződése ellenére hajtotta végre Orbán Viktor utasításait.

 

A választás előtt még sikertörténetként jellemzett Klik működésének hiányosságait azóta Balog Zoltán humánminiszter is elismerte, a napokban pedig Pokorni Zoltán, a Fidesz egykori szakpolitikusa, aki folyamatosan a túlzott államosítás és a mamutintézmény ellen érvelt, nyilatkozott úgy a Hír TV-nek, hogy a 198 tankerületnek nagyobb önállóságot kellene adni, már-már az autonómia határát súrolva. „Szabályokkal össze kell fogni őket, de nem kézi vezérléssel” – mondta.

Nem a levegőbe beszélnek

A kritikusok nem a levegőbe beszélnek: a 198 tankerületet összefogó Klik működését egy minisztériumi átvilágítás is akként jellemezte, hogy hibás gazdasági döntések, valótlanságok állítása, rossz vezetési stílus és a jobbító javaslatok figyelmen kívül hagyása uralja a vezetést.

Ennél komolyabb gond azonban, hogy az iskolák is nagyon megérezték az államosítást, hiszen mindent egyetlen központból irányítanak, így aztán gyakori, hogy nincs elég kréta, papír, oktatási eszköz, az állam pedig kénye-kedve szerint nevez ki iskolaigazgatókat, gyakorta a helyi közösség ellenében.

Az iskolafenntartót korábban bírálták, amiért a tanárokhoz nem érkezett meg az érettségiztetésért járó pénz
Az iskolafenntartót korábban bírálták, amiért a tanárokhoz nem érkezett meg az érettségiztetésért járó pénz
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ennek legutóbbi példája a miskolci Kazinczy Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola: itt alulmaradt a pályázaton az iskolát 13 éve eredményesen vezető addigi igazgató, akit minden helyi támogatott. Egy külsős pályázót neveztek ki helyette, vezetői tapasztalat nélkül.

Pályázata szakmai hibákat tartalmazott, korábban pedig egy miskolci gimnázium éléről a személye miatt kitört tüntetések miatt kellett távoznia. A köznevelési államtitkárság minderre csak annyit reagált, hogy „a szakmailag alkalmasabb jelölt lett kiválasztva”. Az igazgató a tiltakozások hatására hétfőn lemondott posztjáról.

Lázár akar valamit?

A hvg.hu tegnapi cikkében utal arra, hogy a Klik átalakításával kapcsolatban a kormányon és a minisztériumon belül is versenyt futnak a különféle erőcsoportok, koncepciók. Hoffmann Rózsa utódja, Czunyiné Bertalan Judit decentralizálná a szervezetet.

A budapesti kormányhivatal vezetője, György István viszont azt nyilatkozta, hogy – a másik mamutintézmény, az egészségügyet összefogó GYEMSZI mellett – a tankerületek felügyeletét is át kéne tenni a kormányhivatalokhoz.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János nem ápol jó viszonyt Balog Zoltánnal, s nem kizárt, hogy át akarja venni az apparátust, a kormányhivatalokon keresztül az igazgatás a Miniszterelnökséghez kerülhet, s csak a tankerületek szakmai felügyelete maradna az Emminél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.