galéria megtekintése

"A szabadság nem lehet ellenzékben"

NOL

A szervezők szerint több mint 50 ezren vettek részt a Kormányváltók – március 15-én elmaradt – nagygyűlésén. Gyurcsány és Mesterházy a történelem szemétdombjára kívánja Orbán Viktort; Bajnai szerint a szavazófülke az a hely, ahol Orbán félhet.

"Akinek elege van az Orbán-rezsimből, jöjjön el március 30-án és mondjon rá hangos NEM-et, hogy április 6-án már IGEN-t is mondhassunk egy új korszakra!" – ezzel a felszólítással hirdették meg a március 15-én a rossz időjárás miatt lemondott nagygyűlésüket a Kormányváltók.

Nyuszi vagy Orbán - üzenték táblán, és mondta Mesterházy a színpadról is a kormányfő felé
Nyuszi vagy, Orbán – üzenték táblán, és mondta Mesterházy a színpadról is a kormányfő felé
M. Schmidt János / Népszabadság

A meghirdetett program szerint beszédet mondanak Kónya Péter, az Együtt–PM társelnöke, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Szabó Tímea, az Együtt–PM Szövetség társelnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM Szövetség vezetője és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, a Magyar Szocialista Párt elnöke.

 

Kónya döntött és büszke rá

Míg Orbánék 2012 januárjában bent ünnepelték az Operaházban az új alkotmányukat, mi kint a hidegben tüntettünk – kezdte beszédét Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke. Akkor csak elképzeléseink voltak, milyen lesz Orbánék birodalma, azóta tudjuk – mondta, és hozzátette: akkor még csak reménykedtek az ellenzéki összefogásban, amely mára valósággá vált. Az Orbán–Simicska-maffiarendszerről beszélt az Együtt-PM politikusa, és minden akkori kritika ellenére büszkén mondta el, hogy a Szolidaritás már döntött – Orbán szobrát, és döntött, hogy kire szavaz április 6-án. A mutyipártok ellen szavazunk – mondta Kónya.

Gyurcsány oda küldené Orbánt, ahová való

Azért jöttünk itt össze, hogy megüzenjük Magyarországnak, hogy él a magyar szabadság és él a magyar demokrácia; hogy erőt és hitet adjunk minden magyarnak, hogy a magyar szabadság nem eladó, nem adjuk a miniszterelnöknek, a pártjának, mert tartozunk magunknak, unokáinknak – kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc. A DK vezetőjének megfogalmazása szerint "oda fogjuk küldeni Orbán Viktort, ahová való: a politika és a történelem szemétdombjára". Majd megvallotta, "szeretjük Magyarországot, vele dobog a szívünk, hazafiak vagyunk, magyarok, akik nem tartják magukat különbnek másnál, akik értik ezer év küzdelmét, ami arról szólt, hogy nyugatra megyünk, nem keletre. Orbán menjen keletre, ha akar, mi megyünk nyugatra!"

Gyurcsány azt üzente Berlinnek, Párizsnak, Londonnak és Rómának: "mi, magyarok, beteljesítve sok évszázad küzdelmét, 1988-89-ben megérkeztünk Európába, nem fogjuk hagyni, hogy egy politikai szélhámos, egy átkozott csaló letérítsen minket erről az útról". Majd pedig a miniszterelnöknek üzent: vagy leteszi a fegyvert, vagy olyan vereséget adunk neki, hogy egy életre megtanulja.

A volt kormányfő azzal folytatta, olyan világot szeretnének, melyben mindenki tehetsége, szorgalma szerint érvényesülhet, ahol olyan kormány van, amely esküjét úgy teljesíti, hogy esélyt ad mindenkinek, függetlenül attól, hogy hova született. Ehhez képest Orbánék szerinte a kevesek, a felkapaszkodók, a sértettek érdekeit képviseli.

Gyurcsány Ferenc egy közös álom felrajzolásával folytatta, ami a szabadság, a méltóság, a tisztelet álma, olyan álom, melyben magyar a magyarhoz lehajol, amely nemet mond a kirekesztésre, önzésre, haragra, kivagyiságra. "Ezt az álmot szocialisták, szabadelvűek, zöldek együtt képviselik".

A kormányváltók össznépi éneklésre álltak össze a színpadon a beszédek végeztével
M. Schmidt János / Népszabadság

– Mesterházy Attilával győzelemre fogjuk vinni a közös ügyünket – mondta a beszédének második felére szenvedélyessé váló Gyurcsány. Mit ér a magyar, ha nem élhet szabadságban? Mit érünk mi, ha meghátrálunk, ha nem merünk megküzdeni, csak azért, mert megloptak és megcsaltak bennünket – kérdezte. A volt kormányfő azt ígérte a tömegnek, hogy többek lesznek saját félelmeiknél, megfogják egymás kezét, és megcsinálják, győzni fognak.

Azt mondhatjátok majd visszatekintve, hogy megcsináltuk – ismételte, és többször is 2006-os választási indulóját ismételve kiáltotta: igen, igen! Erőt kívánok Magyarországnak, hogy nem vesztette el a hitét, és egyszer majd azt mondják, hogy éltek itt 2014-ben magyarok, akik megküzdöttek és győztek. Olyan miniszterelnöke lesz az országnak, aki elhozza a békét – ígérte. Szavazzatok Mesterházy Attilára, és akkor nem csak ma fog sütni a nap, egy tisztességes élet kezdődik velünk, a kormányváltókkal – fejezte be beszédét.

Fodor: Kelet vagy Nyugat?

A szabadság nem lehet ellenzékben – Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője forradalmi párhuzamokra épített beszédét, elsősorban a negyvennyolcasok első követelésére, a sajtószabadságra. Pedig akkor nem volt jogegyenlőség, a nép kiszolgáltatottságban élt, az első követelésük mégis a sajtószabadság volt, mert tudták, minden nemes gondolat innen származik. "Ha a sajtó szabad, a hatalom kénytelen lesz engedni másban is".

Ha a hatalom birtokosai uralkodni kezdenek, a szólás szabadságát korlátozzák először – ez történik most is. Ehhez nem kell cenzúra – elég a médiahatóság, a hirdetők megfélemlítése, a rádiófrekvenciák megkaparintása, a közmédia megszállása, a kertévék megvásárlása, a többiek folyamatos büntetése, a nem kormánypárti rádiók ellehetetlenítése, a közérdekű információk eltitkolása.

Fodor is kitért a kelet-nyugat vitára, mondván a kormányzati önkény keleti nyitást akar, egy elvbarátaitól, katonai szövetségeseitől megfosztott államot szeretnének, ami meggyengülten tárgyal Oroszországgal. Ehhez képest pedig a kormányváltók azt szeretnék, amit a forradalmárok annak idején: uniót Európával. "Nem akarunk újabb önkényt, nem, nem és nem!" – folytatta.

Azért nem akarják a sajtó szabadságát, a szoros szövetséget Európával, mert alattvalókká akarnak tenni minket – mondta Fodor Gábor az Operaház előtt. Gyűlölik a szabadságot és a versenyt – mondta a Fideszről. Ők nem szeretnek veszteni, csak a pénzt szeretik, amit el akarnak tőlünk venni. De a szabadság nem lehet ellenzékben.

Orbán azt mondta, folytatni akarja az elmúlt négy évet, mi azt kérjük tőle, hogy ne folytassa, mert nem akarjuk az Orbán–Putyin-paktumot, a nyugati szövetségeseinkkel szembeni szabadságharcot, a megfélemlítést, a Közgépet, a felcsúti stadiont, a nyugdíjunk elrablását, a trafikokat, a voksolások elcsalását, a kampányban dolgoztatott közmunkásokat, az álpártokat, nem akarjuk a Fidesz-kormányt! – sorolta Fodor.

A Fidesz átállt azok közé, akik korlátozzák a szabadságot. De tanulnunk kell Petőfi, Kossuth és Széchenyi példájából. A szombati békemenet résztvevői is közénk tartoznak. Le kell előbb győznünk Orbánt, de kezet kell nyújtanunk mindenkinek, mert az egész magyar nép nyugalmat akar – mondta Fodor. Választás rég volt ennyire egyértelmű és fontos: Kelet vagy Nyugat, Moszkva vagy Brüsszel, rabok legyünk vagy szabadok, ez a kérdés, válasszatok – zárta beszédét.

Ötvenezren az Andrássyn

Fodor beszéde után a szervezők azt jelentették, hogy 50 ezresnél nagyobb tömeg gyűlt össze az Andrássy úton.

Szabó: Az arany vécékefe maradhat

Magyarok vagytok? Szabadságot akartok, vagy szolgaságot? – aránylag könnyen megválaszolható kérdésekkel indított a következő szónok, Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. Megtudtuk tőle, hogy a rendszerváltás óta mind szabadságra, békére, jólétre vágyunk, és egyetlen ember áll ennek útjában, "egyetlen ember akar szolgaságot és háborút", de nem fog sikerülni neki, mert "elvesszük tőle kedvenc játékszerét, a kormányrudat".

Szabó nagyvonalúságot ígért Orbánnal szemben, mondván nem fogják elvenni tőle a félkész stadionját Patyomkinfalván, megtarthatja a Darth Vaderre vadászó terrorelhárítását és az arany vécékefét felcsúti palotájában.

Komolyra fordítva: Szabó Tímea szerint nincs esély a számunkra olyan fontos zöld politika képviseletére, amíg Orbán kormányoz. "Most az a legfontosabb, hogy megdöntsük a kormányt. Ha marad Orbán, kiszolgáltatottá válunk Moszkvának, marad a gyerekszegénység, és még én sem tudom elmagyarázni a gyerekemnek, miért ne külföldön próbáljon szerencsét".

Nem Chuck Norris a szövetségesünk

– Mondják néhányan nekünk, hogy kicsi az esélyünk a Fidesz-kormány korrupt gépezetével szemben. Mennyivel voltak azonban könnyebb helyzetben Rákócziék vagy az 1848-as és 1956-os fiatalok? A közvélemény-kutatók csak pár fiatalt számoltak volna, de egy egész ország állt melléjük. Ha ők nem féltek, akkor nekünk sem szabad félnünk, mert higgyétek el, nekünk most még nem egy elnyomó külhatalommal kell szembenéznünk, csak Orbán Viktor rendszerével. Mondjátok el mindenkinek, hogy sikerül! – folytatta a PM társelnöke. – Mondjátok el a közmunkásnak, hogy vége lesz a megalázottságnak. Mondjátok meg a pedagógusoknak, hogy újra megbecsült szakmájuk lesz. Mondjátok el a hajléktalanoknak, hogy ne féljenek, mert lesz újra fedél a fejük felett. Mondjátok el a gyerekeknek, hogy lesz újra étek vacsorára; az egyetemistáknak, hogy újra ingyenes lesz az alapképzés; a nőknek, hogy börtönbe juttatjuk a vak komondorok gazdáit. De mondjátok el azt is, hogy ha csak minden második ember megy el szavazni, akkor Orbán Viktornak újra kétharmada lesz. Ti vagytok a legjobb eszköz csalások ellen, ha elmentek mind szavazni" – Szabó szerit a csalások már zajlanak a médiában, kint az utcákon. "Nekünk nem Chuck Norris és Putyin a szövetségesünk, hanem a változást akaró emberek" – folytatta.

Bajnai: A szavazófülke az a hely, ahol Orbán félhet

Bajnai Gordon szavaival a közönyösökhöz, viszolygókhoz, rettegőkhöz is el akart jutni
Bajnai Gordon szavaival a közönyösökhöz, viszolygókhoz, rettegőkhöz is el akart jutni
M. Schmidt János / Népszabadság

– Azt hallom, hogy Orbán Viktor holnap Bajára látogat, hogy a bajba került Zsigó Róbert mellett kampányoljon. A mellett a Zsigó Róbert mellett kampányol majd, aki költségtérítésből négyszer megkerülte kocsival a Földet a bajaiak pénzén, és még állami költségtérítést is felvett. Akkor álljon oda Rogán Antal mellé is, aki háromszázmilliós ingatlanvagyonra tett szert, miközben végig csak politizált – osztotta meg hirtelen felháborodását "mintegy a beszéde előtt" Bajnai Gordon.

"Sokat kell még tennünk, de még nincs semmi sem elvesztve, sem megnyerve. Legyetek hát ti a szemei és fülei azoknak, akik nem mertek itt lenni, vagy akik befogták a szemüket és fülüket. Beszéljetek velük, mert nekik április 6-án el kell menniük szavazni, hogy sikerüljön" – folytatta immár a hivatalos beszédében a válságkezelő miniszterelnökként felkonferált Bajnai.

Majd azokhoz fordult, akik nem mentek el a tüntetésre: "ne higgyétek, hogy nem lehet leváltani ezt a kormányt", szerinte ez a kedvtelenítő propaganda része. A választás még szabad, de nem tisztességes, nemcsak a választókerületeket rajzolták át, de hamisítják apró pártokkal a kormányváltást is. Bajnai Vonának is üzent, aki a Facebookon kutyusokat simogat, de romba döntené az országot.

– Aki otthon marad, az Orbán Viktorra szavaz – folytatta Bajnai Gordon. Szerinte aki más pártra szavaz, mint a Kormányváltók, az is Orbánt segíti. A kormány által kitalált szánalmas szavazólapon 17 párt segíti Orbánt, és csak egy a kormányváltást – hangsúlyozta. "Tudom, hogy a nagyobbik jóra akarsz szavazni, és nem a legkisebb rosszra" – mondta Bajnai, aki érti, hogy az összefogásban vannak olyanok, akik egyeseknek nem tetszenek, de ezért az üzenetet annak küldjék, aki ezt a helyzetet kitalálta. "Most az egyszer még szavazz valaki ellen, hogy átírhassuk ezt a választási rendszert, hogy aztán végre lehessen valami mellett voksolni".

– Ha nem akarod, hogy a politika mindennap beleszóljon az életedbe, ezen az egy napon szólj te bele a politikába! – üzente a szavazástól távolmaradást tervező polgároknak. Végezetül azokhoz fordult, akik félnek. "A rezsim minden aljassága ellenére maradt még egy talpalatnyi hely, ahol köztársaság van, ahol szabadság van, és ahol Orbánnak kell tőled félni. Ez a szavazófülke. Ott, a függöny mögött a szabadság". Majd Bajnai is egy március 15-i fordulattal zárta: emlékeztessétek azokat, akiket az első üzenet nem ért el, mit énekeltünk minden tavasszal: "Ha még egyszer azt üzeni, mindnyájunknak el kell menni, éljen a magyar szabadság, éljen a haza!".

Mesterházy: Orbánnak nyuszi lehetett a jele

Mesterházy Attila azt ígérte: április 6-án a kormány megy, a köztársaság jön
M. Schmidt János / Népszabadság

Elég nagy ellenszélben telt a kampány – a Fidesz mindennap kitalált valamit, amivel megoszthatja az ellenzéket, de ez a hazugságokkal, rágalmakkal sem sikerült, mert minél jobban támadják, annál erősebb lesz az összefogás – így tüzelte hallgatóságát az utoljára tartogatott fő szónok, Mesterházy Attila. Mindennap megy a negatív kampány, amit két helyre szervezett ki a kormány: az egyik a közszolgálati média, amely közpénzből kampányol ellenük, a másik a tegnap masírozó CÖF, "a civilbe öltözött fideszesek".

Mesterházy emlékeztetett, hogy március 15-én, amikor nem tudták megtartani nagygyűlésüket, kihívta a miniszterelnököt egy nyilvános vitára. "Ha a miniszterelnök nem lenne gyáva, akkor kiállna. A lakájmédia nem kérdez, a TEK pedig még a választópolgárokat is távol tartja tőle."

Mesterházy ismételten felszólította Orbánt, hogy álljon ki a vitára, amelyet a Népszabadság és az ATV közösen tervez megtartani, ne legyen nyuszi – egy a tömegben látható nyulas táblára utalva azzal folytatta, Orbánnak az óvodában nyuszi lehetett a jele. "Ideológiailag horthysta, gazdasági oldalról feudális, hatalomgyakorlás tekintetében pedig bolsevik" – ezekkel szembesítené Orbánt baloldali kihívója.

Két jövőkép áll szemben egymással. Itt értékrendek állnak szemben egymással. Orbán Viktor új egypártrendszert akar, de ezt nem fogjuk hagyni, mert mi a demokráciában, a modern, európai Magyarországban hiszünk – mondta Mesterházy.

Amiről Orbán beszél, az tündérmese – hallom mindenkitől, ahogy járom az országot. Szembesíteni kell tehát Orbánt az általa előadottakkal. A munkanélküliség kapcsán Mesterházy a közmunkások levonásával újraértékelte a kormány teljesítményét.

Putyin pincsije

Mesterházy hozzátette, hogy a munkaerő-piaci szárnyalást mutató számokban benne vannak azok is, akik elhagyták az országot. De ők nem önszántukból hagyták el az országot. Mesterházy azt mondta, az ő kormánya valódi munkahelyteremtésre lesz képes, trükközés nélküli negyedmillió új állást ígért és magasabb minimálbért.

Az MSZP elnöke az ország és a családok nagy problémájának nevezte a fiatalok tömeges elvándorlását. A munkahelyek és a magasabb bérek az ő maradásukat segíthetik. De pozitív hatást remél attól is, hogy ingyenessé teszik már most szeptembertől az alapképzést a felsőoktatásban.

Ezután az orbáni unortodox gazdaságpolitikára tért át. Azt mondták Orbánék, ezt egyszer tanítani fogják. Mesterházy egyetért, "tanítani fogják, hogyan lehet tönkretenni az országot". Közben Putyin pincsijévé vált Orbán. Kiüldözte a miniszterelnök "a mi bankunkat", az IMF-et, és felvett egy ugyanakkora hitelt az oroszoktól. Csakhogy az a különbség az IMF és Oroszország között, hogy a valutaalapnak nincsenek tankjai.

Éhező egyharmad

A magyarok 31 százaléka éhezik, ez azt jelenti, hogy félmillió magyar gyereknek nem jut elegendő étel – ismertette az OECD vizsgálatát Mesterházy. Szerinte a jelenlegi kormány a gazdagok érdekében politizál, miközben a nyolc éven át rossz gazdasági helyzetben dolgozó baloldali kabinetek alatt csökkent a különbség gazdag és szegény között. Mesterházy azt ígérte, hogy kormányon a rászorulók kapnak majd rezsicsökkentést, a tehetősek semmit. A nyugdíjasoknak is szociális alapon ígért magasabb havi járandóságot és pénzt gyógyszerre.

Bolseviktor

Ehhez viszont még meg kell tennünk egy valamit: meg kell nyernünk a választásokat. Igaza volt Gordonnak – mondta Mesterházy, mert a fülke egy négyzetméterén Magyarország tényleg szabad. "Egyszerű a dolgunk, minden körzetben egy szavazattal többet kell szereznünk, mint az ellenfelünk. Minden szavazatra szükség van, és a fülkében ugyanannyit ér Orbán, Simicska és Mészáros szavazata, mint a közmunkásé és a pedagógusé".

Aki otthon marad vagy nem a kormányváltásra szavaz, az Orbánt támogatja. Minden elveszett szavazat támogatja "Bolseviktort". Törlesszünk ott bent a megaláztatásokért, küldjük el az Orbán-kormányt a történelem szemétdombjára – jutott vissza Gyurcsányhoz.

A nagygyűlés zárásaként a tömegnek korábban kiosztott piros, fehér, illetve zöld lapokat emeltek a magasba, nemzeti zászlót formálva, majd közösen dalra fakadtak, mégpedig a "kormányváltók dalára".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.