Kormányszóvivőként tér vissza Kovács Zoltán

Az előzetes elképzelések szerint Kurucz Éva, a kormány „arca” mellett Kovács Zoltán lesz a kormány másik, nemzetközi szóvivője – tájékoztatták a Népszabadságot kormányközeli források.
Kovács Zoltán
Kovács Zoltán
Kurucz Árpád

Ez visszatérés, már ami Kovács Zoltán pályaívét illeti, hiszen Orbán Viktor 2010-es választási győzelmét követően a Navracsics Tibor által irányított Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkára volt, és rendszeresen nyilatkozott Nagy Anna kormányszóvivő mellett.

Így a kormányzati összkommunikáció fő meghatározói a KIM-„riválisok”, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Giró-Szász András lett

Orbán Viktor a 2011 EU-elnökség alatt a médiatörvény-módosítás és az EU-val folytatott szabadságharcos kormányzás miatt rá zúduló nemzetközi össztűz hatására hozta meg a döntést, hogy a 2012-es kormányátalakítás során egységesíti a kormányzati kommunikációt is. A ciklus első felében a kormányszóvivő Nagy Anna volt, a miniszterelnöki szóvivő Szijjártó Péter, a Kovács Zoltán által irányított kommunikációs államtitkárság feladatköréhez tartozott viszont az is, hogy a kormányzati döntéseket a nemzetközi célközönséghez eljuttassa.

Orbán Viktor 2011 őszén, a Fidesz-frakció kihelyezett ülésén, Hajdúszoboszlón jelentette be, hogy a politikai kormányzás jegyében „az új műsorhoz új fiúk” kellenek: az egységesített struktúrában a belföldi kommunikáció irányítása mellett a kormányszóvivői irodát is az új kormányszóvivő, Giró-Szász Andráshoz rendelte, valamint a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkárságot is, melynek élére Kumin Ferenc került. Ugyanúgy, mint a miniszterelnök kommunikációjáért felelős sajtófőnökség, melyet Havasi Bertalan helyettes államtitkár irányít.

Kurucz Éva

Így a kormányzati összkommunikáció fő meghatározói a KIM-„riválisok”, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Giró-Szász András lett. Kovács Zoltán kompetenciája a nemzeti rendezvények koordinációja és a társadalmi kapcsolattartásban kiemelt program megvalósulásának a felügyelete. A Kósa Lajos debreceni polgármesterrel igen jó személyes kapcsolatot ápoló Kovács 2013-ban kapott felkérést Balog Zoltán humán minisztertől, hogy legyen a tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

A jövőben Kovács Zoltán a Miniszterelnökségen minden bizonnyal Kumin Ferenc szerepkörét is betölti, a hírek szerint az országimázsért felelős helyettes államtitkár New York-i főkonzul lehet. Az egyelőre kérdéses, hogy a kormányzati kommunikáció egyik kulcspozíciójába visszakerülő Kovács Zoltán irányítja-e majd a Kormányzati Kommunikációs Központot is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.