galéria megtekintése

Lázár: Ne öntsék ide az európai szemetet

14 komment

V. D.

A minisztériumokban és háttérintézményekben nagyjából háromezer embert bocsáthatnak el. Lázár még mindig jó barátságot ápol Spéder Zoltánnal, a kormány pedig még mindig nem kér a menekültekből – többek között ez derült ki a Kormányinfón.

„A siker nemzeti ügy, amire minden magyar büszke lehet” – kezdte az 54. Kormányinfót Lázár János miniszterelnökségi miniszter a magyar csapat győzelmére utalva.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ezt követően rátér a menekültkérdésre.  Mint mondta, Trócsányi László vezetésével nemzetközi migránsügyi csoport jött létre. A terrorfenyegetettség kapcsán azt mondta, hogy a kormány rendszeresen kap tájékoztatást Franciaországból. Magyarországgal kapcsolatban nincsen kiemelt veszély, de az országban jelentős a terrorkockázat.

 

„Ne hozzánk irányítsák vissza azokat, akik az Európai Unióba léptek, hanem Görögországba” – mondta Lázár, hozzátéve, 40-45 ezer embert akartak visszatoloncolni Magyarországra, de senkit sem fogadtunk vissza. Idén egyébként több mint 15 ezer ember lépett az országba illegálisan. Tegnap 2600-an voltak az ország területén. 

Bürokráciacsökkentés

Körülbelül 80-100 törvény módosítására tesznek kísérletet a cél érdekében. A háttérintézmények felszámolása az elsődleges cél, amely 20 százalékkal csökkenti a kiadásokat. „Ez elbocsátásokat is eredményezhet, de azt gondolom, hogy ma Budapesten munkaerőhiány van” – jegyezte meg Lázár János, hozzátéve, a háttérintézményeket visszaintegrálják a minisztériumokba. Szerinte az átalakítás erősíteni fogja a kormány munkáját.

Becslése szerint körülbelül háromezer embert fognak elbocsátani, de úgy fogalmazott, Orbán Viktor szabad kezet adott a minisztériumoknak az elbocsátások és költségcsökkentés tekintetében. Ha a kormány megkapja a bizalmat 2018-ban, akkor teljesen lezárják az állam átalakítást.

„A 2016-os költségvetés kiállja az idő próbáját, a 2017-es pedig komoly lehetőség és esély” – mondta. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: elsődleges cél az adósság csökkentése, méghozzá van olyan elképzelés,  ami alapján az állami földekből jövő bevételeket az államadósság csökkentésére fogják fordítani.

Lázár a 2017-es költségvetés nyertesének nevezte az egészségügyi és az oktatási ágazatot. A miniszter elmondta, hogy jelentős fizetésemelés lesz a járási hivatalokban augusztus 1-től.

Le a nemzetközi kiskereskedőkkel?

„Nem biztatom sok jóval a magyarországi külföldi kiskereskedelmi szereplőket, sőt némelyik jól tenné, ha elhagyná az országot, és nem öntené ide az európai szemetet” – mondta Lázár János.

„Ma Magyarországon, aki agrártermeléssel foglalkozik, ki van szolgáltatva a külföldi feldolgozói szektornak, és annak csökkentésével lehetne előrébb lépni” – mondta, hozzátéve, ezen kell változtatni. Kitért a tejipar helyzetére is. „Nem tudom megérteni, hogy egy tej hogyan állhat el hat hónapig” – jegyezte meg, hozzátéve, a friss tej rövid ideig áll el, és kíváncsi lenne, mi az, amit UHT tejként árulnak az üzletekben.

Lesz Makovecz-emlékközpont

A XII. kerületben megvásárol a kormány egy épületet, ott lesz majd az emlékközpont. Minden Makovecz-épületet igyekeznek védetté nyilvánítani, és lesz egy alapítvány is, amely majd őrködik az örökség felett.

Útépítés, útépítés

A kormány szeretné, ha az összes magyar autópálya elérne a határig, és a megyei jogú városokat is bekötnék az autópályák rendszerébe.

A kormány tárgyal majd a következő kormányüléseken egy balatoni körvasút építéséről is.

„A barátságnak ki kell tartani jóban és rosszban is”

– mondta Spéder Zoltánnal kapcsolatban. Hozzátette, egyszer beszélt az FHB-vezérrel a botrány kipattanása óta.

„A gyerekeim által kommentált tévénézéssel beértem”

– mondta kollégánk, Csuhaj Ildikó azon kérdésére, miért nem tartott Orbán Viktorral Bordeaux-ba. Nem is megy ki Franciaországba az Euróba-bajnokságra, itthon marad, és szervezi a kormányüléseket, de folyamatosan egyeztet telefonon a miniszterelnökkel.

Újságírói kérdésre azt mondta, semmilyen extra védelemben nem részesültek a kormánytagok Bordeaux-ban.

„A miniszterelnöknek két kormánya van”

Az egyik a nagybetűs kormány, a második pedig az ország 20 kormányhivatalának vezetőiből összeálló kormány – mondta Lázár, aki hozzátette, hogy a kormányhivatalok ugyan a Miniszterelnökség alá vannak rendelve, de ezek vezetőit nem ő, hanem a miniszterelnök nevezi ki.

Semjén Zsolt vezeti az országot

Orbán Viktor jelen pillanatban szabadságon van, ezért az alkotmány által szabályozott rendnek megfelelően most Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezeti az országot.

A kormány nem foglalkozik a magyar médiapiaccal

„Ez egy szabad piac, mindenki azt csinál, amit akar, a kormánynak még csak álláspontja sincsen a magyar médiával kapcsolatban” – mondta Lázár a Népszava azon kérdésére, igaz-e, hogy Mészáros Lőrinc és Habony Árpád körei érdeklődnek a Népszabadság és a Nemzeti Sport kiadója iránt. Lázár nem tud ilyesmiről.

Az Index eladásával kapcsolatos kérdésre is azt válaszolta, nem tud semmilyen konkrétumot az üggyel kapcsolatban, és a kormány nem foglalkozik a portállal.

Orbán mindenhová elmegy

Lázár szerint Orbán minden megyei jogú városba el fog menni a Modern Városok Program keretében, erről fognak szólni a következő hónapok. Szerinte a miniszterelnök eddigi távolmaradásának nincs személyes oka, kizárólag a „naptártorlódása” miatt nem jutott még el mindenhova.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.