Lázár: veszélyes, ha a pedagógusok gyermekekkel zsarolják a kormányt

Veszélyes, ha gyermekeket maguk előtt tolva kérnek béremelést pedagógusok – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó 40 – Mit, miért tesz a kormány? című sajtótájékoztatón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

Magyarország és a világ ügyei Oroszország nélkül nem rendezhetők. Oroszország munkájára, segítségére és együttműködésére szükség van. Az EU versenyképessége nehezen képzelhető el orosz energia nélkül. Ezért lett volna fontos a Déli, és ezért lehet fontos az Északi Áramlat – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó 40 – Mit, miért tesz a kormány? című sajtótájékoztatón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

Lázár János
Lázár János
Illyés Tibor / MTI

Orbán Viktor tegnapi moszkvai útja kapcsán elmondta, az elmúlt öt esztendő sorába illeszkedik, hiszen minden évben találkozott Oroszország vezetője és Orbán Viktor. „A magyar kormányfő számára kiemelten fontos az orosz viszony” – emlékeztetett.

Hozzátette: a magyar kormány örömmel nyugtázta, hogy Oroszország megerősítette elkötelezettségét a paksi atomerőmű fenntartása érdekében. Putyin megerősítette: kész megépíteni az új paksi blokkokat. Lázár János szerint rendelkezésre áll a teljes fedezet, az orosz kormány az „évszázad üzletének” nevezett kamat mellett teljesíti vállalásait. A Népszabadság kérdésére Lázár elmondta, hogy az idén, az év közepén megkezdődhet az orosz hitelkeret lehívása, magyar részről pedig kezdődik  a beruházás tendereztetése. 

 

Nem kizárt a helikoptervásárlás? 

 

Mint azt korábban is megírtuk, a moszkvai látogatás hátterében esetleges fegyvervásárlás is szerepet játszhatott. Ezzel kapcsolatban Lázár János azt mondta,

nem tervezték, hogy a tárgyalás minden mondatát megosztják a nyilvánossággal.

Hangsúlyozta, hogy az EU-s szankciók érdemben befolyásolják a két ország kapcsolatát, és kizárják a katonai-hadiipari együttműködést. A NATO-tagság szintén nehezíti ezt. A szankciók azonban állagmegóvásra és -biztosításra nem vonatkoznak, és ez összefügghet esetleges helikoptervásárlással is – válaszolta munkatársunk kérdésére.

 

„Nem szabad feladni a Balkánt”

 

Lázár János a mai EU-csúcs kapcsán elmondta: mesterséges szembeállítás zajlik, amikor a V4-országok, köztük Magyarország álláspontját szembeállítják Angela Merkel német kancelláréval. Mint fogalmazott, Görögországnál kell érvényesülnie a határvédelemnek. Ez a fő védelmi vonal. Ha ez nem valósul meg, és nem sikerül itt megállítani a menekülteket, akkor ezt ki kell egészítenie egy második védelmi vonalnak. „Nem szabad feladni a Balkánt” – mondta Lázár a „kiegészítő” megoldási javaslatról.

Mit tett Brüsszel az elmúlt esztendőben Európa védelme érdekében? Semmit – válaszolta meg ezután a saját kérdését Lázár, aki szerint sem pénzügyi, sem jogi segítség nem lett kidolgozva a menekültválságra az elmúlt évben. „Lassan az az ember érzése, hogy az Európai Bizottság nem a megoldás, hanem a probléma a bevándorlási krízis kezelésében” – mondta, majd hozzátette: nem titok, hogy készen állnak a műszaki zár létesítésére a magyar–román határon. Jó esély van arra, hogy ezt nem tudjuk elkerülni.”

 

„Gyermekekkel zsarolják a kormányt"

 

Az oktatásban fennálló krízis kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: az oktatás helyzetének javítása csak tárgyalás mellett lehetséges. Mint mondta, kétgyermekes apaként naponta szembesül a magyar oktatás nehézségeivel, így érti az emberek felháborodását. Ennek ellenére – mondta – eszébe sem jutott, hogy sztrájkolásra kérje a gyermekeit. Lázár szerint veszélyes, ha gyermekeket „maguk előtt tolva kérnek béremelést pedagógusok", vagyis „gyermekekkel zsarolják a kormányt".

Lázár szerint a kormány kész a tárgyalásra, így a pedagógusok nyitott kapukat döngetnek.

A Népszabadság kérdésére Lázár János elmondta, hogy a Klik kifizetetlen számlája 17 milliárd forint.

 

„A Szépművészetinek nincs szüksége protekcióra a Fidesznél"

 

Lázár Jánost arról is kérdezték a csütörtöki Kormányinfón, mit gondol arról, hogy Baán László ingyen „átadta" Habony Árpád esküvőjére a Szépművészeti Múzeumot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy nem tudja, így történt-e, ugyanis nem kíséri figyelemmel Habony Árpád magánéletét. Azt azonban megosztotta munkatársunkkal, hogy nyugtalanítja a Szépművészeti Múzeum sorsa. Nagyra értékeli Baánt, „de téved, amikor azt hiszi, hogy a múzeum boldogulása bármilyen politikai fejes hozzáállásán múlik... a Szépművészetinek nincs szüksége protekcióra a Fidesznél".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.