Nem sürgős a kormánynak a budapesti méreglerakat

A kormány szerint sikeres, a találkozót kezdeményező LMP szerint viszont eredménytelen volt az a tegnapi egyeztetés, amelyen az érintett budapesti kerületek polgármesterei, parlamenti képviselője, a katasztrófavédelem, a zöldhatóság és a kormány illetékesei konzultáltak az Illatos úti vegyszerlerakat felszámolásának lehetőségeiről. A kormány kész lenne a kárelhárítás megkezdéséhez szükséges 1,1 milliárd forintot biztosítani, ám ehhez előzetesen jogszabályokat kell módosítani.
Késik a kárelhárítás az Illatos úti telepen
Késik a kárelhárítás az Illatos úti telepen
Teknős Miklós / Népszabadság

– A találkozó sajnos eredménytelenül zárult, mert míg a helyi polgármesterek és képviselők pártállástól függetlenül a gyors és hatékony megoldást sürgették, addig a kormány képviselője semmilyen konkrétumot, illetve semmilyen határidőt nem tudott mondani a kármentesítés megkezdéséről – foglalta össze a szerda délelőtti megbeszélés tapasztalatait az LMP. A párt szerint elfogadhatatlan, hogy míg a hatóság bármikor jogosult lenyírni a gazt egy elhanyagolt telekről, nem tehet semmit, ha több ezer tonna vegyi anyag szivárog a talajba és a talajvízbe.

V. Németh Zsolt környezet- és hungarikumügyi államtitkár szerint szó sincs katasztrófahelyzetről, az üzemet így nem kell stratégiai jelentőségűnek minősíteni (ami lehetővé tenné az azonnali beavatkozást). Bácskai János, a IX. kerület fideszes polgármestere szintén azt mondta: nincs katasztrófa, de szeretné, ha mielőbb megkezdődne az 1300 hordónyi vegyi anyag elszállítása. Ehhez a kormányzati álláspont szerint először állami tulajdonba kell vonni az érintett területet, hogy megnyílhassanak a kármentesítéshez szükséges források. Az „azonnali” kármentés megkezdéséhez 1,1 milliárd forint kellene, amit állítólag a kormány hajlandó biztosítani. A 10 hektáros terület teljes kármentesítése Bácskai szerint több évig is eltarthat, az ehhez szükséges 3-5 milliárd forintot uniós támogatásokból kívánják előteremteni.

A Párbeszéd Magyarországért közleményben ítélte el az indokolatlannak tűnő időhúzást: álláspontjuk szerint egy olyan országban, ahol az idén 350 milliárd forintnyi közpénz jut a profi sportok, elsősorban a futball támogatására, nem lehet azzal érvelni, hogy a közvetve az egész főváros biztonságát veszélyeztető vegyszerszennyezés eltakarítására nincs néhány milliárdnyi forrás. Az ellenzéki párt egy olyan megoldást is javasolt, amely egy központi kármentesítési alap felállításával és a kötelező környezeti felelősségbiztosítás bevezetésével érné el, hogy a veszély elhárításához szükséges fedezet a jövőben mindig rendelkezésre álljon.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.