galéria megtekintése

Korlátozzák a TEK-et – erre mit lép a kormány?

6 komment


Lencsés Károly

A strasbourgi bíróság ítélete alapján miniszter nem járulhat hozzá többé, hogy a TEK bekukucskáljon a hálószobánkba. A kormány dolgozik a törvénymódosításon – tudta meg lapunk.

Vizsgálják a Belügyminisztériumban, hogy az emberi jogi bíróság január 12-i ítélete – amely a napokban vált jogerőssé – milyen jogalkotási feladatokat ró a magyar államra – erről tájékoztatott a tárca sajtófőosztálya. A strasbourgi fórum kimondta, hogy a terrorcselekmények elhárítása érdekében végezhető nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtés engedélyezésének módja nem megfelelő, s az ehhez kapcsolódó garanciák hiányában az állam megsértette a magánélet tiszteletben tartásához való jogot.

A TEK igazságügy-miniszteri engedély alapján bárkit lehallgathat, bármelyik magánlakásban kutakodhat
Fotó: Mediaworks

Titkos megfigyelést kizárólag pártatlan eljárásban független döntéshozó engedélyezhet. Erre a feladatra – speciális, például sürgősségi szempontok indokolta körülmények kivételével – kizárólag a független bíró lehet alkalmas – szögezte le az emberi jogi bíróság. A panaszt egyébként az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (Ekint) két korábbi munkatársa, Vissy Beatrix és Szabó Máté Dániel arra hivatkozással nyújtotta be, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) igazságügy-miniszteri engedély alapján bárki telefonját lehallgathatja, de akár magánlakásokban is kutakodhat.

 

Az emberi jogi bíróság döntéséből viszont az következik, hogy ilyen intézkedéseket csak a pártatlan bíróság engedélyezhet, s a rendőrség titkos bűnügyi felderítő tevékenysége kapcsán ez is történik. A határozatot minden esetben az e feladatra kijelölt büntetőbírók hozzák, de hogy kik ők és milyen ügyekben döntenek, az titkos.

A nemzetbiztonsági szolgálatok esetében más a helyzet: számukra – az ügy jellegétől függően – vagy az igazságügy-miniszter, vagy a Fővárosi Törvényszék egy kijelölt bírája ad engedélyt. Nagyjából a rendszerváltozás óta ez a gyakorlat, de a TEK létrehozása után módosították a rendőrségi törvényt, amely szerint a terrorelhárítókra a titkosszolgálati eszközök tekintetében a nemzetbiztonsági törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Ezt a szabályozást kifogásolták a jogvédők, és előbb alkotmányjogi panaszt nyújtottak be. Az Alkotmánybíróság szerint azonban a miniszter e hatáskörével nincs baj, csupán indokolnia kell a döntést. Ezután következett Stras­bourg, ahol elmarasztalták a magyar államot.

Az igazságügyi tárca ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy ott nem zárták ki kategorikusan titkosszolgálati eszközök alkalmazásának lehetőségét bírói kontroll nélkül. Azt viszont jelezték, hogy amikor az előzetes engedélyezés nem lehetséges, akkor meg kell teremteni az utólagos bírói ellenőrzés lehetőségét.

Nem vitatják ugyanakkor, hogy a miniszternek a strasbourgi verdikt szerint az engedélyezésben nem lehet szerepe. Ezért a tárca szerint a hatályos szabályozást módosítani kell – különben kétharmados törvényekről van szó –, s a részletek pontosítása mellett alapvető, koncep­cionális jellegű változásra is szükség van a nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtés engedélyezési rendszerét illetően, hogy a bírósági kontroll mindenképpen érvényesüljön. Jelezték emellett, hogy az ítélet végrehajtását az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ellenőrzi, amelyhez hat hónapon belül akciótervet kell benyújtani a tervezett intézkedésekről, valamint azok ütemezéséről.

A panaszosokat Strasbourgban Majtényi László, az Ekint elnöke képviselte. Emlékeztetett rá, hogy amikor az emberi jogi bíróság ítélete idén januárban megszületett, az intézet levélben fordult azokhoz a közjogi méltóságokhoz, akik funkciójukból fakadóan felelősek az ország nemzetközi jogi kötelezettségeinek teljesítéséért. Vagyis azért: hozzák összhangba a titkosszolgálati eszközökre vonatkozó szabályozást a strasbourgi döntéssel. Ám csak annyi választ kaptak, hogy a verdikt nem végleges. Majtényi most érdeklődéssel várja, mit lép a kormány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.