galéria megtekintése

„A stadionok fontosabbak, mint a kórházak”

8 komment


Danó Anna

Négy órát szánt a törvényhozás az egészségügy és annak helyzetének rendkívüli megvitatására. Az egészségügy „tetemrehívását” az MSZP kezdeményezte. Az ellenzék elsősorban több pénzt, jobban szervezett egészségügyet követelt a kormánytól, míg a nagyon is üres kormánypárti padsorokból minderre jórészt „elmúltnyolcévezéssel” vágtak vissza.

Sajátos számháború zajlott több órán keresztül a parlamentben arról, hogy ki, mikor és mennyit vett ki/el az egészségügyből. Az ellenzék és a kormánypárti képviselők nem tudtak kiegyezni: ki végezte rosszabbul az ágazat irányítását, és hogy a következményekért – forráshiány, várólista, migráció – ki a felelősebb.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár expozéjában a hazai egészségügy 2007–2013 közti időszakáról szóló OECD-jelentés megállapításait ismertette. Ebben az időszakban emelkedett az egészségüggyel kapcsolatos elégedettségi mutató, de a közvélekedés ennél negatívabb képet mutat. A politikus szerint az ágazatban a legnagyobb feszültségek a szakemberhiány és elvándorlás miatt vannak. Zombor Gábor ismertette az átlagkereseteket is, utalva arra, hogy azok 2006 és 2010 között reálértéken 13 százalékkal csökkentek, s még nem jutottak vissza a teljes értékükre. Jelezte, hogy az ágazati béremelés további lépései a 2016-os költségvetési javaslatban is szerepelnek, ugyanakkor tudja, hogy további lépéseket is tenni kell.

Tukacs István
Tukacs István
Kovács Tamás / MTI

 

– Baj van, nagy a baj – kezdte mondandóját Tukacs István, az MSZP vezérszónoka, és rögtön hozzá is tette: az egészségügy elért a teljesítőképessége határára. Szerinte azonban nem azért kezdeményezték a vitanapot, hogy politikai „adok-kapokká” silányítsák a parlamenti ülést, hanem hogy képet kapjanak a kormány terveiről. Hozzátette: jó lenne, ha az alkalom érdemi közbeszédé alakulna, és nem a süketek párbeszédévé silányulna. A képviselő vágya nem teljesült.

Móring József Attila (KDNP) vezérszónoka lajstromba vette az eddigi kormányzati intézkedéseket, de összességében nem volt sok mondanivalója az egészségügyről. Felolvasott egy listát arról, hogy az Orbán-kormány milyen sokat költött az ágazatra. Volt benne 500 milliárdos fejlesztés, kórházépítés, de mindehhez nem tette hozzá ő, de más fölszólaló sem, hogy ezeket a fejlesztéseket az európai adófizetők finanszírozták az uniós büdzsén keresztül a magyar egészségügynek. Az, hogy a kereszténydemokratáknak egyébként se volt túl sok mondanivalójuk e területről, abból is kiderült, hogy Harrach Péter a Fidesz javára lemondott a vitában a pártját megillető további fölszólalási időről.

Molnár Ágnes
Molnár Ágnes
Kovács Tamás / MTI

Lukács György, a Jobbik képviselője kritikus volt az egészségügyet illetően mind a jobb, mind a baloldali kormányokkal. Szerinte az egészségügy területén a rendszerváltás óta kormányzó pártok keveset és azt is rosszul elosztva költöttek az ágazatra. Mint mondta: az egészségügy általános forráshiánya mellett a kórházi esetekre jutó finanszírozás 2008 óta változatlan: nézzék meg – javasolta képviselőtársainak –, hogy a Facebook azóta mennyit fejlődött.

Ikotity István, az LMP szónoka hosszan sorolta a problémákat. Szerinte a kormány nem teketóriázhat tovább, azonnal változtatni kell az egészségügy rendszerén. Az ellenzéki képviselő szerint ehhez elsőként a kabinetnek is be kell látnia, hogy nem érvényesül az egészséghez fűződő alkotmányos alapjog, hiszen huszonöt év „mellényúlásai után” nem létezik mindenkinek ingyenesen elérhető egészségügy, a gyógyulás esélyét így alapvetően a „pénztárca vastagsága" határozza meg. Szerinte nehéz a Fideszt komolyan venni, mert abból, amit ellenzéki szerepben az egészségügyről mondott, kormányra kerülése után csak államosításra, értelmetlen központosításra futotta. Kiderült, hogy a stadionok fontosabbak, mint a kórházak.

Móring József Attila
Móring József Attila
Kovács Tamás / MTI

Molnár Ágnes (Fidesz) szerint viszont az egészségügy működik, a betegellátás folyamatos, méghozzá az év 365 napján, a betegek pedig ingyen jutnak hozzá. Szerinte ha az MSZP-kormányok megtették volna a szükséges lépéseket, akkor 2010-ben már csak „finom korrekciót” kellett volna végrehajtani az egészségügyön. 2010-ben viszont népegészségügyi, ellátórendszeri és humánerőforrás-válság volt, és ezt ennek az Orbán-kormánynak kellett helyrehozni. A kormánypárti képviselő olykor-olykor ki is oktatta ellenzéki politikustársait, akik szerinte még az E-Alap költségvetésében sem igazodnak el, ezért is bánnak következetlenül és vagdalkoznak az abban olvasható számokkal. Miközben ő a helyükben nem lenne büszke arra, amit a szocialista-liberális kormány 2010-ben itt hagyott, köztük a kórházak 120 milliárdos eladósítását, a 2004-ben bevezetett volumenkorlátot. S miközben az orvosi elvándorlás már 2010 előtt megkezdődött, nem volt egyetlen érdemi javaslatuk sem a migráció megállítására. Ellenben soha nem látott mértékű privatizáció, patikaliberalizálás, kórházbezárások jellemezték kormányzásukat.

Molnár Ágnes fölszólása s annak stílusa erős indulatokat váltott ki a teremben, időnként bekiabálások próbálták félbeszakítani azt. Az ülést vezető elnök többször figyelmeztette az ellenzéket: nagyobb türelemmel hallgassák képviselőtársukat.

A vita a késő esti órákig nyúlt a parlamentben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.