Kórházak: adósság nem lesz, vagy betegellátás

Nem csökkent a kórházak eladósodása a tavaly nyár végi 60 milliárdos konszolidáció ellenére, március végén ismét 47,8 milliárd forinttal tartoznak az intézmények a beszállítóknak. A Napi.hu a Magyar Államkincstár adataira alapozva azt írta: a növekedés az előző hónaphoz képest 4,6 milliárd forint volt.

A legnagyobb adósok listájának élén bérelt helye van a Honvédkórháznak 2,9 milliárd forinttal, egy hónap alatt 142 millió forinttal növekedett a tartozása. Szorosan a nyomában 2,3 milliárd forinttal a Péterfy Sándor utcai kórházat találjuk, ahol 219 millió forinttal duzzadt az adósság februárról márciusra. Csaknem kétmilliárdos hiányt görget maga előtt a Békés megyei Pándy Kálmán kórház, itt egy hónap alatt 184 millió forint volt a növekedés. Egyenként egymilliárd forint fölötti adósságot halmozott fel további tíz nagy megyei kórház is, és csaknem eléri az egymilliárdot a budapesti Szent János Kórház tartozása is, itt az utolsó havi adósságnövekedés 277 millió forint volt. Év végére a hazai kórházak adóssága várhatóan megint eléri a 90 milliárdot.

A Népszabadságnak kórházi vezetők azt mondták: két lehetőségük van. Az egyik, hogy betartják a nullszaldós költségvetést, a másik, hogy ellátják a beteget. A jelen finanszírozási körülmények között a kettőt párhuzamosan nem tudják teljesíteni. Hiába kaptak tavaly hatvanmilliárdot az adósságok kiegyenlítésére.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az eladósodás egyre nagyobb gondot jelent a beszállítóknak. Április végén eléri az adósság az 50 milliárdot, a kisebb gyártóknak ez a kinnlevőség már finanszírozhatatlan. Az eladósodás pedig nagyobb bizonytalanságot okoz a cégeknek. Lapunknak azt mondta: elengedhetetlen, hogy a kormány forrást tegyen az egészségügybe, az ágazati érdekvédők által emlegetett szükséges 600 milliárd nagyon is reális összeg. Mint mondta: nyilván ekkora forrás nem áll a kormány rendelkezésére, de öt éven keresztül évi 100-150 milliárddal is lehetne javítani az ellátórendszer finanszírozását.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.