galéria megtekintése

Kórház a zsebben

4 komment


Danó Anna

Nagyobb kényelmet, hatékonyabb terápiákat és a költségek csökkentését remélik általában a digitális egészségügy elterjedésétől. Ám részint e várakozások túlzóak, részint pedig a szolgáltatók sem törik magukat, hogy kihasználják az új eszközökben rejlő valódi lehetőségeket.

Már nincs messze az idő, amikor a beteg interneten keresztül keresi fel az orvost, akivel webkamera segítségével kommunikál – állítja dr. Meskó Bertalan orvosi ­jövőkutató – számos webes orvosi és betegtájékoztató tartalmakat szolgáltató ingyenes honlap alapítója. Hawaii szigetén egy ideje már a társadalombiztosítás fizeti a digitális rendelést.

Meskó így írja le a közeljövőt az egészségügyben: „A páciens olyan kórházat választ, amelynek szolgáltatásait a közösségi média segítségével előzetesen tesztelni tudja. A személyes vizitre magával viszi a különböző mobilalkalmazások révén készült EKG-, vérnyomás-, vércukorleletét, étkezési naplóját, a fizikai aktivitásáról, alvásritmusáról készült kimutatást. Az összes korábbi leletéhez online hozzá lehet férni, táskájában ott lapulnak DNS-adatai."

Aki egy pillantást vet az okostelefonokon elérhető alkalmazásokra, láthatja, hogy a digitális diagnosztika és orvoslás már itt van velünk. Számtalan program érhető el, amely az egészségi állapotot, az életfunkciókat figyeli meg. Az egyik ilyet a Laborom magyar start-up kínálja: a leletrendező és pácienstámogató szolgáltatás följegyzi és rendezi az otthoni vércukormérések eredményeit, az inzulin- és szénhidrátbevitelt. Alkalmas étkezési, vérnyomás- és súlynapló vezetésére is. Használója elmentheti a vizsgálatok időpontját, beállíthatja, hogy mikor figyelmeztessen a gyógyszer bevételére.

 

Lényegében egyetlen gombnyomással megosztható lenne az összes mért paraméter az orvossal, csakhogy erre a lehető legritkább esetben van példa. Ezek az adatok most még általában ott maradnak a beteg mobilján. „Pedig jó lenne, ha a vérnyomásnaplók és a beteg egyéb egyéni mérései átmásolhatók lennének az orvos számítógépére, de illesztő program híján egyelőre ez nehézkes" – állítja Komáromi Zoltán háziorvos, aki egyébként saját rendelőjében sokat fejleszt, próbálja beilleszteni a piacon lévő betegmonitorozó eszközöket a diagnosztikai és terápiás munkájába.

A digitális kontaktlencse, a Google szabadalma könnycseppből vércukorszintet is fog mérni. A részletes elemzés egy mozdulattal elérhető a telefonon
A digitális kontaktlencse, a Google szabadalma könnycseppből vércukorszintet is fog mérni. A részletes elemzés egy mozdulattal elérhető a telefonon

Igaz, ma még Komáromi Zoltán ad egy táblázatot a betegeinek, hogy rendezett, feldolgozható formában kapja vissza például az otthon mért vérnyomásadatokat. Szerinte önmagában az illesztő szoftver nem is lenne elég, az ő munkája csak attól válna könnyebbé, ha az alkalmazás értékelné is az információkat, és csak az orvosi beavatkozást igénylő értékre hívná föl a figyelmét.

A research2guidance adatai szerint a világban évente egyharmadával nő a letöltött mobil egészségügyi applikációk száma. A legnagyobb felhasználók a krónikus betegek, az ő esetükben ezek alkalmazása látványosan csökkentheti az orvos–beteg találkozások számát. Ez az egészségügyi rendszer orvoshiánnyal küzdő fenntartóinak is könnyebbség lehet. A cég előrejelzése szerint a következő öt évben a krónikus betegek 60 százalékának segítheti gondozását digitális eszköz. Ezek figyelmeztethetnek arra is, hogy itt az idő bevenni a gyógyszert. A terápia betart(tat)ásával mind az egyén, mind a közösség jól járna. A közfinanszírozott gyógyszerek pazarlása megszűnne, a megszakadt terápiák miatt kialakuló szövődmények pedig megelőzhetőek lennének.

Az egészségügy fenntarthatóságában kulcsszerepe lehet olyan új beültethető vagy viselhető szenzoroknak, amelyek állandó visszajelzést adnak, valamint olyan algoritmusoknak, amelyek elemzik az adatokat. Az már most biztos – értékel Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász –, hogy amely szolgáltató nem teremti meg a lehetőséget az okoseszközök használatára, menthetetlenül lemarad a versenyben.

A fejlesztések egyik fókusza mindig a költséghatékonyság növelése, az egészségügy ugyanis egyre inkább megterheli az országok költségvetését. Szász Levente, a Laborom applikáció tulajdonos-fejlesztőinek egyike a költségek lehetséges csökkentésére példaként említi, hogy ma a betegek vérnyomás-beállítása magas progresszivitású intézményekben zajlik, a páciens megfigyelését általában ötnapos kórházi kezeléssel végzik. Ennek a módszernek a költsége másfél millió forint, miközben ha az érintettek kapnának a célra szolgáló okoseszközt, a költségvetés körülbelül 50 ezer forinttal megúszná az egészet.

Ez azonban nem jelenti, hogy az egészségügyi költségvetés is kisebb lehetne ezáltal. Az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) már finanszírozza a hordható eszközzel való vérnyomás beállítást. Képződik is ebből megtakarítás, ám azt a pénzt ugyanúgy elköltik, csak valami modernebb hozzávalóra, például új technológiákra, szoftverekre.

 – A hazai egészségügy sajátos érdekeltségi rendszere miatt egyelőre senkinek nem érdeke, hogy elvégezze azokat a méréseket, amelyekből kiderülhet, hogy a mobilalkalmazások, illetve a hozzájuk kötődő informatikai fejlesztések mennyire járulhatnak hozzá az egészségügy fönntarthatóságához – állítja Király Gyula, a Hospitaly Kft. ügyvezetője, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egykori informatikai főigazgató-helyettese. Szerinte a mobilalkalmazások nem csodagyógyszerek, de kényelmesebbé és olcsóbbá tehetik az ellátást.

Az orvosok és a finanszírozók túlnyomó kétharmada már most óriási potenciált lát az „mHealt" (vagyis mobil-egészségügyi) megoldásokban – derítette ki egy tíz országban készített reprezentatív felmérés. Például hiába van a piacon a háziorvosok számára elérhető betegút-követési lehetőség, amelyből az gyorsan és megbízható információkat nyerhetne a terápiához, a hazai csaknem hétezer háziorvosból az elmúlt néhány évben alig néhány tucatnyian használták. Néhány nagyobb megyei kórház sürgősségi osztályán van kórházon belüli betegút követő rendszert. Ez az alkalmazás az ellátáshoz rendezi sorba a sürgősségi ellátásra érkezett betegeket, jelzi az orvosnak, hogy ki, milyen vizsgálatokon, beavatkozásokon van már túl, de azt is, ha valakinek a paraméterei miatt azonnali ellátásra van szüksége. Hogy mekkora a haszna, hogy a megyei kórház sürgősségijén a beteg kevesebbet vár, senki nem mérte. Mintahogyan az ágymelletti ápolási rendszer, melyben pontosan regisztrálható, ki, mikor mit rendelt a betegnek és abból mit kapott meg, egyelőre szinte lehetetlen széles körben alkalmazni. Pedig a pontosabb gyógyszerelést, ápolást tesz lehetővé, ami csökkentheti a szövődmények, a nem várt események előfordulását, nem utolsó sorban a műhiapereket. Csak hogy a mostani szabályok nem engedik az adatok kizárólag elektronikus rögzítését, megkövetelik a papíralapú dokumentációt is. Az ápolónőnek viszont nincs ideje duplán adminisztrálni.

Ám ameddig nincs meggyőző üzleti modell a tényleges megtérülésre, nem várható a közfinanszírozott rendszerekben az alkalmazások gyors terjedése.

– Csakis ott fognak terjedni, ahol a fogyasztók kikényszerítik a használatukat – mondja Király Gyula. Szerinte a mostani rendszer inkább arra ösztönöz, hogy a kórház megismételje a szakrendelésen már elvégzett laborvizsgálatot, mert akkor az eset ellátásáért nagyobb összeget kap.

A magánellátásban viszont a fogyasztó diktál, azaz ha valaki nem talál olyan szakorvost, aki képes a mobiljáról letölteni a vérnyomásnaplóját, akkor keres majd olyat, akinek ez nem probléma. Király szerint például néhány éve éppen a betegek „nyomására" vezették be a magánszolgáltatók az online-előjegyzéseket.

Cukrozott adatok helyett

Csak a terápiás együttműködés hiá­nya okozta szövődmények miatt évente 3000 cukorbetegnek kell amputálni a lábát. Pedig a szövődmények zöme elkerülhető lenne, ha a cukorbetegek naponta legalább kétszer mérnék a vércukrukat, és az eredménynek megfelelően adagolnák az inzulint, tartanák a diétát. Tímár Béla, a ­Di-Care Zrt. vezetője elmondta: cége olyan alkalmazást fejlesztett, amely méri és elektronikusan továbbítja az orvoshoz a vércukorértékeket. Az alkalmazás egyik „előnye", hogy a mért adatok manipulálhatatlanok. Az alkalmazást egyelőre 500 betegen tesztelik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.