galéria megtekintése

Az új államtitkár előbb mér, és csak aztán fizet

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 27. számában
jelent meg.

3 komment


Danó Anna
Népszabadság

Amíg nem tudni, hogy milyen ellátásokra van szükségük a fővárosban és a környékén élőknek, nem várható döntés az új fővárosi kórházról és az Üllői úti szuperklinika sorsáról – tudta meg a Népszabadság.

A fővárosi szuperkórház elhelyezése és a Semmelweis Egyetem (SE) Korányi projektje lesz az első próbaköve az új államtitkári politikának az egészségügyben. Ónodi-Szűcs Zoltán azt ígéri, hogy megszünteti azt a helyzetet, amelyben az intézményi és a lobbiérdekek döntenek a fejlesztésekről, ehelyett ahhoz igazít mindent, hogy mire van szükségük a betegeknek. Így nem engedi, hogy a Korányi projektről és az új fővárosi kórházról külön döntsenek. Ónodi-Szűcs lapunknak elmondta: előbb át akarja tekinteni Budapest és a térség ellátórendszerét.

Közép-Magyarországon e két, sok tízmilliárd forintos fejlesztés ügyében folyik a legintenzívebb egészségügyi lobbimunka: miniszterek, igazgatók és polgármesterek versenyeznek azért, hogy az ő érdekeiket szolgálva jelöljék ki az új nagy kórház helyét. A Semmelweis Egyetem eredetileg 8-9 milliárd forintra tervezett új ellátóközpontjára, a Korányi projektre pedig mostanáig már 15 milliárdot költöttek, ám máig befejezetlen. Ahhoz, hogy a betegek használhassák, még legalább hatmilliárd kellene.

Ónodi-Szűcs Zoltán
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Ha eltekintünk is attól, hogy a tűzoltóság az építési hibák miatt nem engedi birtokba venni az épületet, az Üllői úton fölhúzott sürgősségi centrumnak egyelőre nincs ellátási területe, finanszírozása, de még eszközei sem. Az utóbbiakat három fővárosi kórháznak kellene a saját kárára összeadnia. De van még valami, ami az egészségügyért felelős államtitkárt megfontolt döntésre készteti: a szakma nem támogatja azt, hogy a fővárosi traumatológiai ellátást a Korányi projekthez igazítsák. A szakmai kollégium traumatológiai és kézsebészeti tagozata és tanácsa, valamint a Magyar Traumatológus Társaság szerint nincs szükség Budapesten baleseti sebészeti ágyszámbővítésre.

Úgy tudjuk: ha lenne pénz, a kormány akkor sem adhatna újabb hatmilliárdot a projekt befejezésére addig, amíg az eredeti programot le nem zárja, és a fölhasznált uniós támogatással el nem számol. Ellenkező esetben nagy projektté kellene nyilvánítania az építkezést, csakhogy a 2013-ig tartó támogatási ciklus lezárásáig, idén decemberig, erre már nincs idő.

A Korányi projekt egy 2011-ben elnyert 8,1 milliárd forintos EU-támogatással indult. A sürgősségi centrum építését már 2013-ban be kellett volna fejezni, ám ez még nem sikerült. Kezdetben egy négyszintes épületről szóltak a tervek (12 900 négyzetméteres alapterülettel), ám a kormány kibővítette a beruházást: immár egy 19 400 négyzetméter alapterületű épülettömb készül.

A Korányi projekt központi épülete szerkezetkészen
A Korányi projekt központi épülete szerkezetkészen
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A projekt pénzügyei is tisztázatlanok, mivel az eredetileg tervezett és az utólag kért épületrész nincs szétválasztva, azaz nem tudni, hogy mit fizet a magyar állam, és mit az unió. Igaz, ez még jól jöhet a félig kész beruházás EU-támogatásának elszámolásánál: mondhatni, hogy az épület felső két szintje állami pénzből épült, így még nem muszáj ott is ellátásnak működnie. Ugyanis kényszermegoldásként felvetődött, hogy az épület felső két szintje egyelőre zárva marad. Kivéve, ha az egyetem saját forrásból elő tudja teremteni a beüzemeléséhez szükséges összeget.

A Népszabadság még a múlt héten szerdán a Semmelweis Egyetemnek is feltette a beruházással kapcsolatos kérdéseit, akkor az intézmény későbbre ígért választ.

Lapunk megkapta az egyetem válaszát, melyben azt írják: "az új Központi Betegellátó Épület használatbavételi engedélyezési eljárása folyamatban van. A tetőtéri helikopter-leszállóhellyel rendelkező, mintegy húszezer négyzetméteres új Központi Betegellátó Épület várhatóan még idén megkapja a szükséges tűzoltósági engedélyeket. A kivitelező és az egyetem között jelenleg az átadás-átvétel folyamata is zajlik, természetesen a felmerülő hibákat a kivitelező javítja. Ennek pontos összegét az átadási folyamat végén lehet meghatározni, milliárdos, vagy azt megközelítő költség eddig nem merült fel. "

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.